Skocz do zawartości

Ciekawostka o Otto Skorzennym

Rumburak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hello! Nabyłem w drodze kupna książkę Nieznana wojna" - biografię Otto Skorzennego. Wyczytałem tam, że rodzina Skorzennego pochodziła z Czech, a do Czech przyjechała z Wielkopolski, z okolic jeziora Skorzeńskiego, a raczej jak się domyślam Skorzęcińskiego. Nazwisko Skorzenny powinniśmy więc czytać Skorzenny, a nie Skorcenny. To taka ciekawostka. A przy okazji facet okazuje się być durnym nazistą, który mimo wojny przegranej przez Niemcy nie zmienił swoich poglądów i wierzy w nieomylność fuhrera, uważa, że Canaris doprowadził Niemcy do klęski i że Wafen SS to byli sympatyczni misie.
POZDR
Napisano
oj przesadzasz --- Canaris z punktu widzenia Niemiec był zdrajcą
pamiętaj że Kukliński też był zdrajcą

A Skorzenny - to postać medialna wypromowana częściowo wszedł na gotowe niemieccy spadochroniaże i brandenburczycy gdy on zaczynał współprace z nimi" byli już oddziałami z doświadczeniem.

a Waffen SS to w części elitarne jednostki , ochotnicy część fanatyczni . Polecam książkęapomniany żołnierz" Guya Sajera o Grossdeutschland".
Proponuje również wejść na strony obcojęzyczne - wiem że dla nas Polaków to ciężkie ale nie cały SS to mordercy , choć amerykanie zabijali wszystkich jeńców z naszywką na rękawie
Napisano
jesli chodzi o otto skorzeny to co wiem mrodzina pochodzia z okolic marienwerder z prus wschodnich a jego rodzinny dom miescil sie w korzeniewie na d wislá sorry za posmo ale pisze z canterbury z kent
Napisano
To ze czyta sie nazwisko jako Skorzeny jest problematyczne wlasnie dla Niemcow, ktorzy czytaja je Skorceny - Wujek Adolf H jednak bardzo dobrze radzil sobie z wymowa jego nazwiska.
Napisano
Boże , znowu jakiś wieny fan SS. Ludzie, opamiętajcie się ! SS-to ludobójcy! Przestańcie w końcu usprawiedliwiać i wybielać tych....
Napisano
pp-
radzę wyrzucić ksiązki historyczne z okresu łędów i wypaczeń", gdzie wszyscy Niemcy są żli, a każdy czołg niemiecki to tygrys lub pantera, bo jak ostatnie zdarzenia wokół Jedwabnego pokazują, że w historii nie wszystko jest białe lub czarne.....
Napisano
jeszcze jedno:
jeśli mówimy o np. SS z czysto wojskowego punktu widzenia: dzialania, uzbrojenie itp. to uważam, że nie nad czym ubolewać, ani lamentować, że ktoś gloryfikuje SS, czy wybiela Niemców.
jeśli natomiast ktoś porusza sferę ideologiczną - jestem zdecydowanie na NIE!!! takie posty bezwzględnie należy usuwać (prośba do Bociana), osoby o tym piszące - eliminować z forum (takie działalnia są z resztą karane)
a jeśli ktoś nie rozróznia tych dwóch rzeczy to powinien, moim zdaniem, nie zabierać glosu, bo nie wie o czym mówi.. pozdrawiam Jarek
Napisano
I co gościu? o czym mam Ci napisać? jeśli ktoś jest chory z nienawiści na wszystko co niemieckie, to trudno coś wytłumaczyć. Ksiązki , które czytasz świadczą o tobie. Napisałem już, że nie mówię o ideologii, tak więc schowaj sobie ksiązki neonazistów. W sieci jest parę stron dotyczących dzialań wojennych oddziałów SS: uzbrojenia, struktury, miejsc walk, strat itp. jednak nie ma śladu chorej ideologii, którą głosili. Cały czas mówimy o odzialach walczących na froncie, a nie o tzw. oddziałach likwidacyjnych - mam nadzieję że wiesz o czym mówię.
Jeśli przykładać Twoją miarę, to o WH też nienależało by pisać, ponieważ oni również mordowali ( mój teść jest świadkiem). Wsród historyków nie do końca istnieje rozgraniczenie między prawdą historyczną a emocjami - jest to ważne. pozdrawiam Jarek
Napisano
na codzień chodze w pruskim mundurze... a zawodowo zajmuję sie rewaloryzacja pruskiego fortu... chyba trudno mi zarzucić nienawiść do wszystkiego co niemieckie..
  • 3 years later...
Napisano
hej rumburak, jest tam w tej książce oś ciekawego o walkach pod schwedt/osinowem dln? czy ograniczyl sie tylko do kilku stron? gdzie mozna nabyc ta książke? wszystkie naklady w sklepach netowych wyczerpane
Napisano
A'propos postu Hermana - Marienwerder to Kwidzyn. Ja z kolei słyszałem, że O.S. pochodził ze Skorzenna, a to jest mała wioska na skraju Borów Tucholskich, 35 km na zach. od Kwidzyna. Pasowałoby.
Napisano
Fanatyk, w książce jest dokładny opis walk pod Schwedt n/Odrą, łącznie z mapką pokazującą rozmieszczenie linii obrony i kierunki natarć radzieckich! Niestety nie mam skanera, ani nawet chwilowo aparatu cyfrowego. Może inni Ci pomogą.
Napisano
Tak w kwestii formalnej:
Past, o ile mi wiadomo to dywizja Grossdeutschland" nie wchodziła w skład Waffen SS, a Amerykanie nie zabijali każdego jeńca z naszywką na rękawie (swoją drogą, to o jakie naszywki Ci chodzi? armelbandy czy inne?).
Druga sprawa; rozpatrywanie zagadnień związanych z Waffen SS w oderwaniu od ideologii, która stworzyła tę formację jest IMHO niedorzecznością.
Napisano
Hmmm...nie jest do końca niedoprzecznością,ponieważ w podobnym aspekcie musimy rozpatrywać wszystkich i wszystkie powstałe instytucje/ludzi powołanych do życia/funkcjonowania za PRLowwskich czasów,za komunizmu...
Napisano
Tak Tak Panowie Skorzenny - prawdziwe nazwisko - Ottokar Korzeniowski byl przecież stryjecznym dziadkiem Roberta Korzeniowskiego razem chodzili .
past - porownanie do ruskiego szpiega kuklinskiego co najmiej nietrafne i tak pasuje jak szukanie polskich korzeni dla Skorcenego
Napisano
dr.faustus - czy to nie ty przypadkiem głosiłes kiedyś że ruscy bombardowali w czasie okupacji polskie szkoły i koscioły aby zabić w Polakach ducha patryiotycznego
Napisano
a czy SS czasem nie brała rekrutów zwykłych z poboru pod koniec wojny tak że nawet mało niemieccy niency tam byli? Jeśli brała to czym wtedy różnił się taki SS od WH?

a czy np takie valonien to też mordercy zawodowi, czy mimo że SS byli zwykłym wojskiem? Czy słyszeliście o jakiś szczególnych zbrodniach zachodnich ochotników SS?
Napisano
Witam. Jakieś przestepstwa mogli popełnić na Pomorzu 1945 podczas walk wiadomu że wtedy żadna z stron nie kwapiła się z braniem jeńców.A wydażenia w Podgajach tylko jeszcze bardziej nakreciły spirale nienawiści wogle dla podających się żołnierzy Niemieckich i obojetnie czy SS czy WH. Pozdrawiam.
Napisano
Fanatyk, jak tylko będę miał aparat z powrotem (jutro/pojutrze) to zrobię fotki mapki oraz stron z opisem walk i puszczę Ci je na maila. Napisz do mnie na priv to będę miał Twój adres. Książka do skanowania się nie nadaje, bo jest klejona i nie można jej porządnie otworzyć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie