Piotr68 Napisano 16 Marzec 2009 Share Napisano 16 Marzec 2009 Witam wszystkich.Jestem Nowym na tym forum.Poszukuję informacji na temat Bunkrów i umocnień oraz innych fortyfikacji znajdujących się w miejscowości Jełowa (Ilnau) lub w sąsiedztwie.Bardzo mnie interesują wszystkie informacje na temat narady sztabowej 12.09.1939r która odbyła się prawdopodobnie w pociągu F-Amerika na bocznicy stacji Kolejowej w Jełowej. Na tej naradzie byli A.Hitler, W.Keitl, W.Canaris i J.Ribbentrop. Dotyczyła ona Akcji AB" na Lubelszczyźnie.Mam trochę info o pociągu Hitlera F-Amerika, chętnie się nimi z Wami podzielę.Spotkałem się również z informacją że w tym sąsiedztwie może znajdować się bunkier sztabowy a może nawet bunkier na pociąg Hitlera.Pomóżcie mi proszę w tym temacie i jego zakamarkami...Mieszkałem kiedyś w Jełowej i dlatego ten temat chciałbym zgłębić.Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
75 4B Napisano 17 Marzec 2009 Share Napisano 17 Marzec 2009 no najblizszy konkretny bunkier to chyba w szumiradzkim lesie, niemcy tam cos knuli dlugo przed polakami/rosjanami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 18 Marzec 2009 Share Napisano 18 Marzec 2009 Piotr, witaj na Forum.Z tym bunkrem w Jełowej to chyba jakaś bzdura. Jedenaście lat temu w NTO (TO) ukazał się artykuł Wojenne znaki zapytania" w którym autor wspomniał o tym bunkrze. Informacja się rozniosła i zauważyłem, że już parę osób pytało o ten bunkier na różnych forach. Osobiście uważam, że autora poniosła fantazja. Fotę tego artykułu zamieściłem obok w dwóch częściach ---> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 18 Marzec 2009 Share Napisano 18 Marzec 2009 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 20 Marzec 2009 Share Napisano 20 Marzec 2009 Piotr, kiedy spotkałeś się z informacją o tym bunkrze? Było to przed ukazaniem się tego artykułu w gazecie? Autor w tym artykule wspomina o zdjęciu tego pociągu z postoju w Jełowej. Może ktoś ma te zdjęcie i tu wklei? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztal Napisano 21 Marzec 2009 Share Napisano 21 Marzec 2009 Zapewne już je kiedyś widziałeś:http://images.google.com/hosted/life/l?imgurl=69ad53fe09b78e87&q=Oppeln%20source:life&prev=/images%3Fq%3DOppeln%2Bsource:life%26hl%3Dplhttp://images.google.com/hosted/life/l?imgurl=b44fdd7b450bbcf2&q=Oppeln%20source:life&prev=/images%3Fq%3DOppeln%2Bsource:life%26hl%3Dpl%26lr%3D%26safe%3Doff%26sa%3DG%26um%3D1Zastanawiam się, czy na drugim zdjęciu idzie Hitler w otoczeniu swojej świty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olaf777 Napisano 10 Kwiecień 2009 Share Napisano 10 Kwiecień 2009 Witam, na forum jestem pierwszy raz. Z ciekawością przeczytałem wszystkie wpisy no i pooglądałem foty - super. Mam pytanie linia Małej Panwi to zewnętrzna linia obrony Festung Oppeln. A do czego służyły rowy przeciwpancerne w miejscowości dalej na północ położonej w Siemysłowie. Niestety zostały one zaorane bo dzieliły pola uprawne, ale do dziś pozostałością tamtejszych umocnień jest potężny blok betonowy przy drodze z miejscowości Siemysłów do Starościna. Drugi jeszcze większy wedle lokalnej ludności miał być wysadzony przez saperów ileś lat po wojnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OloOcki Napisano 14 Kwiecień 2009 Share Napisano 14 Kwiecień 2009 rowy przeciwpancerne służyły przeciwko (jak sama nazwa wskazuje) czołgom i innym pojazdom pancernym. :) Pozdrawiam! (Olaf777-Olaf to Twoje imie? Jak tak to jesteśmy imiennikami) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 14 Kwiecień 2009 Share Napisano 14 Kwiecień 2009 Czołem, Olafy:)Rowy przeciwpancerne, o których wspominał Olaf777, to część linii umocnień pozycji Barthold". Ta część umocnień była wybudowana dla obrony granicy polsko-niemieckiej z 1939 roku. Umocnienia te budowali między innymi jeńcy z Powstania Warszawskiego (około 500 osób). A tu masz przebieg umocnień tej lini w okolicach Siemysłowa (mapka nr.4).Rowy przeciwpancerne oznaczone są w ten sposób -->http://www.wykop.republika.pl/mapa.htmJak będziesz w w tamtych rejonach to zrób foty tego bloku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olaf777 Napisano 15 Kwiecień 2009 Share Napisano 15 Kwiecień 2009 Witam, dziękuję za info o Linii Bertholda", czy wiadomocoś więcej o przymusowych robotnikach, którzy ją wybudowali? Możesz podać tytuły jakiś prac na temat fortyfikacji na Opolszczyźnie? Obok wklejam zdjęcie bloku nr 1. Jest on umieszczony z lewej strony szosy z Siemysłowa do Starościna. Na mapce, którą wskazałeś miejsce bloku można umieścić na skrzyżowaniu linii B" z drogą łączącą Siemysłów ze Starościnem. Mój znajomy twierdzi, że była to przeciwpancerna zapora drogowa złożona w sumie z trzech bloków betonowych. Dwu mniejszych umieszczonych po obu stronach drogi i jednego większego położonego z góry na mniejszych. Pod górnym blokiem założone były ładunki wybuchowe, które miały być odpalone w stosownym momencie, blokując przejazd przez drogę. Do naszych czasów zachował się w całości tylko jeden blok na którym jakiś wandal umieścił reklamę zakładu kamieniarskiego. Z drugiego bloku zostały tylko odłamki, trzeci miał zostać wywieziony. Czy tak było naprawdę, należy jeszcze sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olaf777 Napisano 15 Kwiecień 2009 Share Napisano 15 Kwiecień 2009 A to są resztki drugiego bloku, położone po drugiej stronie drogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SEBOR80 Napisano 19 Kwiecień 2009 Share Napisano 19 Kwiecień 2009 Witam wszystkich.To moj debiut w tych progach.Od dawna interesuje sie tymi tematami a II ws i resztki pozostale po niej na naszych ziemiach to moj konik;)Chcialbym zapytac czy moze ktos szperal po terenach poligonu w Łambinowicach i okolicach.Znajduje sie tam wiele bunkrow poniemieckich,wiekszosc z nich tworzyla kordon zabezpieczajacy wokol obozu jenieckiego.Moze ktos z Was siedzi w temacie glebiej i ma jakies ciekawe info? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 20 Kwiecień 2009 Share Napisano 20 Kwiecień 2009 Nie ma jednej książki opisującej niemieckie umocnienia na Śląsku Opolskim. Jeżeli chciałbyś się bardziej zagłębić w ten temat to zaglądnij do książek, których tytuły podali koledzy na początku tego wątku. Dla robotników budujących umocnienia w Namysłowskiem Niemcy utworzyli obozy pracy przymusowej. Ulokowane one były w miejscowościach: 1. Bąkowicach (dla ok.500 Polaków, mężczyzn i kobiet przywiezionych po Powstaniu Warszawskim i robotników przymusowych ściągniętych z Wrocławia),2. Głuszynie (ok. 800 mężczyzn z Powstania Warszawskiego),3. Miejscu (ok.300 osób: Polaków, Włochów, Rosjan),4. Namysłowie (ok.900 osób różnych narodowości),Prócz wymienionych powyżej robotników przymusowych przy budowie umocnień pracowały tysiące mieszkańców Namysłowskich miejscowości, a nawet batalion Volkssturmu przywieziony z Bystrzycy Kłodzkiej. Prace te trwały około 5 miesięcy (od sierpnia 1944 do stycznia 1945). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
medvil Napisano 22 Kwiecień 2009 Share Napisano 22 Kwiecień 2009 witam chciałbym sie dowiedziec czy na północ od Jeziora Turawskiego i TURAWY w strone Bierdzan są jakies umocnienia lub bunkry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 10 Maj 2009 Share Napisano 10 Maj 2009 Czy ktoś się orientuje gdzie mogło być zrobione to zdjęcie? Fota przedstawia zęby smoka" pod Opolem. Tak mówi opis tego zdjęcia ze strony http://wroclaw.hydral.com.pl/238032,foto.htmlWydaje mi się , że po prawej stronie widać charakterystyczną barierkę mostku. Może ktoś rozpozna to miejsce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
75 4B Napisano 10 Maj 2009 Share Napisano 10 Maj 2009 Pod Opolem, to bardzo szerokie pojęcie, w okolicach miasta nie kojarze. Poza tym wydaje mi się, że to może być fragment szlabanu.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 10 Maj 2009 Share Napisano 10 Maj 2009 może i masz rację.... a w oddali chyba widać jakąś miejscowość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzebiuszka Napisano 10 Maj 2009 Share Napisano 10 Maj 2009 To jest fragment typowego niemieckiego szlabanu, a to nie są zęby smoka" tylko stalowe przeszkody p.panc. tzw jeże". Tego typu szlabany występują w okolicach Raciborza (oczywiście opolszczyzna). Grzebiuszka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 11 Maj 2009 Share Napisano 11 Maj 2009 Dzięki za wyjaśnienia. A te zęby smoka" (?) stały kiedyś pod Namysłowem. W oddali widać Namysłowską wieżę ciśnień. Czy ktoś wie czy zostało jeszcze coś po tych umocnieniach?Słaba jakość zdjęcia, bo było zrobione z odbitki ksero (z książki D.Tomczyka Przełamanie lini Odry..."). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
medvil Napisano 4 Lipiec 2009 Share Napisano 4 Lipiec 2009 witam cos tu ucichło dzis dowiedziałem sie ze jezioro turawskie było chronione altylerią przeciwlotniczą które stacjonowały w okolicznych lasach czy ktos wie na ten temat cos wiecej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztal Napisano 8 Lipiec 2009 Share Napisano 8 Lipiec 2009 Słyszałem, że co do Jeziora Turawskiego, to miał się nad nim znajdować ośrodek doświadczalny Kriegsmarine, miano na jeziorze testować torpedy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 8 Lipiec 2009 Share Napisano 8 Lipiec 2009 trochę czasu minęło niestety nie udało mi się zlokalizować miejsca przecięcia rowu przeciwczołgowego i drogi Zawadzkie - Strzelce, teren przy drodze jest zniwelowany i nie ma szans zobaczyć nic z samochodu, jedyna możliwość to dobra mapa i GPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 9 Lipiec 2009 Share Napisano 9 Lipiec 2009 Steell, obawiam się, że z auta tego rowu nie namierzysz. Biorąc pod uwagę skalę mojej mapy (1:100000) rów ten znajduje się na 1100 metrze po wjechaniu do lasu od strony miejscowości Zawadzkie i jest oddalony jakieś 50-100 m od drogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 9 Lipiec 2009 Share Napisano 9 Lipiec 2009 jak wrócę za tydzień do domu poszukam dokładniejszej mapy może wtedy da się go zlokalizować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 9 Lipiec 2009 Share Napisano 9 Lipiec 2009 skala 1:50000 stan na 1983 rok, są punkty odniesienia /mostki/ więc łatwiej będzie zlokalizować ale to już po powrocie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.