cieciwa Napisano 16 Listopad 2004 Autor Napisano 16 Listopad 2004 Wlasnie znalazlem wspomnienie o czyms takim, co to takiego bylo ?Czy jakiekolwiek blizsze informacje sa dostepne?A jesli tak, to gdzie ?Jakies rysunki, zdjecia?
JoncaA Napisano 16 Listopad 2004 Napisano 16 Listopad 2004 Na skanie -samochod warsztatowy wz.38 z agregatem pradotworczym (elektrownia polowa). Jest kilka zdjec agregatu z samochodem w tle. Zdjec gdzie ohaterem" bylby sam samnochod nie widzialem. Danych i rysunkow - nie widzialem. Pozdrowienia.
cieciwa Napisano 16 Listopad 2004 Autor Napisano 16 Listopad 2004 Dzieki.Czyli byl to zwykly samochod ciezarowy z zaadaptowanym wnetrzem - bo tak wynika z fotografii.Co w takim wnetrzu bylo/powinno byc ?
JoncaA Napisano 16 Listopad 2004 Napisano 16 Listopad 2004 A czort wie. Widac , ze jest stol slusarski z szufladami i dwoma imadlami, z pewnoscia jest tokarka (byla na innych samochodach warsztatowych dla b.pancernej i artylerii - to pewnie byla i tu)Zapewne tez wiertarka na kolumnie. Co to takiego z lewej - nie wiem. Agregat dawal prad m.in. do ladowania akumulatorow - najmniej kilku naraz, przynajmniej tyle widac na zdjeciu.
JoncaA Napisano 16 Listopad 2004 Napisano 16 Listopad 2004 Samochod wyglada jak 621" tyle, ze ze stalowa skrzynia ladunkowa. Opończa bardzo napieta, sądze, ze stelaz byl pokryty pod spodem sklejka.
cieciwa Napisano 16 Listopad 2004 Autor Napisano 16 Listopad 2004 Jak rozumiem to jest jedyne zdjecie tego typu wozu ?Wydaje mi sie, ze oponcza jest tylko zaimpregnowana mocno,bo raczej nie widze tam sklejki [co nie znaczy, ze jej tam niema].Zreszta sam generator tez jest ciekawy - masz moze wiecej jego zdjec ?
JoncaA Napisano 17 Listopad 2004 Napisano 17 Listopad 2004 niestety - gdzies sa jeszcze dwa lub trzy zdjecia, ale nie znjde ich raczej inaczej,jak przypadkiem. Jak mowilem - ich tematem jest jednak agregat. A poszywanie stelazu oponczy sklejka bylo stala praktyka. Niekiedy pokrywano tez gore stelazu (powstawal charakterystyczny kant na polaczeniu bokow z dachem) lub robiono sepryge z gesto ulozonch listew drewnianych (bylo wtedy zaokraglenie).Na to szla oponcza napieta jak blacha - na stale, bez sznurowek. Do oponcz uzywane byly farby woskowe - wiec to nie impregnat" nadawal sztywnosc. W tamtych czasach zreszta sztywne plotno uzyskiwalo sie czarnym lakierem asfaltowym, tymczasem oponcze na samochodach wojskowych sa brazowozielone lub w plamy. Zamalowac lakier asfaltowy sie nie daje - moze dzisiejszymi alkydami lub chlorokauczukami.
Gebhardt Napisano 22 Listopad 2004 Napisano 22 Listopad 2004 Z Instrukcji o utrzymaniu sprzetu pancernego i samochodowego (Wwa 1938, MSWojs; Rozdz VII) wynika ze samochody warsztatowe byly fasowane w oddzialach we wlasnym zakresie takze prawdopodobnie kazdy byl wewnatrz urzadzony inaczej. Wydaje sie to sensowne ze wzgledu na male ilosci a za to duze zroznicowanie zastosowania wozow warsztatowych WP. Ciekawi mnie - jakie oddzialy mialy samochody warsztatowe poza k czo rozp, dyw panc, oddzialow brygad zmot, 2 ekperymentalnych warszt plut parkowych sap, baony zmot sap, plut wartsztatowe samochodowe armijne?Adamie, czy masz wiecej danych co to za elektrownia polowa? Z przyczepkowych to znam tylko EP 17Kw - 110V dla jednostek reflektorow, sap kolejowych i dyonu mostowego. Czy byly inne np Br Panc dla oddzialow warsztatowych?
cieciwa Napisano 22 Listopad 2004 Autor Napisano 22 Listopad 2004 Gebhardt, a mosz moze cos wiecej o sprzecie uzywanym przez sap kolejowych i dyony mostowe ?
JoncaA Napisano 22 Listopad 2004 Napisano 22 Listopad 2004 na temat przyczepki z agregatem wiem aby tyle, ze byla wyrobu PZInz a silnik to 108", ten sam co w PF508/III.
JoncaA Napisano 22 Listopad 2004 Napisano 22 Listopad 2004 inne samochody warsztatowe - wiem malo, lub nic. Byly w broni panc. i art.zmot samochody FWD (przez cale 20-lecie, w 36 roku jeszcze najmniej 36 szt.), byly warsztatowe Ursusy i 621 i C4P,kilka warsztatowych Praga RV, z czolgami R35 przyplynely warsztatowe Renaulty i Latil. Na skanie FWD - tokarka, agregat pradotworczy, stalowy stol warsztatowy z imedlem i szlifierka.
