Skocz do zawartości

Podziękujmy Francuzom, że nie pojechali do Iraku

Garfield

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Widzisz Boruta, dzisiaj szprecham" po angielsku a mój kumpel po niemiecku i nie pomogło 6 mln ofiar i 6 lat wojny. Francuzi nie muszą. Mają swój język i nie uczą się innych. Czy to z braku potrzeby, czy z lenistwa ale to juz jest bez znaczenia.
Pewnie jestem jak to powiedziałeś jehowy" bo jehowy mi kiedyś ukradł rower i trauma ta odcisnęła na mnie straszne piętno. :) Tak żeby było wesoło.
  • Odpowiedzi 160
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Skoro o kradzieży rowerów (co prawda coraz dalej odchodzimy od tematu wątku). Jak mi powiedział znajomy Holender, kiedy chce zdenerwować jakiegoś Niemca mówi mu, żeby ten oddał pieniądze za ten rower co jego ojcu niemiaszki ukradli.
Wracając do Francji i Francuzów, to oni do dzisiaj nie rozliczyli się z Vichy. Próbowali wraz z procesem Maurice Papona, ale nie wyszło, a na zakończenie ich prezydent Chirac stwierdził publicznie, iż Vichy nie do końca było złe i całe rozliczenie diabli wzięli.
Straty wojskowe mieli większe niż my (liczby już padły), tyko że potem to nas masowo Niemcy mordowali, a nie ich.
Ironrat
Napisano

Dla zainteresowanych: kierowca tej renówki przeżył, złamał rękę po tym jak wyleciał przez przednią szybę. Samochód cofał. Koła nie znaleziono. Teren był poprzedniego dnia rozminowany, ktoś podłożył bombę w koleinę.
Wcześniej temu kierowcy w Kambodży kmer wybił kolbą zęby, bo kierowca nie miał broni. Taki fart.
Taaak polki są ładniejsze, ale czy one sądzą to samo?
Dla kasy baby zrobią wszystko, (z autopsji)jakieś świecidełko i już. Stary i tak daleko, nikt nie powtórzy. Nie rozliczy jej z kasy. Zawsze może powiedzieć, że dostała premie - no bo dostała, a za co ... .
Na misjach jest opór facetów, bab mało. Taki czarny Włoch, Francuz. I jak ma kasę. Panowie baby na misję bym nie puścił.
Co do wojny - to przy okazji można komuś łeb ukręcić. I nie tylko królowali w tym Francuzi. Popatrzmy na naszych żydów. Jak to z czerwonymi czystki robili. My też mieliśmy swoje 5 minut. Czechy.
Piernik wie jakiego tu się języka uczyć?
Dzieciaki arabskie uczą się francuskiego.
pz. comet

Napisano
Forteca
Czy możesz podać źródło z którego masz informacje o stratach? Te dane sa wyjatkow kożsytne dla naszych a spotkałem się ze zgoła innymi i to za każdym razem są inne ;-)

...dla równowagi po "użeraniu sie z tępymi jak kosa urzednikami francuskimi proponuję udanie sie do naszych kompetentnych, miłych i przesympatycznych urzędów. Wnioski mogą być zaskakujące :)..."

Już próbowałem i mimo ich wszystkich wad, tępota naszych urzędników nie dorasta nawet do pięt francuskiej próżni umysłowej. No ale może tylko w mojej dzielnicy urzedy są takie super" ;-)

Do francuskich urzędników trzeba podchodzić na luzie bo wtedy można odbejrzeć naprwdę dobrą parodię :-))
Mam np. pisemko wzywające do stawienia się w urzędzie 19-ego grudnia, datowane 20-ego grudnia a wysłane polconym 23-ego grudnia. Można boki zrywać.
25 lat rządów lewicy zrobiło swoje.
Napisano
Tzn. dane do Polski za: Wojna Obronna Polski 1939, zbieżne z tym co podaj Mannstein w części dla GA Sud". Jak również Zaloga/Madej, podobnie Lannoy w La Campagne de Pologne Septembre-Octobre 1939"
Napisano
no cóż, dyskusje które przetaczają się w związku z tym tematem budzą wiele kontrowersji. Wydaje mi się że wyłania się z tego obraz polski i polaków skłóconych z najbliższymi sąsiadami, obrażonych od pokoleń to na francuzów a to na niemców lub wręcz nienawidzących rosjan.
Kochających jednak miłością conajmniej wielką stany zjednoczone.
Pamiętajmy jednak że usa przystąpiły do drugiej wojny po ataku japoni a przez to koalicji hitlerowskiej.
Wcześniej czerpały pożytki z tej tragedii będąc właścicielami lub współwłaścicielami takich koncernów niemieckich jak IG Farben,Opel,Baader Chemie.
Nie zapominajmy o tym.
Napisano
Z tą miłością do USA to bym nie przesadzał. A co do niemców i rosjan to nie ma mowy o nienawiści. To jest poprostu zwykła siwadmość faktów. Wiemy do czego są zdolni.
W przypadku niemców można się jeszcze łudzić, że ich amerykanie zdołali ucywilizować przez ostatnie 50 lat, ale ja w to osobiście nie wierzę. A nawet jeśli im się to udało na zachodzie to został jeszcze cały wschód niemiec gdzie yli" naziści mieli się całkiem dobrze. W końcu nowa władza potrzebowała fachowców" ;-)

