Skocz do zawartości

Polski mundur wz.36 - warunki techniczne

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Kolega uszył sobie płaszcz i ma problem z guzikami.Czy można gdzieś kupić jak najbardziej zbliżone do oryginału?
Pozdrawiam.
Passy
  • Odpowiedzi 59
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Polsmol- iestety nie" nic mu nie pomoże.Czym w takim razie można je zastąpić?Gdzieś słyszałem,że ktoś wykorzystał guziki do współczesnych mundurów strażackich jako najbardziej zbliżone,ale ich nie widziałem.
Proszę o radę.
Napisano
Polsmolowi chodzilo chyba o to,ze obecnie JESZCZE nie istnieja dobre pod kazdym wzgledem repliki polskich guzikow zolnierskich. Ale coraz wiecej sie o tym mowi i nalezy liczyc, ze kogos to zdenerwuje i sie pojawia, wszak rekonstruktorzy z innych epok radza sobie z tym doskonale.
Dlatego poki jeszcze nie ma profesjonalnych replik, jednym z rozwiazan jakie mozna polecic to taki oto zabieg - nalezy zgromadzic dostateczna ilosc guzikow LWP z tworzywa, z cieniutkiego plastiku wyciac koronki i dokleic gdzie trzeba a nastepnie pomalowac farba w kolorze cynku.
Nie jest to z kilku powodow idealne rozwiazane, ale rzecz dobrze zrobiona powoduje,ze mozna uszlyszec pytanie a guziki to skad wzieliscie?????"
W koncu lepsze takie niz zadne.A zmienic je mozna gdy bedzie mozna :-).

pozdr,
Artur - CYTADELA"
Napisano
Witam,

Artur, a oryginalne 25 mm guziki płaszczowe? na razie mam takich 6, wyłuskałem dośc przypadkiem na allegro. Potrzebuję jeszcze 6, przeglądam allegro może cos się trafi. A jak nie, tez pokombinuję z tymi LWP.
Co sądzicie o używaniu oryginalnych guzików do replik umundurowania? Dla mnie ok :-)
pozdr
w
Napisano
Przepraszam za lakoniczną odpowiedź, ale było późno a w dodatku dopadła mnie jakaś choroba (Grypa?) i byłem lekko mówiąc w kiepskim stanie.
Chodizło mi dokałdnie o to co napisał Artur. Obecnie nie ma na ryku dobrych replik guzików. Alternatywą są poprwione guki plastikowe (dostępne takrze z koroną) albo orginały. Ja wybrałem tę drugą opcję, bo jest ich w gruncie rzeczy bardzo dużo a zadowalające stany można kupić całkiem niedrogo.
Napisano
Dzięki polsmol.Nie musisz przepraszać.Przecież nic się nie stało.Nie jestem taki,żeby zaraz się obrażać.A skoro drążymy temat guzików,to kolega wybrał drugi wariant i kupił oryginały,ale niestety bez uszek.Po przylutowaniu uszek na guzikach wyszły jasne plamy.Za radą chemika wygotował je w occie i nic z tego nie wyszło.Nawet gorzej.Teraz na guzikach oprócz jasnej plamy na środku na starej patynie są białe cętki.I co z tym fantem teraz zrobić?
Pozdrawiam
Passy
Napisano
Nie umiem pomóc w zakresie chemii, ale jestem ciekaw czy tej dużej plamy nie dałoby się podciągnąć wersję guzika z aluminiowym uszkiem.
Napisano
moim zdaniem tylko pomalować, o ile rysunek orła się nie zatarł (miałem kiedys taką sytuację, kiedy próbowałem oczyścić guzik płynem do czyszczenia instalacji wodno - kanalizacyjnych, zostawiłem go na noc w tej substancji - cały się starł :-). W praktikerze kupiłem srebrną, nieścieralną farbę i pomalowałem. Efekt jest zadowalający :-))
  • 9 months later...
Napisano
Witam,
nie chce zakładać nowego postu, więc odświeżam. Proszę kogoś życzliwego o przesłanie mi wymagań technicznych munduru wz.36.
Z góry dziękuje!
pzdr
Napisano
W związku z tym, że od mojego poprzedniego wpisu w tym temacie pojawiło się kilka kolejnych numerów PK" pozwalam sobie zamieścić najaktualniejszy wykaz opublikowanych warunków technicznych oraz najbliższe plany:

nr 1 (2002 rok)
-Proporczyk do lancy (13.04.1939)
-Kurtka sukienna (15.12.1938)

nr 2 (2002) (w bezpłatnym dodatku)
-Spodnie kawalerii (15.12.1938)
-Karwasze [skórzene ochrony spodni kawaleryjskich przed wytarciem] wz.1936 (30.04.1936)
-Ostrogo żołnierskie (5.11.1931)

nr 3 (2002) (w bezpłatnym dodatku)
-Rogatywka polowa (15.12.1938)
-Pas główny, pasek do spodni, pasek do ostróg, trok oraz troczek do karabinu przy pasie głównym (5.11.1931)
-Buty kawaleryjskie wz.1931 (10.06.1931)

nr 4 (2002) (w bezpłatnym dodatku)
-Płaszcz sukienny kawalerii (15.12.1938)

nr 5 (2003) (w bezpłatnym dodatku)
-Trąbka sygnałowa dla kawalerii (5.11.1931)

nr 6 (2003) (w bezpłatnym dodatku)
-Płachta namiotowa (5.11.1931)

nr 7 (2003) (w bezpłatnym dodatku)
-Peleryna przeciwdeszczowa (11.04.1936)

nr 8 (2003) (w bezpłatnym dodatku)
-Opis techniczny nowego typu kurki mundurowej wg. Dz. Rozk. MSWojsk. Nr 2/1935 r.

nr 9 (2004) (w bezpłatnym dodatku)
-Terlica rzędu wierzchowego wz.36 (15.04.1937)
-rysunki ogłowia wojskowego wz.36

nr 10 (2004) (w bezpłatnym dodatku)
-Rząd wierzchowy wz.36 (15.04.1937)

nr 11/12 (2004) (w bezpłatnym dodatku)
-Rząd wierzchowy wz.36 (15.03.1939)

nr 13 (2005) (w bezpłatnym dodatku)
-Gwizdek sygnałowy (05.11.1931)
-Sznurek do gwizdka (05.11.1931)

nr 14 (2005) (w bezpłatnym dodatku)
-Wiadro polowe (09.01.1934)
-Podkownica brezentowa (09.01.1934)
-Orzełek [blaszany z alpaki] (25.02.1933)

a w najbliższych numerach, które ukażą się razem:

nr 15 (2005) (w bezpłatnym dodatku)
-Owsiak (09.01.1934)
-Stojak do lanc (17.08.1936)

nr 16 (2005) (w bezpłatnym dodatku)
-Stojak do broni kawaleryjskiej (17.08.1936)
Napisano
W 3/2005 - były spodnei piechoty wz.37 i owijki do tych spodni
w najbliższym - bedzie kurtka, plaszcz i całe ochędóstwo - czyli szycie, haftki, haczyki, guziki etc.
  • 2 weeks later...
Napisano
witam Panowie. Pytanie, czy ktos moze dolaczyc fotke plecow i przodu bluzy wz 36? Czy te mundury miały plecy z 2 kawałków szystch
wzdluz kręgoslupa i zaszewki z przodu tak jak w garniturach od gory do dołu
mioedzu kieszeniami. Wazne dla pani krawcowej:-) Ogromnie z gory dziekuje.
Napisano
Lepiej napisz do Jazłowiaka, może ci podeśle te wymagania, przód mógł się składać z większej ilości kawałków, ale była każda strona w zasadzie z jednego, w sumie podobne do współczesnych oficerskich, tylko zapinanie pod szyję no i tył jak pisałem wcześniej.
Pozdrawiam
  • 4 months later...
Napisano
Czy młógł bym poprosić o warunki techniczne :
Spodni Kawaleryjskich,
Rogatywki Polowej,
Kurtki Sukiennej,
Płaszcza sukiennego i
Opisu technicznego nowego typu kurki mundurowej wg. Dz. Rozk. MSWojsk. Nr 2/1935 r.
Napisano
Jakby się dało, to i ja bym poprosił o warunki techniczne
-Kurtki Sukiennej wz.36,
-Rogatywki Polowej wz.37,
-Pasa główneg, paseka do spodni
-Płachty namiotowej
oraz
-Płaszcza sukiennego
i jeśli jest to możliwe
-Spodni wz.37
byłbym bardzo wdzięczny :)
  • 2 years later...
Napisano
Witam.

Czy ktoś mógłby przesłać warunki techniczne i wykroje munduru wz.36, kurtka, spodnie itd. ? Z góry dziekuje.

Adres email:
JakubRut@interia.pl

Pzdr
  • 2 weeks later...
Napisano
Czy mógłbym prosić któregoś z kolegów posiadających współczesną kopię munduru wz.36 o jak najdokładniejsze zdjęcia spodni i bluzy mundurowej? Potrzebne są w celu przedłożenia krawcowi ;)
Liczę na jakiś odzew...
  • 2 weeks later...
Napisano
Czy mógłbym również poprosić o zdjęcia spodni i bluzy mundurowej. Tak samo potrzebne są w celu pokazania krawcowi do uszycia.
Mój adres e-mail JakubRut@interia.pl
Za przesłane zdjęcia z góry dziękuje.

Pzdr
  • 5 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie