KluKlucznik Napisano 5 Kwiecień 2006 Napisano 5 Kwiecień 2006 fars...Po pierwsze to co napisałem, nie było przeznaczone dla ciebie.Po drugie jak kiedyś staniesz po drugiej stronie wokandy to może pogadym w zakresie na jaki pozwoli ci Sąd.A po trzecie zamieć mnie na oddzielną kupkę...
wars98 Napisano 5 Kwiecień 2006 Napisano 5 Kwiecień 2006 KluKlucznik. Jeśli robisz wycieczki pod moim adresem i mojego przyjaciela to nielicz na taryfę ulgową... :))A co do postępowania przed sądem. Jak będę prokuratorem lub sędzią to nielicz na niską szkodliwość czynu... :]Dobre czasy" się skończyły.Pozdrawiamwars98
PATRON Napisano 5 Kwiecień 2006 Napisano 5 Kwiecień 2006 :-))) zaczyna mi się podobać wątek ....Uwielbiam jak ktoś mówi jak będę duży to ci tak dupę skopie ......"Zawsze przypomina mi się dowcip:Siedzi na gałęzi wróbelek obok sokoła i co chwila patrzy na niego spodełba (na sokoła ) w końcu pyta yyyy...kto ty jesteś ???"Na to sokół jestem sokołem"na co wróbelek : a ja jestem ORZEŁ .....tylko ostatnio trochę chorowałem ..."PZDR PATRON
wars98 Napisano 5 Kwiecień 2006 Napisano 5 Kwiecień 2006 KluKlucznik. Ja Ciebie rozumiem... Ja wiem, że to niezwykle denerwujące, że znalazły się wreszcie osoby które potrafią zorganizować w pełni legalne poszukiwania i wydobycie. Od A do Z. To po tym wszystkim co dotychczas miało miejsce w kraju powoduje wybuch nienawiści i zazdrości. I bardzo dobrze. :]Pozdr. wars98
grubas Napisano 5 Kwiecień 2006 Napisano 5 Kwiecień 2006 Panowie, bardzo proszę, bez pyskówek.Pozdrwiam wszystkich.
KLESZCZnr1 Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 patron , sorry ze tak bezposrednio ale masz u mnie skrzynkę browaru ( ew. możesz sobie wybrać dowolny trunek -jeżeli nie cierpisz browca ) za tego sokoła....juz tak dawno nie ubawiłem sie na tym forum
wars98 Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 Witam!Panie i Panowie!Ponieważ od 2 dni co poniektórzy osobnicy (tutaj bez nazwisk - ale wiemy kto dokładnie) wykonują telefony ękające" do Grubasa to piszę co następuje.Grubas, jak sam już chyba gdzieś tu pisał (a może i nie?), jest małym trybikiem w całym przedsięwzięciu. Nie finansuje nas! Dajcie mu spokój!Dalej.Wrak z okolic Koła został zgłoszony do Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków w Poznaniu Delegatura w Koninie.Zostały złożone dokumenty i TPS otrzymał pozwolenie na przeprowadzenie poszukiwań.Poszukiwania zostały już przeprowadzone. Wrak jest. Gdzie dokładnie to na razie TPS-u i konserwatora słodka tajemnica.Miejsce spoczywania wraku zostało zgłoszone Policji i jest objęte dozorem.Wrak pozostanie na terenie województwa Wielkopolskiego. Jest muzeum które go przyjmie.W tej chwili kończona jest procedura zdobywania pozwoleń na wydobycie wraku. Sprzęt do operacji wydobycia też w zasadzie jest już skompletowany.Jest już po sprawie!Jak tylko woda opadnie a łąki obeschną zostanie podjęta akcja wydobywcza.Dlatego powtarzam: nie zawracajcie ludziom głowy!Wszelkie procedury są właśnie na ukończeniu!Pozdrawiamwars98
kris_kutno Napisano 7 Kwiecień 2006 Napisano 7 Kwiecień 2006 Witam wszystkich. Ale tu się ostatnio gorąco zrobiło. Widze, że niektórym się w głowie poprzewracało i żal im d..." ściska że są w tym kraju ludzie którzy potrafią zorganozować w pełni legalną i oficjalną akcje wydobycia stuga" z ziemi( w pełni legalności tego słowa znaczeniu). A nie jakąś partyzantke. Serdeczne pozdrowienia dla Grubasa i Warsa. Co tam u was koledzy słychać?