Z analizy działań naszych dyplomatów wynika, że wzięli sobie do serca lekcję wrześniowej zdrady. Dlatego dążą do zblizenia z USA.

Niestety ich wnioski są zbyt płytkie albo oni sami działają w dówch kierunkach (co jest raczej rosądne).
W moim przekonaniu w 1939 zawiodła ogólna koncepcja szukania silnych, ale egzotycznych" sojuszników. Interesy oddalonych od polski państw żadko kiedy są spójne z jej interesem i trudno oczekiwać, że z natury tchórzliwe nacje będą umierać za Gdańsk".
Powinniśmy raczej dążyć do zacieśnienia stosunków z naszymi najbliższymi sąsiadami których interes polityczny i militarny jest ze względów choćby geograficznych spójny z naszym.
Mam tu na myśli takie państwa jak Czechy czy Słowację. Niewykluczone, że niedługo Ukraina stanie się takim partnerem. W tym układzie jest bardzo ważne zacieśnianie więzów między ludzkich. Inczej idzie się an pomoc obcemu a inaczej przyjacielowi. ma olbrzymie znaczenie w czasach demokracji kiedy o wszystkim decyduje podejście obwyateli danego państwa do wojny.
To co napisałem może nie jest dokońca jasne więc posłużę się przykładem: Ilu amerykanów w ogóle wie gdzie jest Polska? Ostatnie wybory pokazały, że praktycznie żaden! Wypowidzi kandydatów i ich zaplecza (zwłaszcza demokratów)wskazują jednoznacznie jak się o nas myśli. Ogólnie tak jakby nas nie było.
Czy w takim razie możemy obiektywnie liczyć na pomoc ze strony USA kiedy przyjdzie prawdziwa bieda (np. wojna z Rosją) i że amerykański podatnik zgodzi sie na wydawanie jego pieniędzy na obronę jakiegoś polarnego" kraju bez ropy? Odpowiedź jest chyba jasna.
Na drugim biegnunie mamy głównie małe państwa naszego regionu dla których podbicie Polski przez dużego i silnego sąsiada jest równoznaczne z okupacją ich własnego terytorum i wszytkimi tego konsekwencjami. Współdziałanie z nami jest poprostu w ich włsanym fundamentalnym interesie. Dla nas z resztą też. Szkoda, że przed wojną nikt u nas na to nie wpadł. A jakże inaczej wglądałaby kampania 1939 gdyby niemcy musieli walczyć z sojuszem Polscko-Czechosłowackim.

No i temt zrobił się mało satyryczny :-)))

Napisano

Jak się ciebie nie będą bali, to się będą śmiali"- cyt. z Pana Wołodyjowskiego.
A Polaków to się boją?
Polska kiełbasa jest znana w Stanach, ale to nie jest chyba powód do dumy.
A po co Polakom niepodległość? To tak jakby dać małpie zegarek."
Każdy musi zapracować na swoją opinię, Polska też.
Pozostawanie w cieniu wielich nie wychodzi nam na dobre. Zawsze nas ktoś sprzeda.
Na foto żydowska MARKABA w akcji. Ilu arabów przypada na jednego Żyda?
Druga wojna dla Polski wybuchła zbyt wcześnie. Jak patrzę na wykaz tego co miało być wprowadzone do uzbrojenia, to głowa boli. Zabrakło Dziadka. Jego czujności. Jak można było nie zauważyć paktu z sowietami? Myślę, że o tym było wcześniej wiadomo. Lecz utajniono.
Ten drugi front był nam niepotrzebny.
W końcu ten zachód ruszyłbu dupę. Zabrakło nam stanowczości w polityce. Zarządzenie, odwołanie mobilizacji i cały ten rozpierdal to wina naszych sojuszników. Niemcy byli pod bronią, a my w kapciach.
Taka demonstracja siły, by się przydała. Gotowi na śmierć, to robi wrażenie.
Nie denerwójcie Niemców, nie dajcie pretekstu itd.. Dawało złudzenie, że wojnę da się odwlec.

