Garfield Napisano 6 Grudzień 2004 Autor Napisano 6 Grudzień 2004 No to koniec zabawy:Francuscy żandarmi nie będą już mogli szkolić psów policyjnych w poszukiwaniu ładunków wybuchowych, umieszczonych w walizkach podróżnych na lotniskach. Ćwiczenia takie zostały zabronione, po tym jak francuski premier Jean-Pierre Raffarin wyraził zaniepokojenie piątkową wpadką" żandarmów, którzy po ćwiczeniach nie zabrali ze sobą ładunku. Procedury zastosowane w piątek nie będą dłużej dozwolone. Zaprzestaniemy tego typu ćwiczeń z wykorzystaniem bagażu podróżnych - zapewnił rzecznik francuskiej żandarmerii Pierre Bouquin. Wcześniej Raffarin zaznaczył, że wszelkie szkolenia prowadzone w przyszłości muszą gwarantować poszanowanie dla prywatności pasażerów. Wybuchowy bagaż zaginął w piątek na lotnisku Charles de Gaulle, z którego startowało wtedy około stu samolotów. Komunikat żandarmerii w tej sprawie zapewniał, że ładunek był całkowicie bezpieczny, ponieważ nie miał detonatora, a materiał, którego użyto nie reaguje na wstrząsy. Bouquin powiedział, że dotychczas nie zgłosił się podróżny - znalazca omby". Ptwierdzone przez PAP 6.12.2004 koło drugiej.;)pzdrGarfield
comet.pl Napisano 7 Grudzień 2004 Napisano 7 Grudzień 2004 Liban 1994. Francuska Renówka - Obstawa konwoju.
comet.pl Napisano 7 Grudzień 2004 Napisano 7 Grudzień 2004 Francuski plac apelowy. Tablice z nazwiskami poległych żołnierzy.
comet.pl Napisano 7 Grudzień 2004 Napisano 7 Grudzień 2004 Tym razem to polski kierowca wjechał na minę.
Mi.Der Napisano 7 Grudzień 2004 Napisano 7 Grudzień 2004 Śmiejemy się, jacy ci Francuzi głupi", bo zgubili bombę podczas ćwiczeń, a powiedzcie szczerze: czy zdziwiłoby to was, gdyby coś takiego się u nas zdarzyło? Bo mnie wcale.. ;-)
Garfield Napisano 7 Grudzień 2004 Autor Napisano 7 Grudzień 2004 Nie zdziwił bym się ale i tak bym się śmiał;)pzdrGarfield
mietek Napisano 7 Grudzień 2004 Napisano 7 Grudzień 2004 U nas by nie zgubili, tylko by ktoś ukradł :)
Garfield Napisano 7 Grudzień 2004 Autor Napisano 7 Grudzień 2004 No fakt zapomniałem;)A tak przy okazji ten post nie miał na celu naśmiewania się z nacjii francuskiej ale z konkretnego wypadku. Morze faktycznie kiepsko utrafiłem z tematem ale czego można oczekiwać od głowy w niedzielne popołudnie;)pzdrGarfield
polsmol Napisano 7 Grudzień 2004 Napisano 7 Grudzień 2004 Poprostu mało kto lubi Francuzów ;-)Jeśli chodzi o nasze służby to nie sądzę, że mogliby zrobić coś tak głupiego choć wpadki im się już zdażały. comet.plBardzo fajne zdjęcia z Libanu. Masz może jakieś z polskim sprzetem? Czy ta zniszczona ciężarówka nie jest aby francuska? Na tą Francuską Renówkę (panc.) to ichni żołnierze mażekali, że nawet ruscy mają lepsze, ale na patrol się jszcze nadaje.
