Gość Napisano 31 Marzec 2003 Share Napisano 31 Marzec 2003 Zapewne znane sa wam te zdjecia ale niektorym moga pomoc:http://www.thirdreichforum.com/viewtopic.php?t=213pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 25 Styczeń 2004 Share Napisano 25 Styczeń 2004 witam !! zamieszczam dwie fotki wieży pantery jedno jest z pazdiernika 2002 r a drugie z września 2003 r interesuje mnie co będzie dalej z tą wieżą pozdrawiam marecki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 25 Styczeń 2004 Share Napisano 25 Styczeń 2004 a to juz po piaskowaniu i malowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braun Napisano 25 Styczeń 2004 Share Napisano 25 Styczeń 2004 chciałem się zapytać tak dokładnie gdzie ta wieża jest lub gdzie będzie można ja zobaczyć??a i ewentualnie kiedy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 25 Styczeń 2004 Share Napisano 25 Styczeń 2004 jeszce miesiąc temu była w czarnym { miasteczko pomiędzy szczecinkiem a chojnicami } i pewnie nadal tam jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 26 Styczeń 2004 Share Napisano 26 Styczeń 2004 czy jest ktoś może z czarnego na tym forum ??pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herring Napisano 26 Styczeń 2004 Share Napisano 26 Styczeń 2004 Mam pytanie do kogoś, kto widział wieżę na własne oczy: na zdjęciach przed piaskowaniem jest w kolorze szarym, a po piaskowaniu i malowaniu wygląda jakby była na uzbrojeniu obecnego WP. Czy przed piaskowaniem były widoczne jakieś resztki ewentualnego kamuflażu?No i czy można by zamieścić dokładniejsze fotki wieży SPRZED PIASKOWANIA ?pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 26 Styczeń 2004 Share Napisano 26 Styczeń 2004 mam kilka fotek z przed piaskowania wykonałem je w tym samym czasie co zamieszcone wyżej niestety z farby orginalnej nie zachowało się nic pomyślę nad tym i może wyslę je bocianowi na galerię tylko niewiem czy będą się one dobrze prezentować ponieważ wieża przed remontem stała wśród innych pojazdów i niestety musiał bym wymazać całe tło a to niesmacznie bedzie wyglądać jeżeli będzie więcej apeli o te fotki to wystawię razem z tymi po remoncie pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 26 Styczeń 2004 Share Napisano 26 Styczeń 2004 Jest w galerii:http://www.odkrywca-online.com/index1.php?action=galerie&nazwa=lufaChoć więcej fotek zawsze miło widziane:)Też bym się dowiedział dlaczego akurat ten kamo został wybrany i na jakiej podstawie, wiem też, że zawsze będą tacy co stwierdzą, że akurat ten, czy inny nie pasuje:)Tak, czy inaczej wygląda ładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herring Napisano 26 Styczeń 2004 Share Napisano 26 Styczeń 2004 No tak, tylko że w powyższej galerii jest totalnie oblepiona ziemią i z koloru nic nie widać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 26 Styczeń 2004 Share Napisano 26 Styczeń 2004 A czy można wiedzieć gdzie ta wieża się znajduje? w rekach prywatnych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 28 Styczeń 2004 Share Napisano 28 Styczeń 2004 do muslim _ z tego co mi wiadomo wieża nie jest własnoscią prywatną a co do miejsca jej pobytu napisałem wyżej - chociaż na dzień dzisiejszy może byc różnie znając nasz kraj decyzję zmieniaja sie jak wiatr zawieje pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Marzec 2004 Share Napisano 4 Marzec 2004 Witam. Tak się składa, że byłem jednym z zaangażowanych bliżej w pozyskanie wieży dla Muzeum Narodowego w Szczecinie. Wstępny remont wieża przeszła w Szczecinie w 7 RWT. Kamuflaż był widoczny w wielu miejscach. Mam sporo zdjęć z tego etapu i może będzie cokolwiek widać. Przeważał kolor jasnozielony (chyba bardzo późna wersja), niemal groszkowy. I były plamy rdzawobrązowe w dość ciemnym odcieniu. No i zewsząd prześwitywała minia ołowiowa. Lufa rzeczywiście KwK 42 7,5 cm. Brak jarzma. Prawdopodobnie odpadło podczas wysadzenia obiektu po wojnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jaszczołt Napisano 4 Marzec 2004 Share Napisano 4 Marzec 2004 Piotrze może masz informację o numerach seryjnych/biciach na tej wieży?Pozdrawiam,Marek Jaszczołt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
werte Napisano 7 Listopad 2004 Share Napisano 7 Listopad 2004 No to gdzie ONA teraz w koncu jest? I gdzie trafi? Minelo juz sporo czasu od jej wydobycia..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 7 Listopad 2004 Share Napisano 7 Listopad 2004 prawdopodobnie nigdzie nie trafi jest teraz w depozycie w zakładzie remontowym wojskowym w czarnym i jest tam eksponowana przy bramie wejsciowej jak dobrze pujdzie niedługo wieża będzie miała orginalne łoże po którym będzie się obracać jak w czasie wojnypzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braun Napisano 3 Lipiec 2005 Share Napisano 3 Lipiec 2005 czy ta wieża Pantery jest nadal w Czarnej??Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JHW Napisano 3 Lipiec 2005 Share Napisano 3 Lipiec 2005 Yes , it is still at the InstBatl. at the training ground at Czarne . Here a few pic I took at my visit after Easter Holidays :http://panzer-archiv.marcof.de/forum/viewtopic.php?t=2686Greets ,Jan-Hendrik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 3 Lipiec 2005 Share Napisano 3 Lipiec 2005 WitamJa tylko dodam że istniało kilka wersji schronów drewnianych pod Pantherturma.A betonowe są znane z fotek wykonanych we Włoszech około 1944r.Pisze betonowe a nie R-687 bo nie widać dokładnie czy to obetonowane przywiezione stanowisko stalowe typu 'box' i potem obetonowane czy konstrukcja betonowa schronu robiona na miejscu.Pzdr.@ndrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 3 Lipiec 2005 Share Napisano 3 Lipiec 2005 ...tak sobie myśle czy osłona jażma tam była zamontowana-troche to trudno wysadzić stanowisko tak aby wyleciała ta osłona przez lufe i tłumik... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JHW Napisano 3 Lipiec 2005 Share Napisano 3 Lipiec 2005 Thanks for your addition , dear Andrew !Greets ,Jan-Hendrik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 3 Lipiec 2005 Share Napisano 3 Lipiec 2005 Your welcome Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler Napisano 4 Lipiec 2005 Share Napisano 4 Lipiec 2005 Na zdjeciach po wydobyciu pod podstawa wiezy widac wystajaca plyte poza jej odbrys. Na zdjeciach po renowacji nie ma jej. Co to jest i co sie z nia stalo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J-23 Napisano 4 Lipiec 2005 Share Napisano 4 Lipiec 2005 oczywiście że płyta została zabezpieczona, na fotkach z Czarnego nie ma tej płyty bo wieża stoi na podstawach remontowych współczesnego czołgu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 4 Lipiec 2005 Share Napisano 4 Lipiec 2005 Płyta stanowiła bezpośrednia podstawę pod wieże.Rozkładała obciążenie(własne i te występujące podczas strzelania) na większa powierzchnie i uławtiała montaż.Ciekawe jak zrekonstruują to stanowisko w Szczecinie tzn jaki schron wybudują...Pzdr.@ndrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.