Skocz do zawartości

Dzik - polski Hummer

Lobo26

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
za www.interia.pl

Polscy konstruktorzy opracowali rodzimy Modułowy Samochód Pancerny Dzik. Będzie on na wyposażeniu służb strzegących porządku publicznego oraz sił zbrojnych i zastąpi opancerzonego workami z piaskiem Honkera. Ta całkowicie polska konstrukcja nie ustępuje parametrami znacznie droższym rozwiązaniom zagranicznym tego typu.
Z pojazdu, który od końca października odbywa już testy będą korzystać nie tylko nasze siły zbrojne podczas misji zagranicznych, ale również grupy antyterrorystyczne i policja. Konstruktorzy bowiem zwrócili szczególną uwagę na bezpieczeństwo pasażerów takiego pojazdu. Duża prędkość (jak na tego typu pojazd) i zdolność do poruszania się nawet w najtrudniejszych warunkach - to kolejne atuty Dzika". Czyżbyśmy mieli doczekać się polskiego Hummera?

teraz powstaje pytanie:
czy aby napewno Dzik bedzie funkcjonował na rowni z Hummerem ??? i na jakiej konstrukcji czy podzespołach jest Dzik stworzony? -honkera ???

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
no wreszcie ciekawe tez czy zostanie wdrozony do produkcji z tego co wiadomo polska armia ma otrzymac od USA 150 hamerow .........ale dobre i te pomysły wyglad niezły tylko ciekwae co jest w srodku??? Pewni jakas paliwozerna bestia.....;)
pzdr
Napisano
Od święta mogę sobie pozwolić na trochę luzu, więc powiem tyle: pancerka" Hartmanna podoba mi się dużo bardziej :)

Pzdr,

jotes
Napisano
Napewno z Hummerem nie może się to równać. jest poprostu mniejszy i węższy. Odpowiada zachodnio europejskim konstrukcjom tej klasy.

Standartowy Humer nie jest opancerzony. Narazie WP nie posiada opanczerzonej odmiany (poza 30-oma pojazdami ostatnio przekazanymi naszym w Iraku).

Prawdę mówiąc niewiem czy wprowadzanie nowej pancerki ma jakiś sens kiedy na Honkerach są instalowane pakiety opancerzenia i wyposażenia do standartu pojazdu patrolowego Skorpion-3 (narazie 50 szt.). Jest też pewna liczba Honkerów opancerzonych w trochę mniejszym zakresie.

Napisano
Listopadowy nr Raportu-wto. Jest artykuł poświęcony Dzikowi.
Ironrat
PS. Nie Hummer tylko HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) lub pieszczotliwie Humvee.
Napisano
Zastanawiam się po co naszej armii Hummery? Moim zdaniem za szerokie aby mogły się przemieszczać po naszych drogach no i oczywiście za mało ekonomiczne. Stać nas na pojazd który wciąga tyle paliwa ? Dlaczego nie rozwijamy naszego Tarpana Honkera?
Napisano

a wystarczy zajrzec do oferty sasiadow by blyszczec na wojennych salonach.
jak nie moze byc efektywnie co przynajmniej efektownie:-)

Napisano

Gunship: tego nie wiem, musialbym zsiegnac informacji od znajomego z Rosji, ale fabryka calkiem dobrze funkcjonuje i ma w ofercie niezly zbior uazopodobnych pojazdow:-)

Napisano
Dzik powstał z wykorzystaniem podwozia włoskiej SCAM SM55. Jest to Samochód patrolowo-interwencyjny". Badania fabryczne pierwszego egzemplarza były prowadzone we wrześniu. Pojazd jest jednorodnie zabezpieczony przed ostrzałem pociskami 7.62x51mm. W przygotowaniu jest wersja w odmianie z bardziej zróżnicowanym opancerzeniem.
Ironrat
Napisano
Humvee to oprostu inna klasa niż Honker. Nie chodzi o markę tylko rozmiary. WP potrzebuje pojazów o zróżnicowanych możliwościach a nie produkujemy pojzadu odpowadającego Humerowi.
Napisano

Ja bym się jednak radził powstrzymać z wyśmiewaniem oferty sąsiadów /tych wiadomo których/, bo przy ich ofercie nasz Dzik wygląda bladziutko /jeżeli wogóle wejdzie do produkcji/.

Napisano
Honker jako pojazd dla wojska miał zgoła inne założenia, nigdy nie był pojazdem do prowadzenia działań rozpoznawczych, patrolowych. Moim zdaniem służył on głównie do wożenia dupy wyższym oficerom - czytaj dowódcą. Bo jak że tu wozić pana ... . Nyską, Lublinkiem ? Opcją były Mercedesy (terenowe) - 1 Merc to 2-3 Honkery. Co naocznie miałem okazję zobaczyć w Wicku morskim, pod koniec lat 90 tych.
Nasi spece wysłali do Iraku pojazdy zastepcze, bo przecież lekką ręką pozbyliśmy się Skotów, które dawały lepszą osłonę i były na pneumatykach. Co ciekawe widziałem w Libanie podobne transportery Sisu, które mimo swojego wieku doskonale radziły sobie z klimatem i ostrzałem.
Wojna w Iraku pokazała braki w naszym uzbrojeniu... .
Dobrze, że coś kombinują . Zawsze to będzie tańsze od kupna za granicą. Tylko, że pojazd na zdjęciu ma z przodu obrys prostokąta (szerokość x wysokość) i napewno nie będzie zbyt stateczny . Te proste blachy mówią same za siebie, będzie ważył z 3 tony. Taki mini tygrys .
Napisano
Zakłady w Kutnie kombinowały co najmniej od 1996 roku, ale jakoś dotychczas nikt nie był zainteresowany ich pracami. Dlaczego? Niech każdy sobie sam odpowie.
Ironrat
Napisano
Czemu polska armia chce tylko coraz nowych odmian opancerzonych furgonetek a nie jeepów?! Przecież to są zupełnie inne typy pojazdów, do innych zadań... Z Honkera choćby nie wiem co Hummve się nie zrobi...
Napisano
Pomysł z wysłaniem do Iraku starych ale sprawdzonych SKOTów czy BRDMów zamiast Honkerów wydaje mi sie lepszym rozwiązaniem.
Ale niestety ci którzy o tym decydują nie jeżdzą tymi pojazdami w zagrożonej trefie...

jesli by chcieli z Honkera zrobić Hummve musieli by sie chyba wzorować na telewizyjnej reklamie peugota 206 ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie