Passy Napisano 9 Marzec 2005 Share Napisano 9 Marzec 2005 Witam.Kolega uszył sobie płaszcz i ma problem z guzikami.Czy można gdzieś kupić jak najbardziej zbliżone do oryginału?Pozdrawiam.Passy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 9 Marzec 2005 Share Napisano 9 Marzec 2005 Niestety nie :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Passy Napisano 9 Marzec 2005 Share Napisano 9 Marzec 2005 Polsmol- iestety nie" nic mu nie pomoże.Czym w takim razie można je zastąpić?Gdzieś słyszałem,że ktoś wykorzystał guziki do współczesnych mundurów strażackich jako najbardziej zbliżone,ale ich nie widziałem.Proszę o radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturSz Napisano 10 Marzec 2005 Share Napisano 10 Marzec 2005 Polsmolowi chodzilo chyba o to,ze obecnie JESZCZE nie istnieja dobre pod kazdym wzgledem repliki polskich guzikow zolnierskich. Ale coraz wiecej sie o tym mowi i nalezy liczyc, ze kogos to zdenerwuje i sie pojawia, wszak rekonstruktorzy z innych epok radza sobie z tym doskonale.Dlatego poki jeszcze nie ma profesjonalnych replik, jednym z rozwiazan jakie mozna polecic to taki oto zabieg - nalezy zgromadzic dostateczna ilosc guzikow LWP z tworzywa, z cieniutkiego plastiku wyciac koronki i dokleic gdzie trzeba a nastepnie pomalowac farba w kolorze cynku.Nie jest to z kilku powodow idealne rozwiazane, ale rzecz dobrze zrobiona powoduje,ze mozna uszlyszec pytanie a guziki to skad wzieliscie?????"W koncu lepsze takie niz zadne.A zmienic je mozna gdy bedzie mozna :-).pozdr,Artur - CYTADELA" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wędrowiec39 Napisano 10 Marzec 2005 Share Napisano 10 Marzec 2005 Witam,Artur, a oryginalne 25 mm guziki płaszczowe? na razie mam takich 6, wyłuskałem dośc przypadkiem na allegro. Potrzebuję jeszcze 6, przeglądam allegro może cos się trafi. A jak nie, tez pokombinuję z tymi LWP. Co sądzicie o używaniu oryginalnych guzików do replik umundurowania? Dla mnie ok :-)pozdrw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 10 Marzec 2005 Share Napisano 10 Marzec 2005 Przepraszam za lakoniczną odpowiedź, ale było późno a w dodatku dopadła mnie jakaś choroba (Grypa?) i byłem lekko mówiąc w kiepskim stanie. Chodizło mi dokałdnie o to co napisał Artur. Obecnie nie ma na ryku dobrych replik guzików. Alternatywą są poprwione guki plastikowe (dostępne takrze z koroną) albo orginały. Ja wybrałem tę drugą opcję, bo jest ich w gruncie rzeczy bardzo dużo a zadowalające stany można kupić całkiem niedrogo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Passy Napisano 10 Marzec 2005 Share Napisano 10 Marzec 2005 Dzięki polsmol.Nie musisz przepraszać.Przecież nic się nie stało.Nie jestem taki,żeby zaraz się obrażać.A skoro drążymy temat guzików,to kolega wybrał drugi wariant i kupił oryginały,ale niestety bez uszek.Po przylutowaniu uszek na guzikach wyszły jasne plamy.Za radą chemika wygotował je w occie i nic z tego nie wyszło.Nawet gorzej.Teraz na guzikach oprócz jasnej plamy na środku na starej patynie są białe cętki.I co z tym fantem teraz zrobić?PozdrawiamPassy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 10 Marzec 2005 Share Napisano 10 Marzec 2005 Nie umiem pomóc w zakresie chemii, ale jestem ciekaw czy tej dużej plamy nie dałoby się podciągnąć wersję guzika z aluminiowym uszkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wędrowiec39 Napisano 10 Marzec 2005 Share Napisano 10 Marzec 2005 moim zdaniem tylko pomalować, o ile rysunek orła się nie zatarł (miałem kiedys taką sytuację, kiedy próbowałem oczyścić guzik płynem do czyszczenia instalacji wodno - kanalizacyjnych, zostawiłem go na noc w tej substancji - cały się starł :-). W praktikerze kupiłem srebrną, nieścieralną farbę i pomalowałem. Efekt jest zadowalający :-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duff Napisano 30 Grudzień 2005 Share Napisano 30 Grudzień 2005 Witam,nie chce zakładać nowego postu, więc odświeżam. Proszę kogoś życzliwego o przesłanie mi wymagań technicznych munduru wz.36.Z góry dziękuje!pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pieczarka Napisano 30 Grudzień 2005 Share Napisano 30 Grudzień 2005 W związku z tym, że od mojego poprzedniego wpisu w tym temacie pojawiło się kilka kolejnych numerów PK" pozwalam sobie zamieścić najaktualniejszy wykaz opublikowanych warunków technicznych oraz najbliższe plany:nr 1 (2002 rok) -Proporczyk do lancy (13.04.1939) -Kurtka sukienna (15.12.1938) nr 2 (2002) (w bezpłatnym dodatku) -Spodnie kawalerii (15.12.1938) -Karwasze [skórzene ochrony spodni kawaleryjskich przed wytarciem] wz.1936 (30.04.1936) -Ostrogo żołnierskie (5.11.1931) nr 3 (2002) (w bezpłatnym dodatku) -Rogatywka polowa (15.12.1938) -Pas główny, pasek do spodni, pasek do ostróg, trok oraz troczek do karabinu przy pasie głównym (5.11.1931) -Buty kawaleryjskie wz.1931 (10.06.1931) nr 4 (2002) (w bezpłatnym dodatku) -Płaszcz sukienny kawalerii (15.12.1938) nr 5 (2003) (w bezpłatnym dodatku) -Trąbka sygnałowa dla kawalerii (5.11.1931) nr 6 (2003) (w bezpłatnym dodatku) -Płachta namiotowa (5.11.1931) nr 7 (2003) (w bezpłatnym dodatku) -Peleryna przeciwdeszczowa (11.04.1936) nr 8 (2003) (w bezpłatnym dodatku) -Opis techniczny nowego typu kurki mundurowej wg. Dz. Rozk. MSWojsk. Nr 2/1935 r. nr 9 (2004) (w bezpłatnym dodatku) -Terlica rzędu wierzchowego wz.36 (15.04.1937) -rysunki ogłowia wojskowego wz.36nr 10 (2004) (w bezpłatnym dodatku)-Rząd wierzchowy wz.36 (15.04.1937)nr 11/12 (2004) (w bezpłatnym dodatku)-Rząd wierzchowy wz.36 (15.03.1939)nr 13 (2005) (w bezpłatnym dodatku)-Gwizdek sygnałowy (05.11.1931)-Sznurek do gwizdka (05.11.1931)nr 14 (2005) (w bezpłatnym dodatku)-Wiadro polowe (09.01.1934)-Podkownica brezentowa (09.01.1934)-Orzełek [blaszany z alpaki] (25.02.1933)a w najbliższych numerach, które ukażą się razem:nr 15 (2005) (w bezpłatnym dodatku)-Owsiak (09.01.1934)-Stojak do lanc (17.08.1936)nr 16 (2005) (w bezpłatnym dodatku)-Stojak do broni kawaleryjskiej (17.08.1936) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pieczarka Napisano 30 Grudzień 2005 Share Napisano 30 Grudzień 2005 Zapomniałem dodać, że w Do broni" też są publikowane ie kawaleryjskie" warunki techniczne ale ich aktualnym spisem nie dysponuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 30 Grudzień 2005 Share Napisano 30 Grudzień 2005 W 3/2005 - były spodnei piechoty wz.37 i owijki do tych spodniw najbliższym - bedzie kurtka, plaszcz i całe ochędóstwo - czyli szycie, haftki, haczyki, guziki etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabartoldi Napisano 9 Styczeń 2006 Share Napisano 9 Styczeń 2006 witam Panowie. Pytanie, czy ktos moze dolaczyc fotke plecow i przodu bluzy wz 36? Czy te mundury miały plecy z 2 kawałków szystch wzdluz kręgoslupa i zaszewki z przodu tak jak w garniturach od gory do dołu mioedzu kieszeniami. Wazne dla pani krawcowej:-) Ogromnie z gory dziekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 9 Styczeń 2006 Share Napisano 9 Styczeń 2006 Wg opisu z NPK plecy były z jednego kawałka materiału. Oficerowie robili z dwóch, bo ten lepiej leżał.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabartoldi Napisano 9 Styczeń 2006 Share Napisano 9 Styczeń 2006 Dziekuje mocno za podpowiedz. A jak z przodem? ja widzialem do tej pory gore" szyta z dzielonym tylem, stad pytanie. Pozdrawiam - Bartek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 9 Styczeń 2006 Share Napisano 9 Styczeń 2006 Lepiej napisz do Jazłowiaka, może ci podeśle te wymagania, przód mógł się składać z większej ilości kawałków, ale była każda strona w zasadzie z jednego, w sumie podobne do współczesnych oficerskich, tylko zapinanie pod szyję no i tył jak pisałem wcześniej.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lufa Napisano 28 Maj 2006 Share Napisano 28 Maj 2006 Czy młógł bym poprosić o warunki techniczne :Spodni Kawaleryjskich,Rogatywki Polowej,Kurtki Sukiennej,Płaszcza sukiennego iOpisu technicznego nowego typu kurki mundurowej wg. Dz. Rozk. MSWojsk. Nr 2/1935 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzura2005 Napisano 28 Maj 2006 Share Napisano 28 Maj 2006 Warunki techniczne kurtki sukiennej sa w dodatku do Do Broni! 4/2005 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 28 Maj 2006 Share Napisano 28 Maj 2006 Jakby się dało, to i ja bym poprosił o warunki techniczne -Kurtki Sukiennej wz.36,-Rogatywki Polowej wz.37,-Pasa główneg, paseka do spodni-Płachty namiotowejoraz -Płaszcza sukiennegoi jeśli jest to możliwe-Spodni wz.37 byłbym bardzo wdzięczny :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 1 Marzec 2009 Share Napisano 1 Marzec 2009 Witam.Czy ktoś mógłby przesłać warunki techniczne i wykroje munduru wz.36, kurtka, spodnie itd. ? Z góry dziekuje.Adres email:JakubRut@interia.plPzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 1 Marzec 2009 Share Napisano 1 Marzec 2009 pisz do jazlowiaka - dobroni@hot.pl - na pewno jeszcze to ma, skoro sam to wydał w NPK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 12 Marzec 2009 Share Napisano 12 Marzec 2009 Czy mógłbym prosić któregoś z kolegów posiadających współczesną kopię munduru wz.36 o jak najdokładniejsze zdjęcia spodni i bluzy mundurowej? Potrzebne są w celu przedłożenia krawcowi ;)Liczę na jakiś odzew... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 22 Marzec 2009 Share Napisano 22 Marzec 2009 Czy mógłbym również poprosić o zdjęcia spodni i bluzy mundurowej. Tak samo potrzebne są w celu pokazania krawcowi do uszycia.Mój adres e-mail JakubRut@interia.plZa przesłane zdjęcia z góry dziękuje.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cieciwa Napisano 21 Wrzesień 2009 Share Napisano 21 Wrzesień 2009 Czy można prosić również o WT dla umundurowania ?Z nieznanego mi powodu jazlowiak nie odpowiada na maile .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.