Indian Chief Napisano 8 Grudzień 2004 Napisano 8 Grudzień 2004 Nasi żołnierze pojechali na wojne i co? Mój znajomy w Iraku to latał Sokołem dwa razy podczas swojej tury a jest pilotem. Stabilizujemy tam że hej...Tak na serio to spory takie jak ten były, są i będą... ponieważ we wszystkich społecznościach funkcjonują jakieś STEREOTYPY dotyczące jakichś innych grup społecznych czy narodowościowych. My Polacy jesteśmy w nie bogaci. Śmiejemy się ze wszystkich byleby tylko nie pamiętać o tym jakie jesteśmy cieniasy. Cóż tak nawojowalismy żeby szydzić z Francuzów czy Rosjan. Jedni wyszli z wojny praktycznie bez szwanku a drudzy ją wygrali. A my mieliśmy 6mln ofiar i wielka kupę do przełknięcia w nagrodę.Jak byłem pare lat młodszy i troszeczke mniej wiedziałem miałem za złe, że sojusznicy nas zostawili, że drugi nie pomógł powstaniu, a trzeci sprzedał nas. Niestety teraz zdaje sobie sprawę że polityka nie jest działalnością charytatywną i nikt nie będzie umierał za nieswoje interesy, poza Polakami oczywiście.Ja nie lubiłem Micheli" za wrzesień. Nie mogłem im wybaczyć , aż poznałem młodego Francuza którego dziadek spłonął w swoim czołgu podczas kontrataku w 1940.Co do pracowników cywilnych...chciałbym tak pracować jak ludzie na zachodzie. Zgodnie z zasadami human resurses. Kończenie pracy o konkretnej godzinie to przejaw godności a nie lenistwa. Oni pracują jak ludzie. Nie tylko Francuzi ale wszyscy Europejczycy. Nam do nich daleko bo my nie umiemy sie przestawić na działanie po ludzku. Polak, ile by nie płacili bedzie zaiwaniał bez przerwy jak każą,z pochyloną głową. Mimo kontrowersji uważam że ta dyskusja jest bardzo twórcza. Ja nigdy tak wyraźnie nie zestawiłem sobie hekatomby ofiar IWW a widac wyraźną korelacje. Śmieszne by było nie zauważyć takiej zalezności. Nie zmieniają sie nrodowe cechy w ciągu 20 lat a w pierwszej wojnie Francuzi stawali na tyle mężnie że obronili swój kraj.A co do sprzętu to ja im zazdroszczę. Wszystko mają swoje. Dziwne to i może nie najlepsze, ja sie nie znam, ale maja i działa, nie tak jak nasze supermysliwce, megaterenówki, extratransportowce czy gitbewupy.Szacuneczek
Forteca Napisano 8 Grudzień 2004 Napisano 8 Grudzień 2004 Polsmol, zdziwiłbyś sie, jak mało kto lubi Polaków...Co do polskich spec-służb, to zobacz jak zabezpieczone jest Okęcie. I przypomnij sobie znalezione w Iraku owe" (ale jednak stare) Rolandy. I zdaje sie, że nabimprezach okołorocznicowonormandyjnych" tylko Francuzi zapraszaja polskich weteranów z dywizji Maczka i oddaja im nalezne honory, i tylko ich prasa pisze na ten temat sensownie, podając ich prawdziwą rolę w zamknięciu kotła.Na zdjęciu plakat imprezy rocznicowej na Montormel w tym roku. Nb. był ładny Scout car Mk. 1 w barwach naszej ! pancernej.
comet.pl Napisano 8 Grudzień 2004 Napisano 8 Grudzień 2004 Na fot.Znak ident. francuskiej jedn. A jakie to samochody chciałeś zobaczyć?Polska motoryzacja nie była reprezntowana.W Kambodży sprawdziły się nasze Taśtachy" (Star 66).A w Libanie mechanicy, który ten cały złom ożywiali. Co do organizacji pracy to: Na zachodzie szanuje się prace i nie jest ona przykrym obowiązkiem. Kochani przełożeni chcieli wprowadzić polski styl. Szybko, szybko, po godzinagh, do oporu. Rozpi...alało ich to, że lancz to czas na posiłek, a nie załadunek ... . Z drugiej strony to powaliło mnie - kiedy do rozładunku 2 ton cemantu przyszła para Norwegów. Kobieta nosiła worki aż miło. W końcu była magazynierką. Padał deszcz ze śniegiem, worki pękały, wyglądaliśmy jak młynarze po dniówce. W końcu jest równouprawnienie. Może jakąś laskę wkleję, co?Trzmajcie helikopterki na uwięzi. comet.pl
comet.pl Napisano 8 Grudzień 2004 Napisano 8 Grudzień 2004 Dla tych co nie wierzą w zimę.Norweski ciągnik z przyczepką.
