Skocz do zawartości

Zagadka pancerna

Grendel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jeszcze w kwestii oznaczeń: SU-45 to było prototypowe działo samobieżne na podwoziu T-38 (nie produkowane), natomiast działo 57mm na Komosmolcu oznacznae było zwykle ZIS-30.
  • Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Bije sie w piersi, posypuje glowe popiolem i przywdziewam wlosienice ;o)
Milsom'a przylapalem juz tyle razy na idiotycznych bledach i nadal go cytuje - ba! - nawet bezkrytycznie sugeruje sie jego zdjeciami i ich opisami...Przeciez wlasnie zawieszenia (o ktorych tyle pisalem) sa zupelnie odmienne od tych z Komsomolca...Michal - chyle czola!
Pozdrowienia
Grendel
  • 2 weeks later...
Napisano
Coe,
#2 trafiony - zatopiony:)Swoja droga - ciekawostka jest fakt, ze wszystkie trzy przetrwaly ponoc wojne, ale o ich dalszych losach nie wiem nic wiecej.
#1 Przyznaje sie szczerze, ze sam nie jestem pewny.Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuja na prototyp L-60 (badz wegierskiego Toldi, z obciazeniem w miejscu wiezy).Niestety nie potrafie powiedziec ktory to.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Toldi to chyba nie, bo wychodzili już od L60 i nie mieliby po co robić takiego kanciastego prototypu. Poza tym, chyba od razu (?) dodali mu jedno koło więcej.
Napisano
I tak, i nie :-) Pomyliło mi się z tym, że obniżyli koło napinajace, tak, że chyba mogło służyć jako ostatnie nośne (ackolwiek na rysunkach jest zostawiany z milimetr prześwitu). Ale to raczej nie będzie L60, raczej coś lżejszego.
Napisano
L-60 tez mialy kolo napinajace nisko.L-100 to to nie jest.Podwozie jest prawie na pewno konstrukcji Ladsverk'u - mozliwosci az tak wiele nie ma.Moim zdaniem jest to prototyp ktorejs z wersji eksportowych L-60 z obciaznikiem w miejsce wiezy.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Faktycznie, ale były też wersje L-60 (wczesne?) z kołem napinajacym w górze (vide: http://www.geocities.com/irisharmoredvehicles/Lands_Tank.html - ciekawa strona o irlandzkich pojazdach, swoją drogą). Rozwój szwedzkich czołgów jest ogólnie totalnie zaniedbanym tematem...
Napisano
Michal,
Wielkie dzieki za link:)
Rzeczywiscie, irlandzki L-60 ma kolo napinajace w gorze.To byla chyba najwczesniejsza wersja, o ile sie nie myle?
Przedni pancerz tez wyglada inaczej.
Pozdrowienia
Grendel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie