Skocz do zawartości

Przełomowe bitwy (operacje) na europejskim teatrze działań II wojny światowej.

duszan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam

Może taka dyskusja byłą już na forum jeśli tak to przepraszam jeśli nie to zapraszam do merytorycznej podkreślam merytorycznej dyskusji.

Temat jest następujący, jaka Waszym zdaniem jest najważniejsza przełomowa bitwa (operacja) na europejskim teatrze działań II wojny światowej? I dlaczego.

1.Moje typy. Rok 1941 Operacja Barbarossa. Dla mnie to początek końca III Rzeszy. Niemcy wojnę moim zdaniem przegrali już pod koniec roku pod Moskwą tą bitwę uznałbym za przełomową.
2.1944 operacja Overlord walka na dwa fronty (walki na półwyspie apenińskim nie traktuje jako poważne otwarcie drugie frontu w Europie). Koniec złudzeń dla bonzów III Rzeszy.

A jakie jest Wasze zdanie ?

Z poważaniem
Duszan
Napisano
Jak adolfo mógł zostawic taką wysepkę. To była jego zguba według mnie. Trzeba było pomieszkać w BAKINGAM PALACE czy jak to tam. :)
Napisano
Jak dla mnie:
1. Barbarossa" w niej Tajfun Moskiewski, oraz pożoga Stalingradzka.
2. D- Day wiadomo, raz że ważne, a dwa że w niepowtarzalnym najlepiej zilustrowanym klimatem.
3. Także Prusy Wschodnie 1944/45 (moje hobby także)
4. Wszelkie działania alianckich sił specialnych w ramach Fortitude" i generalnie alianckie i niemieckie gry operacyjne- niesamowity temat.
5 A tak wogóle to i tak najlepszy jest E. Rommel :)))))
pozdro
Napisano
Stawiam na... Tolka Banana... :)
A tak na poważnie zasugerowałem się nieco:
Moskwa, Stalingrad, itadelle", D-Day + Bitwa o Atlantyk. Zwycięstwo Niemców w Bitwie o Atlantyk = dłuższa wojna o ??? Wynik wojny = ???
(Bitwa o Wielką Brytanię oczywiście również ważna!!!)
Napisano
Wrzesień 1939 oraz 7 grudnia 1941 i Pearl Harbour. W jednym przypadku to początek końca III Rzeszy a w drugim harakiri i koniec Cesarstwa Japanii.
Ironrat
Napisano
Za 2 tygodnie minie okrągła , 60-ta rocznica operacji ,,Herbstnebel,, czyli kontrofensywy w Ardenach , jednej z ostatnich większych operacji upadającej III Rzeszy . Operacja w Ardenach była o tyle ważna , że stała się dla III Rzeszy tym ,,ostatnim gwoździem do trumny,,.
Napisano
Z operacji specjalnych:
-niemiecki atak i zdobycie Eben Emael
-brytyjskie działania Dawida Stirlinga i spółki przeciwko samolotom i lotniskom niemieckim.
Chyba jedyne przypadki w IIWŚ, kiedy operacje specjalne przyniosły efekty strategiczne.
W związku z dzialaniami SAS Hitler wydał nawet rozkaz Kommandobefehl" nakazujący traktować komandosów jak szpiegów. Rommel zresztą nie przestrzegał go.
Ironrat
  • 1 month later...
Napisano
Witam. Moje typy to: Kursk lądowanie w Normandii ofesywa styczniowa to mojim zdaniem najbardziej przełomowe okresy II wojny światowej i upadku III rzeszy. Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie