zelig Napisano 16 Lipiec 2004 Autor Napisano 16 Lipiec 2004 [to jest cały czas preludium do wątku o dobrych Niemcach]I ocznicowo" - bo dzisiaj przeglądalem klatka po klatce słynny film ze zdobycia PASTy. O jednym z nielicznych dni triumfu Powstańców...
zelig Napisano 16 Lipiec 2004 Autor Napisano 16 Lipiec 2004 Trzeci Niemiec.(ten zdecydowanie przypomina Golluma)
zelig Napisano 16 Lipiec 2004 Autor Napisano 16 Lipiec 2004 A ten kadr wygląda jakby tańczyli chasydzki taniec radości.
zelig Napisano 16 Lipiec 2004 Autor Napisano 16 Lipiec 2004 No i (w podobnym stylu) - ściana płaczu.Co z nimi zrobiliśmy? (z jeńcami)O zdobywaniu PASTy: http://www.fppp.org.pl/PASTA.HTMLno i (nieznany nikomu sajt): http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/kilinski_pasta.htm
zelig Napisano 16 Lipiec 2004 Autor Napisano 16 Lipiec 2004 A! No i jeszcze ten pan niewystraszony i nieustraszony! Poznajecie?Do poczytania: http://polityka.onet.pl/artykul.asp?DB=162&ITEM=1092482
beaviso Napisano 16 Lipiec 2004 Napisano 16 Lipiec 2004 A'propos PAST-y i mojej skromnej osoby:Mieszkam w Gdańsku, a w Wawie bywam raz na ~kilka lat. Ostatnio - wczoraj - byłem na szkoleniu, które odbywało się w budynku przy ul. Zielnej 39. Spędziłem w nim 10 długich godzin i... dopiero przy wyjściu zorientowałem się, że przebywałem właśnie w słynnym gmachu PAST-y :)
zelig Napisano 16 Lipiec 2004 Autor Napisano 16 Lipiec 2004 Ojejku! To szkoda, że nic nie powiedziałeś! Była szansa żebym ci osobiście już przy wejściu powiedział, że w pastę wchodzisz.A tak na marginesie ul. Zielnej... Czy ktoś wie czy wysadzili ten niewybuch z Karla" co go wykopali 2 lata temu na Zielnej właśnie..? Pewnie tak... ale, z drugiej strony, szkoda by było...
michalczewski Napisano 17 Lipiec 2004 Napisano 17 Lipiec 2004 Zelig dasz mi znak swego zycia na prv? Bo tak czekam i czekam i doczekac sie nie moge :)
elpasys Napisano 12 Listopad 2007 Napisano 12 Listopad 2007 Zelig -prośbaJeśli masz możliwość przejrzenia filmu ze zdobycia PAST'y klatka po klatce", sprawdź proszę, czy ten spieszący się powstaniec, spieszy się może aby podpalić PAST'ę? Jeśli tak, to zwracam się z prośbą do Kolegów o ustalenie nazwiska tego powstańca i jego dalszych losów.
bolas Napisano 12 Listopad 2007 Napisano 12 Listopad 2007 Propo zdobywania PAST-y. Czy ktoś ma bliższe dane o d-cy IX zgrupowania ppor. Stanisławie Silkiewiczu ps. Szary" ? Interesuje mnie przede wszystkim czy w lutym 1938 roku był elewem w Szkole Podchorązych Artylerii Przeciwlotniczej w Traugottowie ? Jeżeli był to czemu we wrześniu 1939 miał stopień ogniomistrza ? Czyżby nie zdany egzamin na oficera ? Podchorązówkę ukończył dopiero w czasie okupacji, awansowany na ppor. w 1943 roku.
herbstnebel Napisano 12 Listopad 2007 Napisano 12 Listopad 2007 No zelig na stronie whatfora stoi jak byk, że jeńcy byli przetrzymywani w budynku kina, ale to już sobie chyba doczytałeś przez trzy lata :)masz jeszcze ten filmik powstańczy? Podaj no jego nazwę czy cuś :)
zelig Napisano 13 Listopad 2007 Autor Napisano 13 Listopad 2007 To chyba było wkomponowane w jakiś film doku. Może w niemieckie Aufdtand"? Jak będę miał chwilę, to sobie pogrzebię w płytach i sprawdzę. Tyle, że w ogóle jest to frgm powstańczej kroniki, a chyba najczęściej przytaczanym fragmentem wszystkich powstańczych kronik jest wlaśnie ten ze zdobywania pasty. Dlatego sobie myślę, że może już to jest na YT?Elapsys, wydaje mi się, że raczej nic innego w tym momencie nie miał do podpalania poza Pastą :) Spróbuj wrzucić problem na niemrawe forum MPW, najpewniej tam Ci pomogą z nazwiskiem.
dect Napisano 13 Listopad 2007 Napisano 13 Listopad 2007 @ elpasysW ksiazce/albumie Dni Powstania" (wyd. Pax, 1957) ta fota jest opisana jako: Rejon ulicy Pieknej. Warszawski tramwajarz, wchodzacy w sklad grupy szturmowej batalionu "Ruczaj, przystepuje do akcji z miotaczem plomieni".Wszystkie fotki a okolo" tej wlasnie dotycza ataku na tzw. Mala Paste wiec moze on tez tam raczo biezy podgrzac atmosfere.@ zeligTu masz linka http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=467414#469451 - ale na czym stanelo nie wiadomo...
elpasys Napisano 13 Listopad 2007 Napisano 13 Listopad 2007 @dectDzięki za info. Ta fotografia interesowała mnie, ponieważ znalazłem ją w niemieckiej kolekcji zdjęć z WWII. Myślę, że jej właściciel nawet nie wiedział, kogo ona przedstawia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.