MAB Posted July 28, 2004 Author Share Posted July 28, 2004 WitamDrodzy koledzy i koleżanki, chciałbym zaprosić Was na inscenizację Powstania Warszawskiego, a dokładnie obrony barykady, która odbędzie się 7 sierpnia u zbiegu ulicy Wolskiej i Młynarskiej o godz. 19.00.Z kilku szczegółów, które mogę podać należy wymienić chociażby użycie licznego ciężkiego sprzętu kołowego, a także wywracanie wagonów tramwajowych na oczach widzów oraz bombardowanie lotnicze.Z pewnością będzie to również jedna z największych inscenizacji jakie do tej pory odbyły się w stolicy.Kto żyw więc niech przybywa.Do zobaczenia, Mariusz Link to comment Share on other sites More sharing options...
zelig Posted July 28, 2004 Share Posted July 28, 2004 Myślę, że jedną z największych atrakcji będzie atakujący barykadę Leopard. Na fali niemieckiego rewizjonizmu (co to ostatnio ożył) będzie to trafna metafora... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mp Posted July 30, 2004 Share Posted July 30, 2004 witam ja tak sie zapytam ,czy jeszcze jest wolne miejsce po stronie polskiej do obsadzenia ?? ;] bo jesli tak to ja bym byl jeszcze chetny :]pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
SL Posted July 30, 2004 Share Posted July 30, 2004 ja tam będe napewno. czy jako żołnierze będą ludzie z forum ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MAB Posted July 30, 2004 Author Share Posted July 30, 2004 Niestety polskie miejscówki są już obsadzone bo do inscenizacji został już tylko blisko tydzień, a impreza będzie naprawdę wielka i nie ma już możliwości zmiany. Ale próbowałbym jeszcze nieśmiało po stronie niemieckiej.Co do pokazu w ogóle to będą na nim ludzie z forum.Pozdrawiam, Mariusz Link to comment Share on other sites More sharing options...
mp Posted July 30, 2004 Share Posted July 30, 2004 ee szkoda juz zalatwilem sobie stroj ,gnata ... :(((( Link to comment Share on other sites More sharing options...
mp Posted July 30, 2004 Share Posted July 30, 2004 napewno niedalo by sie jedenego miejsca zwolnic?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mp Posted July 30, 2004 Share Posted July 30, 2004 a jest mozliwosc ze jak ktos nie ebdzie mogl przyjechac i wystepowac zeby zajac miejsce jego ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 30, 2004 Share Posted July 30, 2004 Zapomnij o powstańcach...będzie ich mniej niż Niemców, do tego część z nich to jakieś wojaki co strzelać mogą ...Ja bym chciał nawet do Niemców, ale nie mam najmniejszego fanta czy stroju :-(((( Link to comment Share on other sites More sharing options...
mp Posted July 30, 2004 Share Posted July 30, 2004 ee no to jezeli jest ich mniej ,to moze jednak jest miejsce jeszcze jakies :) zalezy mi ,ale jesli sie nieda to trudno :( Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ja Posted July 31, 2004 Share Posted July 31, 2004 Panowie, o której ma dokładnie odbyć sie ta inscenizacja , bo na forum Muzeum Powstania Warszawskiego mówią że ma to byc o godzinie 12. No a 12 a 19 to jest pewna różnica. Prosze o info na ten temat bo bardzo mi zależy na byciu tam, a muszę dopasować swój plan dnia do tego zacnego wydarzenia:D!!!!Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ja Posted July 31, 2004 Share Posted July 31, 2004 Tu macie link żeby nie było że jestem gołosłowny ;)http://www.1944.pl/forum/viewtopic.php?t=173Pozdrawiam i czekam na info Link to comment Share on other sites More sharing options...
MAB Posted July 31, 2004 Author Share Posted July 31, 2004 Z CAŁĄ PEWNOŚCIĄ inscenizacja odbędzie się 7. VII o godz. 19.00.Wiem, ponieważ jestem jednym z organizatorów strony polskiej.Pozdrawiam, Mariusz Link to comment Share on other sites More sharing options...