Boruta Napisano 9 Grudzień 2004 Napisano 9 Grudzień 2004 Indian, jakbyśmy nie walczyli to dziś byś szprechał po niemiecku, lub w ogóle by cie nie było. Nie bądź taki jehowy".Pozdrawiam
Peter Napisano 9 Grudzień 2004 Napisano 9 Grudzień 2004 Troszku się zbulwersiłem. Powoływanie się na armię fracuską z 1939r i odnoszenie tego do dnia dzisiejszego jest bez sensu. Przypominam , że Francja należy do KLUBU posiadaczy A i H. Przypominam, że posiada przemysł zbrojeniowy samofinansujący się z eksportu. Żołnierz francuski jest ubrany wyposażony i uzbrojony przez firmy francuskie. WSPÓŁCZEŚNI oficerowie armii francuskiej sami się śmieją ze swojej armii" w 1939r. Szczególnie dowcipo-rodne jest ówczesne dowództwo. Jeśli zaś chodzi o stosunki międzyludzkie to życzył bym sobie takich w naszej demokratycznej" armii.
IRONRAT Napisano 9 Grudzień 2004 Napisano 9 Grudzień 2004 Można ich lubić lub też nie. Jacy są tacy są ci Francuzi, ale o swoje interesy w przeciwieństwie do nas potrafią jako kraj i naród dbać.Ironrat
comet.pl Napisano 9 Grudzień 2004 Napisano 9 Grudzień 2004 I tu się z tobą zgodzę. Taka Algieria np.. pz. comet
polsmol Napisano 10 Grudzień 2004 Napisano 10 Grudzień 2004 comet.pl W Kambodży sprawdziły się nasze "Taśtachy (Star 66). A w Libanie mechanicy, który ten cały złom ożywiali. "Świetny tekst. Na długo zostanie w mojej pamięci. ;-) Co do ciężarówki to chodziło mi o zdjęcie któe podpisałeś polski kierowca wjechał na minę"Dużo by gadać o francuzach, ale szkoda czasu i wysiłku. Poznałem temat z bliska a moje odczucia można przczytać wyżej. Jeśli ktoś się nie zgadza to niech sobie u nich pomieszka i pourzera się z tępymi jak kosa po żniwach urzędnikami jakiegokolwiek szczebla. A jak ktoś tam mieszkał a ma o nich lepsze zdanie to jestem pełen podziwu. Jak mawiają Belgowie: Bóg stworzył Francję tak piękną, że musiał dla równowagi stowrzyć również francuzów."Co do historii i bilnasu strat to trzeba pamiętać, że Francja to georgraficznie rzecz biorąc pryferje kontynetu w przeciwieństwie do Polski. I jak byśmy nie dbali o nasz interes to i tak zawsze dostaniemy w .... jeśli będzie zawierucha. Tak było i będzie zawsze. Nasza kultura, tradycja i podejście do życia są konsekwencją tego faktu. I na zkończenie powiem, że jestem dumny z tego, że my w przeciwnieństwie choćby do Francuzów uratowliśmy swój nardwy Honor.
IRONRAT Napisano 10 Grudzień 2004 Napisano 10 Grudzień 2004 Nie mieliśmy innego wyjścia przez ten cholerny Generalplan Ost. Oni mieli. Jak to napisałeś położenie geograficzne. Trzeba by ten kraj przenieść gdzieś na Seszele, czy jakoś tak. Tak na marginesie, to większość ludzi nie uświadamia sobie jaką masakrą był front zachodzni (nie tylko) w czasie IWŚ i jakie były efekty psychologiczne wprowadzenia nowych typów uzbrojenia. Problem potęgowali niestety dowodzący, do których nie dotarły te zmiany i próbowali walczyć po staremu.Ironrat
Forteca Napisano 10 Grudzień 2004 Napisano 10 Grudzień 2004 Straty Niemieckie we Francji w 1940 r. to ok. 40 tyś zabitych, 110 tyś rannych - w Polsce 16 tyś zabitych i 32 tyś rannych. Do niewoli dostało sie ok. 800 tyś naszych zołnierzy (600 tyś niemcy, 200 tyś ZSRR) Do niewoli dostało sie 1 500 tyś żołnierzy Francuskich I jeszcze straty Francuzów: 120 000 zabitych 250 tyś rannych straty nasze: 66 000 zabitych 134 000 rannych Polsmol, frankofobia jest na szczęscie uleczalna, dla równowagi po użeraniu sie z tępymi jak kosa urzednikami francuskimi" proponuję udanie sie do naszych kompetentnych, miłych i przesympatycznych urzędów. Wnioski mogą być zaskakujące :)
IRONRAT Napisano 10 Grudzień 2004 Napisano 10 Grudzień 2004 Trochę na wesoło:Polki i tak są ładniejsze od Francuzek.Ironrat
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.