Gebhardt Napisano 23 Listopad 2004 Napisano 23 Listopad 2004 A propos przyczepy, EP 17Kw 110V byla na silnik PZInz 121 wiec to nie ta. Nie znam EP z silnikiem 108 w wyposazeniu saperow (byly glownie uzywane EP 110V 5Kw z silnikiem Fiat 500 i przerobione elekrownie Winton'a chyba tez z silnikiem Fiat 500 ale nie jestem pewien - zreszta nie byly to elektrownie przyczepkowe lecz przenosne przewozone na wozach). Chodzi wiec tutaj chyba o elektrownie polowa broni pancernej na wyposazeniu oddzialow technicznych pancernych czy samochodowych.
Gebhardt Napisano 23 Listopad 2004 Napisano 23 Listopad 2004 A swoja droga, czy nie jest to to samo podwozie co uzywane do przyczep na benzyne etc i zmotoryzowanych kuchni polowych?
JoncaA Napisano 23 Listopad 2004 Napisano 23 Listopad 2004 troche mam za malo materialu, zeby tak spekulowac - przyczepka paliwowa, a zreszta kuchnia tez, wydaja mi sie jakby nizej posadowione. Rama przyczepki paliwowej wystaje zreszta poza przestrzen ladunkowa" i ma zaokraglone naroza. A poza tym po co komu taka unifikacja - to nie byly tysiace szt. i tasmowa produkcja.Zdjecie agregatu ma w sygnaturze skrot Br.Panc., co jakby wskazuje przynaleznosc" , ale na znanym zdjeciu (nie mam go pod reka w przyzwoitym stanie) ciagnikow C4P z francuskim reflektorem 150 cm , za pierwszym ciagnikiem stoi agregat, o ktorym wiemy skadinad, ze polski, i czegus taki dziwnie podobny. Ale moze ktos ma to zdjecie w przyzwoitej jakosci i je podrzuci. Warto sie przygladnac.
JoncaA Napisano 23 Listopad 2004 Napisano 23 Listopad 2004 niewiele widac, ale... To jeden z typow warsztatow dla B.Panc.na samochodzie 621. Zawzcie na burte skrzyni umocowana poziomo do pracy.
JoncaA Napisano 25 Grudzień 2004 Napisano 25 Grudzień 2004 Ups, nie zawsze pamietam, ze cos juz robilem. chyba, ze mi samo wpadnie w rece. Znalazlem Fiata 621 ze stalowa skrzynia i ostatnia przed wojma wersja kabiny - ten typ wlasnie wyposazany byl w osprzet warsztatowy i sluzyl do holowania elektrowni.
sadyk Napisano 4 Czerwiec 2005 Napisano 4 Czerwiec 2005 Podreczny warsztat kolumnowy. (fot. kpt J.Kulesza)
M-i Napisano 4 Czerwiec 2005 Napisano 4 Czerwiec 2005 Dla baterii motorowych artylerii przeciwlotniczej kalibru 40 mm systemu Bofors Oddział I Sztabu Głównego zamówił warsztaty samochodowe. Istniał wtedy typ samochodu-warsztatu, na którym znajdował się agregat elektryczny. Dowództwo Broni Pancernych zleciło jednak skonstruowanie nowego własnego typu, który opracowano po rocznych próbach, przy czym agregat nie mieścił się na samochodzie i miał być przewożony jako przyczepka. Zamówienia na warsztaty wz. 38 zrealizowano, nie wydano jednak zamówienia na przyczepki z agregatami. W chwili przyjęcia do uzbrojenia sprzętu kalibru 40 mm systemu Boforsa pracującego na akumulatorach powierzono Departamentowi Uzbrojenia sprawę wyposażenia baterii artylerii przeciwlotniczej w agregaty prądotwórcze do ładowania akumulatorów. Było to w 1936 r. Gdy w 1938 r. Dowództwo OPL upomniało się o nie, Instytut Techniczny Uzbrojenia oświadczył, że sprawa ta nie jest w jego kompetencji, gdyż jest to zagadnienie elektrotechniczne. Po osobistej interwencji płk. Włodzimierza Ludwiga u szefa Departamentu Uzbrojenia Instytut Techniczny Uzbrojenia zmienił zdanie i prowadził przez pół roku pertraktacje co do kupna tych agregatów. Gdy zamówienie miało być już zrealizowane, nagle scentralizowano w kompetencjach Instytutu Technicznego Saperów wszystkie zagadnienia agregatów elektrycznych i do realizacji zakupu nie doszło. Zaczęto badać możliwości produkcji tego sprzętu w kraju. Do wojny problem ten nie został załatwiony.
bodziu000000 Napisano 26 Październik 2005 Napisano 26 Październik 2005 Adam, coś dla Ciebie.Wprawdzie to nie tytułowy samochód warsztatowy, ale mam nadzieję, że się nie pogniewacie za to zdjęcie w tym wątku.PzdrBodziu
bodziu000000 Napisano 7 Marzec 2007 Napisano 7 Marzec 2007 Chyba tu nalepiej to zdjęcie będzie pasowało.
Krzysztof115 Napisano 8 Marzec 2007 Napisano 8 Marzec 2007 Warsztat polowy na podwoziu samochodu FWD.
Jaroslav Napisano 4 Kwiecień 2012 Napisano 4 Kwiecień 2012 Gwoli wyjaśnienia, co do ostatnich trzech zdjęć:1) FWD Mod. B2) Jeffery/Nash-Quad 40173) Jak na moje to Berliet CBA ale najlepiej to będzie chyba Adam wiedział.PozdrawiamJ.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.