MAB Posted July 31, 2004 Author Share Posted July 31, 2004 Aaaa, no i kopii Kubusia nie będzie :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
zelig Posted July 31, 2004 Share Posted July 31, 2004 Grunt, że będzie Leopard. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jazlowiak Posted July 31, 2004 Share Posted July 31, 2004 SCENARIUSZ REKONSTRUKCJI POWSTANIA WARSZAWSKIEGO TERMIN – SOBOTA 7 SIERPNIA 2004 GODZINA 19.30 MIEJSCE – WARSZAWA – WOLA, SKRZYŻOWANIE ULIC WOLSKIEJ I MŁYNARSKIEJ Termin zbiórki – piątek do godziny 13.00 Próba generalna – piątek godzina 17.00 SCENARIUSZ 1 SZTURM Motocykl + 15 ludzi. Motocykl jedzie środkiem, piechota pod budynkami podchodzą do barykady (na około 15-20 m przed). Ogień z barykady. Utrata motocykla. Pododdział wycofuje się. 2 SZTURM Żołnierze Hermann Goering (20) na 2 transporterach. Pędzenie przed transporterami ludności cywilnej. Powstańcy opuszczają barykadę. Niemcy skręcają tuż przed barykadą w prawo do zajezdni (Ludzie rozbierają barykadę!). 1 transporter zostaje, 2 przejeżdża tyłem na ul. Dziadowską. Scena uciekającego cywila w stronę barykady. Żołnierz niemiecki zabija cywila, sam zostaje ranny strzałem z barykady. Patrol sanitarny odnosi rannego na tyły. 3 SZTURM Powstańcy wracają na barykadę. 1 czołg + 10 ludzi. Podpalony czołg wycofuje się. Scena z „Borem” w pałacyku Michla. (ok. 20 min.). 4 i 5 SZTURM Pacyfikowanie Woli. Wyprowadzanie ludzi z domów. Bombardowanie!! 1 transporter uderza od Wolskiej (10 ludzi) desant i wycofanie do połowy Wolskiej (ok. 100m). 1 transporter uderza z zajezdni tramwajowej (20 ludzi). Walka pod barykadą. Z Wolskiej wyjeżdża czołg i rusza na barykadę. (20 ludzi). Z Wolskiej wyjeżdżają Leopard i Rosi (40 ludzi). Atak wszystkimi siłami i zdobycie barykady. Rafał Kuliński „Lohse” 602-335-942, dowódca wojsk niemieckich. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MTC Posted August 1, 2004 Share Posted August 1, 2004 Witam -- mam nadzieje że ktoś to wszystko będzie filmował i udostępni w sieći.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
kloki Posted August 1, 2004 Share Posted August 1, 2004 Nakręcenie tej inscenizacji jest dobrym pomysłem, z racji, iż nie wszyscy mają możliwości zjawienia się tam. Czy Guardia Film będzie to nakręcać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
polsmol Posted August 1, 2004 Share Posted August 1, 2004 Ma być retransmisja w TVP 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
MAB Posted August 2, 2004 Author Share Posted August 2, 2004 Witam.Zmieniając nieco temat.Czy ktoś nie ma mp3 z piosenkami powstańczymi, a w szczególności z Warszawa ma".Być może udałoby mi się zgrać je na taśmę, a potem wieczorem po próbie posłuchać z Wami we wspólnym gronie...Pozdrawiam, Mariusz Link to comment Share on other sites More sharing options...
whatfor Posted August 2, 2004 Share Posted August 2, 2004 Do MAB: Warszawo ma"... nie jest piosenką powstańczą... W latach okupacji ówcześni Warszawiacy nazywali ją nawet Hymnem Getta". Jest wielkim nieporozumieniem, że ta właśnie pieśń jest teraz przyklejana" do obchodów 60 rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duncam Posted August 2, 2004 Share Posted August 2, 2004 Nieco inny temat. Słyszałem, iż z Otrębusów przybędzie replika PZ IV na podwoziu T-34/85. Link to comment Share on other sites More sharing options...
akagi Posted August 2, 2004 Share Posted August 2, 2004 Przyjedzie pojazd podobny do jakiegoś niemieckiego czołgu.Nazwać to cos repliką Pz.IV to za dużo powiedziane Link to comment Share on other sites More sharing options...
MAB Posted August 2, 2004 Author Share Posted August 2, 2004 A to przepraszam...Ale i tak Warszawa ma" robi na mnie wrażenie.Pozdrawiam, MAB Link to comment Share on other sites More sharing options...
MTC Posted August 2, 2004 Share Posted August 2, 2004 WItam --jak by ktoś mial jakieś dokladniejsze informacje co do tej relacji na TVP3 (jakas konkretna godzina-bo w gazecie nic nie napisali) bede wdzieczny za info.Pozdrawiam MTC Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.