IRONRAT Napisano 16 Grudzień 2004 Napisano 16 Grudzień 2004 Mike, akurat historii Francji nie musisz mnie uczyć. Po prostu odpowiedź googla jest zabawna (celowo złośliwa??). Kto chce niech sprawdzi.Ironrat
Forteca Napisano 16 Grudzień 2004 Napisano 16 Grudzień 2004 Paulus22:być może nie wiesz, ale ten dowcip to zapodałeś ma niemieckie pochodzenie i datę wydania" 1939 r. I bynajmniej nie o francuzów w oryginale chodziło. Czy śmiejemy się teraz dalej ??
comet.pl Napisano 16 Grudzień 2004 Napisano 16 Grudzień 2004 Być może denerwuje cię ich podejście do innych nacji, ale nie są oni w tym osamotnieni. My też mamy o sobie wysokie mniemanie, a w rzeczywistości z tym bywa różnie. Lubimy się gryźć między sobą, i to nie tylko w domowym zaciszu. Tak samo podchodzimy do historii i tak samo szanujemy poległych. Z żywymi różnie bywa. Napewno niektórych bohaterów oni nam pozazdroszczą, tak myślę. cometps.Medal parada - Apel poległych.
polsmol Napisano 17 Grudzień 2004 Napisano 17 Grudzień 2004 Chciałbym poruszyć kilak tematów z wypowiedzi wyżej: 1. zapomnij o sojuszu Polsko-Czeskim przed II wś. Ze wszystkich zachowanych relacji i dokumentów wynika, że nasi chcieli, ale Czesi nie. Czesi uważali Polskę za państwo sezonowe, szukali zbliżenia z ZSRS itp. "Nie znam szczegółow kontkestu historycznego więc nie będę polemizował. jednak kewstię tą poruszyłem w kontekście współczesnej sytuacji geopolitycznej a Czesi mają już za sobą zbliżenie z ZSRS" ;-)2.My też mamy o sobie wysokie mniemanie, a w rzeczywistości z tym bywa różnie."Nie mogę się z tym zgodzić. Polaków cechuje przesadny auto krytycyzm i bezmyśle zapatrzenie w zagranicę" czyli -obecnie- głównie euro-filia" a wsród elektoratu Samoobrony Łukaszenko filia". Usa-fili jeszcze nie ma, ale kto wie co będzie za jakiś czas. Aż się chce przypomnieć stare przysłowie Cudze chwalicie. Swego nie znacie. Sami nie wiecie co posiadacie."3. być może nie wiesz, ale ten dowcip to zapodałeś ma niemieckie pochodzenie i "datę wydania 1939 r. I bynajmniej nie o francuzów w oryginale chodziło. Czy śmiejemy się teraz dalej ?? "Odp. TAK bo do francuzuów pasuje. -Słyszeliście o wpadce amerykanów? Tez im bomba zniknęła" :-) Widać mają więcej wspólnego z francuzami niż by się wydawało. Może dlatego mało kto ich lubi? ;-)
IRONRAT Napisano 17 Grudzień 2004 Napisano 17 Grudzień 2004 A propos bomby, znaleźli ją w końcu, czy też nie?Ironrat
Paulus22 Napisano 17 Grudzień 2004 Napisano 17 Grudzień 2004 Forteca nie rób scen, to tylko kawał! i faktycznie śmieszny:)ten jest jeszcze dobry:- Ilu Czechów potrzeba do obrony Pragi??- niewiadomo bo nigdy tego nie probowano:)
Forteca Napisano 17 Grudzień 2004 Napisano 17 Grudzień 2004 Mnie po prostu nie śmieszą dowcipy nawiązujące do uprzedzeń narodowościowych - denerwują mnie (delikatnie mówiąc) polish jokes", i tak samo nasze uprzedzenia w stosunku do innych.Nie mówiąc o tym, że kilkakrotnie Pragi broniono :))))
polsmol Napisano 17 Grudzień 2004 Napisano 17 Grudzień 2004 Nie ma co się przejmować. Każdy naród ma swoje wady. Najlepiej podchodzić do tego z dystansem a wtedy można się trochę pośmiać. Znam dowcipy o polakach z których sam się śmieję.
IRONRAT Napisano 17 Grudzień 2004 Napisano 17 Grudzień 2004 Forteca,z tymi kawałami, to już tak jest, że nikt teraz nie skojarzy ich z wrześniem 1939 i Polakami, ale z Francuzami. Z czasem pewne rzeczy się zacierają. Podam francuski przykład. Mają takie powiedzenie: etre ivre comme un Polonais - być pijanym jak Polak - bardzo negatywne stwierdzenie. Nikt już dzisiaj nie pamięta, iż jest to wypowiedź Napoleona. Wojsko się zabawiło, a przed starciem tylko nasi byli gotowi do boju i trzeźwi, podczas gdy reszta towarzystwa była średnio zdolna do walki. Napoleon mówiąc to wyraził podziw dla Polaków. Dzisiaj sens jest dokładnie odwrotny.Ironrat
krzysiek Napisano 17 Grudzień 2004 Napisano 17 Grudzień 2004 Powiedzenie yć pijanym jak Polak" Dotyczy sytuacji gdy Napoleon (nie wiem dokładnie gdzie, słyszałem to od człowieka który zajmuje się tym okresem) w czasie rozmowy z jakimiś dowódcami przeciwstawiał męstwo Polaków asekuranckiej postawie Francuzów. Gdy kóryś z marszalków zaprotestował mówiąc: Ależ wasza wysokość, oni byli pijani.." Napoleon podobno powiedział Tak? To macie być pijani jak Polacy".I samo powiedzenie stosowano do ludzi szaleńczo odważnych i nie zważających na konsekwencje. Jak jest teraz nie mam pojęcia :)Krzysiek
michalczewski Napisano 17 Grudzień 2004 Napisano 17 Grudzień 2004 Jak niektorzy Francuzi twierdza powiedzenie ma taka droge rozwoju:Napoleon powiedzial do swoich zolnierzy w Hiszpanii Pijcie jak Polacy"Chodzilo oto ze nasi ulani duzo pili ale na drugi dzien byli w pelnej gotowosci bojowej.Nastepnie powiedzenie zamienilo sie w pic jak polak" Czyli zalewac sie w trupaNo a teraz mamy pijany jak Polak"Czyli czlowiek ledwo cieply po uzyciu procentow
IRONRAT Napisano 17 Grudzień 2004 Napisano 17 Grudzień 2004 Zgadza się, dotyczyło to wydarzeń w Hiszpanii. Chodziło o gotowość bojową różnych wojsk po konsumpcji większej ilości alkocholu. W dzisiejszych czasach wyrażenie to ma bardzo negatywny wydźwięk. Możnaby je przetłumaczyć jako - nachlać się/być nachlanym jak Polak.Ironrat
Maćko Napisano 18 Grudzień 2004 Napisano 18 Grudzień 2004 Hmmm... a wiecie dlaczego w Paryżu jest tyle drzew ??.-Żeby niemcy mieli defilady w cieniu ;).Wiesz Peter ja nie zazdroszcze francuzom.Jakie są stosunki w naszej ,,Demokratycznej'' armii?.A co do powoływania się na 1939....wybacz ale do dzis nam sie odbija sojusz z Francuzikami;0.Pozdr.
mike110 Napisano 18 Grudzień 2004 Napisano 18 Grudzień 2004 O czym wy piszecie? Francja jest europejskim mocarstwem z bronią atomową. A my? Afery, korupcja, bezrobocie, debile na stanowiskach, armia w którą się nie inwestuje (poza telewizyjną pokazówką paru jednostek). Żal mi tyłek sciska jak czytam wypowiedzi niektórych ludzi. Żale do garbatego, że ma dzieci proste. Skoro tylko Polacy są tak wspaniali i nieomylni to dlaczego tylu z nas emigruje za praca do takiej Francji (tchórzliwe żabojady), Anglii (leniwe dżemojady), Reichu (zboczeni piwosze)? Myślę, że czas najpierw roizliczyc siebie a potem dopiero innych. Pozdrawiam Michał.
