Jump to content

Inscenizacja Powstania Warszawskiego

MAB

Recommended Posts

Witam

Drodzy koledzy i koleżanki, chciałbym zaprosić Was na inscenizację Powstania Warszawskiego, a dokładnie obrony barykady, która odbędzie się 7 sierpnia u zbiegu ulicy Wolskiej i Młynarskiej o godz. 19.00.
Z kilku szczegółów, które mogę podać należy wymienić chociażby użycie licznego ciężkiego sprzętu kołowego, a także wywracanie wagonów tramwajowych na oczach widzów oraz bombardowanie lotnicze.
Z pewnością będzie to również jedna z największych inscenizacji jakie do tej pory odbyły się w stolicy.
Kto żyw więc niech przybywa.

Do zobaczenia, Mariusz

• Replies 52
  • Created
  • Last Reply
Niestety polskie miejscówki są już obsadzone bo do inscenizacji został już tylko blisko tydzień, a impreza będzie naprawdę wielka i nie ma już możliwości zmiany.
Ale próbowałbym jeszcze nieśmiało po stronie niemieckiej.
Co do pokazu w ogóle to będą na nim ludzie z forum.

Pozdrawiam, Mariusz

Zapomnij o powstańcach...
będzie ich mniej niż Niemców, do tego część z nich to jakieś wojaki co strzelać mogą ...

Ja bym chciał nawet do Niemców, ale nie mam najmniejszego fanta czy stroju :-((((

Panowie, o której ma dokładnie odbyć sie ta inscenizacja , bo na forum Muzeum Powstania Warszawskiego mówią że ma to byc o godzinie 12. No a 12 a 19 to jest pewna różnica. Prosze o info na ten temat bo bardzo mi zależy na byciu tam, a muszę dopasować swój plan dnia do tego zacnego wydarzenia:D!!!!

Pozdrawiam

SCENARIUSZ REKONSTRUKCJI

POWSTANIA WARSZAWSKIEGO

TERMIN – SOBOTA 7 SIERPNIA 2004 GODZINA 19.30

MIEJSCE – WARSZAWA – WOLA, SKRZYŻOWANIE ULIC WOLSKIEJ I MŁYNARSKIEJ

Termin zbiórki – piątek do godziny 13.00

Próba generalna – piątek godzina 17.00

SCENARIUSZ

1 SZTURM

Motocykl + 15 ludzi. Motocykl jedzie środkiem, piechota pod budynkami podchodzą do barykady (na około 15-20 m przed). Ogień z barykady. Utrata motocykla. Pododdział wycofuje się.

2 SZTURM

Żołnierze Hermann Goering (20) na 2 transporterach. Pędzenie przed transporterami ludności cywilnej. Powstańcy opuszczają barykadę. Niemcy skręcają tuż przed barykadą w prawo do zajezdni (Ludzie rozbierają barykadę!). 1 transporter zostaje, 2 przejeżdża tyłem na ul. Dziadowską. Scena uciekającego cywila w stronę barykady. Żołnierz niemiecki zabija cywila, sam zostaje ranny strzałem z barykady. Patrol sanitarny odnosi rannego na tyły.

3 SZTURM

Powstańcy wracają na barykadę. 1 czołg + 10 ludzi. Podpalony czołg wycofuje się. Scena z „Borem” w pałacyku Michla. (ok. 20 min.).

4 i 5 SZTURM

Pacyfikowanie Woli. Wyprowadzanie ludzi z domów.
Bombardowanie!! 1 transporter uderza od Wolskiej (10 ludzi) desant i wycofanie do połowy Wolskiej (ok. 100m). 1 transporter uderza z zajezdni tramwajowej (20 ludzi). Walka pod barykadą. Z Wolskiej wyjeżdża czołg i rusza na barykadę. (20 ludzi). Z Wolskiej wyjeżdżają Leopard i Rosi (40 ludzi). Atak wszystkimi siłami i zdobycie barykady.

Rafał Kuliński „Lohse” 602-335-942, dowódca wojsk niemieckich.

Witam.

Zmieniając nieco temat.
Czy ktoś nie ma mp3 z piosenkami powstańczymi, a w szczególności z Warszawa ma".
Być może udałoby mi się zgrać je na taśmę, a potem wieczorem po próbie posłuchać z Wami we wspólnym gronie...

Pozdrawiam, Mariusz

Do MAB: Warszawo ma"... nie jest piosenką powstańczą...
W latach okupacji ówcześni Warszawiacy nazywali ją nawet Hymnem Getta".
Jest wielkim nieporozumieniem, że ta właśnie pieśń jest teraz przyklejana" do obchodów 60 rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information