oksio Napisano 7 Kwiecień 2006 Napisano 7 Kwiecień 2006 Witaj Tu Oksio TPS cyngiel Warsa :-)Jak znam Warsa to pisze kwity dla mnie bo go zawaliłem robotą.To nie jedyna akcja w tym roku.Jak na razie wszystko idzie po naszej myśli .Sprzęt decyzją konserwatora ma pozostać w Wielkopolsce i jak dobrze pójdzie nie jeden.Nigdy się nie zawiedliśmy na Wielkopolanach.A reszta jak w opisie Warsa urzędy ,policja , SOK pilnują sprawy. Byle do Lata.pozdrawiam Oksio TPSps. Po cichu nie dadzą rady go wydobyć :-)
grubas Napisano 7 Kwiecień 2006 Napisano 7 Kwiecień 2006 Serwus kris. Co u Ciebie słychać? Dawno Cię tu nie było.Wykopałeś już coś ciekawego, oczywiście oprócz tego StuG-a na twoim podwórku? A oksio twierdzi, że nie da sie tego zrobić po cichu:-). Ja znowu dostałem jakieś sprężyny od wiadomego dziadziusia. Dałem w dziale identyfikacja.Co tu się porobiło? Telefony się rwią, gazety o tym piszą i pomyśleć, że ten wątek zaczął się tak niepozornie. OKSIO NA PREZYDENTA, WARS NA MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI!Pozdrawiam.
wars98 Napisano 8 Kwiecień 2006 Napisano 8 Kwiecień 2006 Witam!Co do wyboru Oksia na urząd Prezydenta RP to ja nie wiem, czy to by przeszło... Kaszebe?? :P Jeszcze dziadka mu wyciągną i co to będzie?? ;)Co do propozycji objęcia przeze mnie teki Ministra Sprawiedliwości w RP (tylko której bo ja się już pogubiłem), to ja to rozważę. W każdym razie nie mówię nie. :]Ale najbardziej mnie cieszy fakt, że asz" wrak już niedługo ujrzy światło dzienne i trafi do muzeum. :]]]Teraz tylko musimy uzbroić się w cierpliwość i poczekać aż wody opadną a łąki obeschną i do dzieła! :DPozdrawiamwars98
kris_kutno Napisano 11 Kwiecień 2006 Napisano 11 Kwiecień 2006 Wy to macie pomysły, jeszcze was w rządzie chyba tylko nie widzieli.
wars98 Napisano 15 Kwiecień 2006 Napisano 15 Kwiecień 2006 Witam!Ponieważ były ostatnio głosy mówiące, że to pewnie wszystko konfabulecje (oczywiście moje), że nic tam nie ma (tj. pojazdu), itp. itd. postanowiłem, by zakończyć to opluwanie mnie i osób uczestniczących w tym projekcie, dać mały załącznik. Artykuł. Jeden z kilku jakie się ukazały na ten temat.Za niedługi czas kiedy dojdzie do wydobycia każdy będzie mógł na żywo zobaczyć pojazd w muzeum. O wydobyciu napewno poinformujemy, a media pokażą! :)Cierpliwości.Pozdrawiamwars98
grubas Napisano 15 Kwiecień 2006 Napisano 15 Kwiecień 2006 Witam wszystkich serdecznie.Być może niedługo, na interesujący nas temat, ukaże się również artykuł w Odkrywcy. Może wtedy, co niektórzy uwierzą, że to nie czcze gadanie.Pozdrawiam.
acer Napisano 15 Kwiecień 2006 Napisano 15 Kwiecień 2006 Wczytując się w artykuł wynika, że w zatopionym pojeździe są dalej zwłoki dwóch żołnierzy. Ale czarne kurtki ? Myślałem że załogi Sturmgeschutz nosiły umundurowanie kroju pancerniackiego, ale w kolorze Feldgrau.
grubas Napisano 15 Kwiecień 2006 Napisano 15 Kwiecień 2006 To możliwe choć wersje są dwie. Jedna mówi,że wiosną wypłyneły dwa ciała(i to jest pewne)natomiast pozostałych nikt z wraku nigdy nie wydobył. Druga wersja mówi iż pozostała część załogi której udało się wyskoczyć z tonącej maszyny została wkrótce złapana przez Rosjan i rozstrzelana. Trudno na tą chwilę ustalić która z tych wersji jest prawdziwa ale niopodal zalegania wraku mieszkał w 45r i mieszka do dziś człowiek, który twierdzi iż do jego domu przybiegli ci którym udało si wydostać z wraku. Byli cali mokrzy a mundury na nich zamarzały.Poprosili o coś do jedzenia i do picia, nie byli agresywni. Dziadek ma dziś 91 lat i daje sobie głowę uciąć, że dobrze pamięta ten incydent.
jotes Napisano 15 Kwiecień 2006 Napisano 15 Kwiecień 2006 Właśnie ze względu na te czarne mundury załogi Stugów były często rozstrzeliwane na miejscu...
wars98 Napisano 15 Kwiecień 2006 Napisano 15 Kwiecień 2006 Obstawiam wariant, że 2 się utopiło, a 2 pozostałych szukało pomocy u człowieka. Potem próbowali wiać przed Ruskimi, ale nie mieli szczęścia i...Pozdrawiamwars98
KLESZCZnr1 Napisano 15 Kwiecień 2006 Napisano 15 Kwiecień 2006 własnie zbliża sie pora dobranocki, proponuje zmienic ekran. tam też są jeszce fajniejsze bajeczki
acer Napisano 15 Kwiecień 2006 Napisano 15 Kwiecień 2006 No ale co było dalej - weszli coś zjedli, wypili, poszli dalej - ktoś /ten starszy człowiek/ widział jak ich rozstrzelano ??? Bo interesujące toPodobno jak wyciągnęli Rosi to krótko przed tym okazało się że zmarł żołnierz który według znalezionych dokumentów był w pojeździe w czasie zatonięcia.
grubas Napisano 15 Kwiecień 2006 Napisano 15 Kwiecień 2006 Czy ten starszy człowiek widział sam moment egzekucji tego nie wiem. Nie pytałem go o to. Natomiast wiadomo gdzie są pochowani. Ich ciała zostały zasypane razem z innymi poległymi w tej okolicy. Tuż przy ogrodzeniu tego dziadka dobito żołnierza rannego w nogę. KLESZCZnr1 jest 19.30, bajka się skończyła. Siusiu i do łóżka.
krzysiek Napisano 15 Kwiecień 2006 Napisano 15 Kwiecień 2006 W zasadzie, jednostki Stugów należących do dywizji pancernych nosiły mundury czarne, należących do jednostek artylerii nosiły mundury feldgrau. Ale to tylko w teorii, bo mimo regulaminów artylerzyści też nosili często czarne mundury. PozdrawiamKrzysiek
wars98 Napisano 15 Kwiecień 2006 Napisano 15 Kwiecień 2006 Krzysiek. Dzięki za wyjaśnienie kwestii mundurowej! :)
KLESZCZnr1 Napisano 15 Kwiecień 2006 Napisano 15 Kwiecień 2006 a jak jutlo wstane to jesce polozmawiamy ty glubasie ty...i jak będę duzy to tez wyciagnę cołga, zobacys!!!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.