Ta wojna została przegrana w gabinetach, przed tym nim padł pierwszy wystrzał!

Napisano
Święte słowa. Wojnę przegrano w gabinetach. Jak się potem czyta wspomnienia żołnierzy z pierwszej linii, to ręce opadają jeśli chodzi o niektórych panów oficerów, którzy to pogubili po drodze swoje jednostki, ale byli pierwsi na miejscu ewakuacji w bezpieczne miejsce". Ciekawe były też nagminne przypadki dezercji żołnierzy z tyłów (szpitali) do okopów na pierwszej linii frontu ponieważ stosuneczki na tyłach były jakie były. Swoją drogą, to ciekawe, iż na dobrą sprawę niewiele jest opracowań na ten temat (lub wcale). Wyspa Bute, polski obóz koncentracyjny w Szkocji itd., itp.. Od lat serwuje się nam wizję bohaterów z PSZ. Karpatczycy tacy byli, lotnicy, żołnierze Maczka i wielu wielu innych. Była jednak również ciemna strona medalu, leśne dziadki" i spółka.
Co do Dziadka, to proponował on na początku lat 30 zrobić porządek z faszystami podnoszącymi głowę w Niemczech, Francuzi byli za, ale Angolom to się nie spodobało ze względu na ewentualny wzrost pozycji tych pierwszych na kontynencie. Wiadomo czym to się skończyło.
Ironrat
Napisano

No Panie Polsmol to nie tak. Tu chodzi o całokształt.
Egipt, Syrię itd.. 10 / 1, czy więcej?

Nie mam zdjęcia, ale w powrócił mi z pamięci taki obraz:
Góra, a w jej szczyt wbity samolot. Widać usterzenie ogona.
Pytam co to jest? Pomnik.
Nie usuneli, zrobili z tego miejsce pamięci. Widać oni umieli docenić bohaterstwo, walkę o wolność. A my ?
Czołgi przetopione, kościuszkowcy zapomniani, a krew?
comet.

Napisano
kierujmy się interesem lokalnym, europejskim, wspólne badania, projekty obronne(nie mylmy z offsetem)produkcja nowego uzbrojenia podzielona między współudziałowców.
skończmy z wasalizmem wobec usa.
Napisano
Polsmol - zapomnij o sojuszu Polsko-Czeskim przed II wś. Ze wszystkich zachowanych relacji i dokumentów wynika, że nasi chcieli, ale Czesi nie. Czesi uważali Polskę za państwo sezonowe, szukali zbliżenia z ZSRS itp.

Tego się nie dało zrobić. Dało się pewnie za to zbliżyć ze słowakami (i to bardzo mocno), ale z kolei nasi nie chcieli draznić Węgrów.

Podobno w rządzie na uchodztwie były plany zawiązania po wojnie federacji polsko czesko słowackiej. Ktoś wie cóś więcej na ten temat?

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Dla kasy baby zrobią wszystko, (z autopsji)jakieś świecidełko i już."
Comet, o to zdanie mu chodzi. Niezbyt cię poprostu zrozumiał i tyle.
Napisano
hehe podziekowac nalezy równierz ambasadorom francji i wielkiej brytanii ze głównie mobilizacja naszej armii odbyła sie tak pózno co dało wiadomo jaki efekt :-( a co do kawałów na temat francózów to przytocze jeden:
-ile biegów mają francuskie czołgi ?
-jeden do przodu i trzy do tyłu (zeby mogły szybciej uciekac )
pzdr.omi30
Napisano

To co kobiety lubią najbardziej.
TEN BLYSK
A słyszeliście Amerykanie też zamoczyli.
Podobno wcześniej, dobrze sobie używali na Francuzach.
Chyba teraz kolej na nas ... .
pz. comet

Napisano
Proponuję wpisać w wyszukiwarce google french military victories" i wybrać opcję Szczęśliwy traf. Proszę zobaczyć jakie będą propozycje wyszukiwarki. Polecam.
Ironrat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie