beaviso Napisano 22 Luty 2013 Napisano 22 Luty 2013 Kormoran zdecydowanie trzyma wysoki i równy poziom, trudno naciąć się na ich wyrobach.IPA... A nawet AIPA... Czyli kierunek obrany przez rzemieślnicze browary w 2011 i 2012, bardzo pożądany przez poszukujących doznań piwoszy. W Polsce dotąd zupełnie zaniedbany i przywitany z radością. Jest już w czym wybierać. Jeśli chodzi o mnie, to nie dorosłem do takich poziomów IBU, wolę zdecydowanie mniej armomatycznej goryczki, ale inni bardzo sobie chwalą te Rowing Jacki, Ataki Chmielu, Atakujące Imperia i Angielskie Śniadania :)M.
HałaBała Napisano 22 Luty 2013 Napisano 22 Luty 2013 nie wiem jak można pić siki pokroju Lech, Warka, Tyskie, Carlsberg, Tatra, Harnaś, Łomża itp. :) to nawet z piwem nie ma nic wspólnego...
leśnik303 Napisano 22 Luty 2013 Napisano 22 Luty 2013 Czarny Specjal, ale trudno u mnie o niego. Leżajsk daje radę. Leśne piwo Żubr było, ale się spier...
leśnik303 Napisano 22 Luty 2013 Napisano 22 Luty 2013 Aaa! Wiecie, jak się nazywa folia po X-paku piwa Żubr"?-Skóra z Żubra" :D
ColdDemons Napisano 23 Luty 2013 Napisano 23 Luty 2013 Dokładnie Lipek, zacne warmińskie piwo. :) Pozdrawiam!
zainak Napisano 27 Luty 2013 Napisano 27 Luty 2013 jak dowiedziałem się że do piwa dla goryczki dodają sproszkowaną bydlęcą żółć zamiast chmielu to ...z tymi zacnymi browarami
Romek_66 Napisano 27 Luty 2013 Napisano 27 Luty 2013 chyba się kolega wczorajszego -faktu-obczytał i tego piwa napił.
Lipek Napisano 27 Luty 2013 Napisano 27 Luty 2013 Żółć bydlęca to urban legend, co nie zmienia faktu, że piwa koncernowe nie nadają się za bardzo do spożycia.
Lipek Napisano 28 Luty 2013 Napisano 28 Luty 2013 Niestety ale mam obawy, czy w Perle jest choć odrobina lubelskiego chmielu...
Romek_66 Napisano 28 Luty 2013 Napisano 28 Luty 2013 kiedyś Tyskie,teraz Żubr. ktoś pamięta,,zemstę Jędrzejowa/?.
beaviso Napisano 28 Luty 2013 Napisano 28 Luty 2013 Miłośnikom koncernowych jasnych lagerów proponuję choć raz spróbować wypić inne piwo, konkretnie niech będzie to Ciechan Lagerowe. To wyjątkowo udany reprezentant stylu, z dobrze zaznaczoną lecz zbalansowaną goryczką i słodowością. Ze względu na brak filtracji przelanie w całości do szklanki jest koniecznością dla uzyskania pełni walorów. Cena wyjątkowo dobra jak na piwo o tak dobrym smaku - zwykle 3.19 zł (+ butelka ;)Jeśli nie poczujecie różnicy, to nie ma o czym mówić - i możecie nadal pić to samo, co piliście dotąd. Ale może choć paru się obudzi i zacznie eksperymentować :)))M.P.S. Jak to bywa w browarach nie-koncernowych może się zdarzyć, że jedna partia na kilka może być mniej udana od innych... Ale w przypadku Ciechana Lagerowego wtopy jeszcze nie zaliczyłem, zawsze było udane.
danteXXI Napisano 28 Luty 2013 Napisano 28 Luty 2013 Ja jako mieszkaniec koziego grodu czyli LUBLINA spożywam:1.Perła2.Perła Niepasteryzowana3.Perła Export w zielonej butelceP.S.Ja mam gdzieś możliwość to bardzo chętnie smakuję piwa regionalne z małych browarów.Na zdrowieDanteXXI
HałaBała Napisano 2 Marzec 2013 Napisano 2 Marzec 2013 jeśli chodzi o te przemysłówki to jedynie Goolman Premium w butelce mi smakuje :) Najczęściej pije piwo Fortuna Czarne :P jak dla mnie jest boskie po prostu :D a po zwykłe piwa jeżdżę do Niemiec bo mam zaraz obok
HałaBała Napisano 2 Marzec 2013 Napisano 2 Marzec 2013 PSOgólnie jak ktoś chcę coś z Niemiec to może do mnie pisać :) można napisać co się chce ja wtedy kupię to i wyśle paczką w Polskę.
sonicsquad Napisano 2 Marzec 2013 Napisano 2 Marzec 2013 U mnie poszły wczoraj 2 ciemne Ciechany i 2 Truybunały z Piotrkowa. Dla mnie bomba.
beaviso Napisano 3 Marzec 2013 Napisano 3 Marzec 2013 @HałabałaJak będziesz w Niemczech, sprawdź proszę ile kosztują u nich te piwa:- Paulaner Salvator,- Schneider Aventinus.Cena za butelkę 0.5l.Dzięki,M.
waaldeek31 Napisano 10 Marzec 2013 Napisano 10 Marzec 2013 W 1991 roku szwagier pracował w rozlewni piwa na Mazurach jako kierowca.Wybrałem się z nim Jelczem beczką do Tych do browaru. Szwagier przyniósł taki choboczek 3litrowy po marmoladzie świeżego browarku.Ten smak zapamiętam do końca życia,nigdy więcej nie zdarzyło mi się degustować coś tak wspaniałego.
waaldeek31 Napisano 10 Marzec 2013 Napisano 10 Marzec 2013 Była taka rozlewnia koło lub w Lipowcu k/Szczytna
waaldeek31 Napisano 10 Marzec 2013 Napisano 10 Marzec 2013 Browar w Tychach, wozili cysternami a produkt po rozlaniu w butelki w niczym nie przypominał już tego wyśmienitego trunku.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.