PATRON Napisano 18 Grudzień 2004 Napisano 18 Grudzień 2004 Kolego Michal........ żal mi dupe ściska jak takiego dekla czytam.Jeśli mieszkasz we francji i twój uroczy stosunek do tego pięknego kraju( gdzie żaby plawią się w winie") jest spowodowany tym że tam mieszkasz to z laski swojej nie wracaj do Polski bo pasujesz swoją inteligencją do wlaśnie tego narodu.Jeśli byleś tam na wakacjach i spodobalo ci się to lepiej nie wypowiadaj się bo gówno wiesz o francuzach.A jak nigdy nie byleś w tym mocarswie Atomowym to pierdolnij się w dynie i idź spać ze swoimi poglądami. Amen PZDR PATRONPS: precz z serami francuskimi niech żyje mleczarnia Mońki :-))))
Garfield Napisano 18 Grudzień 2004 Autor Napisano 18 Grudzień 2004 SiemaMiałem się już tu nie wypowiadać ale co mi tam.Podsumowując:2 tygodnie(jutro) 1536 wejśc 95 wpisów tylko raz wypadło z pierwszej strony.Nie sadzicie, że to trochę dziwne??Post mający na celu niedzielne pośmianie się i odreagowanie przerodził się w wielką dyskusje polityczno-historyczną ostatno z łaciną kucheną. Ilość wpisów i obejrzeń dorównuje najlepszym postom związanym bardziej z naszym hobby. Fakt troche nie trafiłem z tytułem ale, kurcze niedziela była zwoje wolniej pracóją. To pokazuje trochę naszą polską mentalność: byle jaki temat byle by zejść na polityke. Fakt, że sam na poczatku dałem się w to wciągnąć. Może skończmy bo wpisy zaczynaą dorównywać formą i treścią super-exp**owi czy fak***i.pzdr;)Garfieldp.s. Bomba się nie znalazła
IRONRAT Napisano 18 Grudzień 2004 Napisano 18 Grudzień 2004 Nie było tak źle. Zdjęcia były fajne. Przeanalizowaliśmy straty w ludziach - ich i nasze. Teraz niestety wątek na zagadnienia mało związane z odkrywcą i odkrywaniem, czyli na mleczarnię w Mońkach wobec czego jak to napisał pewien nasz znany rodak: kończ waść, wstydu oszczędź.IronratPS. Pisząc o stratach niemieckich we Francji w 1940r należałoby uwzględnić obecność brytyjskiego korpusu ekspedycyjnego oraz wojaków z Polski.
Forteca Napisano 18 Grudzień 2004 Napisano 18 Grudzień 2004 Ilu Niemców zabili brytyjczycy trudno ocenić - ich łączne straty (zabici, ranni, zaginieni) to chyba 6 tyś. - mogę się mylić.A francuskie sery są OK - szczególnie pod karton Kronebourga :D
IRONRAT Napisano 18 Grudzień 2004 Napisano 18 Grudzień 2004 A ilu Polaków zginęło we Francji w 1940r?Ironrat
mike110 Napisano 19 Grudzień 2004 Napisano 19 Grudzień 2004 Patron, poziom twojego postu jasno wskazuje na poziom twojej kultury osobistej. A ta spłynęła kanalizą: Pierdolnij się w dynie", gówno wiesz"... Gratuluję!Twoja mamusia pewnie jest dumna, o ile jest trzeźwa. Ale się dostosuję:...z laski swojej nie wracaj do Polski bo pasujesz swoją inteligencją do wlaśnie tego narodu"Laski? Zabawy ze swoim chłoptasiem zachowaj dla siebie :)No a w ogóle to faktycznie błysną(ę)łe(a)ś YNTELYGENCJOM. Ps.Zmartwię cię ciotuniu, mieszkam i pracuję w Polsce. A takie buraki jak ty psują opinię o Polakach.
Bocian Napisano 19 Grudzień 2004 Napisano 19 Grudzień 2004 A ja zaraz Wam wszystkim popsuje zabawę.Albo dyskusja na poziomie albo tniemy i blokujemy.Bez wycieczek osobistych.
Maćko Napisano 19 Grudzień 2004 Napisano 19 Grudzień 2004 MIke110,baranie rodziny Patrona to ty sie nie czepiaj...bo moze twoja matka jest żulem i na innych sie wyżywasz,a jak ci sie tak w polsce nie podoba to poco tu pracujesz ?.Czy już naprawdę nie można sie wypowiedzieć na forum że Armia francuska to banda tchórzy ?.Pzdr.
Forteca Napisano 19 Grudzień 2004 Napisano 19 Grudzień 2004 Ironrat - trudno to ustalić (tzn. ilu zabili Niemców), a strat nie znam - w każdym razie nasze sukcesy mieszczą sie w ogólnej masie sukcesów francuskich, a straty są też częscia składową ogólnych strat francuzów.Maćko - wypowiedzieć się mozna, bo po to mamy m.in. demokracje, żeby każdy mógł mówić dowolne głupoty na dowolny temat - a że czesto bez związku i wbrew prawdzie historycznej to inna sprawa.Zastanów się, czy można powiedzieć że WP w 1939 to banda tchórzy ?? - wg mnie nie, więc porównując wielkość armii, straty zadane, poniesione i liczbę jeńców nie można tak powiedzieć o wojsku francuskim.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.