Skocz do zawartości

Pociąg pancerny

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 114
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Jak zdążyłem się zorientować, Groźny" był to raczej mało typowy radziecki pociąg - trudno jest znaleźć inne radzieckie jednostki tego typu. Może wynika to z tego, że ten typ nie został spopularyzowany, jak np. szeroko znany z wielu zdjęć typ Krasnoje Sormowo" (nasz PP.51). Czy wiesz coś więcej na temat tego typu A"? - skąd jest ta informacja? Z drugiej też strony, Niemcy ze starych radzieckich wagonów (jak wynika ze zdjęć pociągów) zdobyli w Rosji jedynie kilka wagonów Krasnoje Sormowo", a starych nietypowych jednostek już wówczas chyba nie było..

Im dłużej nad tym myślę, wygląda mi on na Czecha (szkoda, że nie widać podwozia) - taki wagon, jak w późnym składzie Panzerzug 2 (co więcej, pozostałe wagony półcywilne" pasowałyby do tego pociągu - szkic jest na http://www.dampflokomotiven-dr.de/html/panzerzuege-3.html , dokładniej http://www.dampflokomotiven-dr.de/PZ-2-14-2.jpg )

Groźny" jest o tyle niepytowym radzieckim pociągiem", że powstał z dwóch radzieckich pociągów Kommunista" i Libknechta". Krasnoje sormowo" to też nie za bardzo określenie typu, a raczej nazwa fabryki pociągu te produkująca. Informacje z Malmassariego i takiej nowej rosyjskiej książki, której nazwy nie pomnę (a nie mam pod ręką).

Owszem, Groźny" podobno powstał z dwóch pociągów, ale wg. nowszego artykułu Magnuskiego z 1989 z BP56 Kommunar" zdobytego w marcu 1920 i jakiegoś drugiego, zdobytego jesienią 1920. Istnieje jeszcze zdjęcie wagonu typu Groźnego, używanego na krótko w Piłsudczyku - co ciekawe, ma on dwie cylindryczne wieże (niewykluczone, że mógł to być późniejszy wagon z haubicą, przed ew. modernizacją). Niemniej jednak, nie spotkałem się ze zdjęciami takich wagonów w radzieckich pociągach...

Oczywiście że Krasnoje Sormowo" to nazwa fabryki - ale czy istnieje jakaś _prawidłowa_ nazwa typu tych charakterystycznych wagonów?

Tak, np. tutaj: http://militera.lib.ru/tw/drogovoz1/s32.gif
Ale wagony tzw. typu Krasnoje Sormowo" są najlepiej znane z radzieckich tego okresu.

Swoją drogą, rysunki publikowane w tej książce są skopiowane z artykułu w Modelist Konstruktor, a zdjęcia polskich i niemieckich pociągów - ściągnięte z Internetu (a treść książki dotycząca polskich pociągów też w dużym stopniu jest zerżnięta z tzw. źródeł sieciowych"... ;-)

Owszem, nr 4 to Kommunar" - ale przy ówczesnym systemie nazewnictwa nie oznacza to, że nie mogły istnieć inne pociągi o tej nazwie :-) (np. były różne pociągi III Internacjonał" i Im. III Internacjonała")

Wagony Liebknechta (nr 7 na rysunku) to na pewno nie są wagony Groźnego - prostokątne nadwozie pancerne w rzucie górnym, inne wieże, wieżyczki km-ów na dachu. Dokładniejszy planik (aczkolwiek w częściach) jest na stronie http://mkmagazin.almanacwhf.ru/armor/bp_rkka.htm - rysunek nr 30 (nie chodzi mi o te czarne sylwetki).

• 4 weeks later...
Sądząc po armacie 45mm, któryś z powojennych pociągów Służby Ochorny Kolei. Obstawiałbym pociąg nr 2, który miał podobny wagon szturmowy i armatę na platformie (aczkolwiek na znanym zdjęciu ta armata to 76mm wz.43).

Witam
widze ze interesujecie się pociągami pancernymi. Mam pytanie w tym zakresie. Mianowicie poszukuję informacji na temat niemieckich pociągów pancernych oznaczonych numerami : nr 5 i nr 72a.
Operowały one w 1945r na Pomorzu, i zostały (jeden napewno) zniszczone w czasie walk o Festung Kolberg (Kołobrzeg) w marcu 1945r.
za wszelkie informacje z góry dziękuję :)

Pozdrawiam
Lobo26

5" byl pociagiem szkolnym (instrukcyjnym), 72a" nie byl egularnym" pociagiem pancernym lecz opancerzonym i na szynach centrum dowodzenia. W literaturze jest na ich temat doslownie pare zdan (Malmassari, Sawodny).

Witam !
Wiecie zastanawia mnie coś ..... jesli w Kolberg`u operowały dwa pociągi to dlaczego po walkach był wrak tylko jednego (stał na torach niedaleko dworca) ??

jesli 5" byl pociagiem szkolnym (instrukcyjnym) to co tu robil ?
72a" nie byl egularnym" pociagiem pancernym lecz opancerzonym i na szynach centrum dowodzenia ? czyli ktoś moze mi wyjaśnić co wchodziło w jego skład (mniejwięcej).

wiadomo ze dowódcą (jednego) był kpt Röming.

Pozdrwaiam !

i tu lezy pies pogrzebany! Nie znajduje potwierdzenia, ze 5" byla w Kolbergu - cos na to mi wychodzi, ze byla, ale tylko w niektorych polskich publikacjach... Jak wygladal 72a (72b zreszta tez)- nie wiadomo, chyba, ze ukazaly sie jakies nowsze publikacje, o ktorych nic nie wiem...

Trojca w Panzerzuge I" zamieścił 2 zdjęcia jakoby PZ.72B. Na str. 18, z tego fragmentu co widać, to ma standardowe niemieckie Infanteriewagen i Komandeurwagen (czy jak się tam nazywają), lokomotywa wygląda mi na starą (!) rosyjską typu O, ale mogę się mylić i dalej ze 3 drewniane wagony. Na str. 20 te same wagony, plus tylko jeden standardowy artyleryjski BP-42 z flakiem i lokomotywa ciężka do zdefiniowania. Nie ma jego zdjęć u Savodnego?..

5" istniała tylko do końca 1939 r.

Panzer-Lehr-Zug 5" (Gneisenau-Aufruf) - wiadomo że w 1945 był w składzie GA Wisła", z jedyną informacją z 6 lutego, że stał na stacji w Milowitz"

Pociągu 72a" nie było, były tylko 72" i 72b", określane jako Befehls-Panzerzug. 72" zniszczono w Kołobrzegu, 72b w Gdańsku

info za nieocenionym Malmassarim

BTW - zdjęć nie było, bo co prawda zgodę na publikację można załatwić, ale lepiej zachować ją na inną okazję"

Pytałem już wcześniej, ale spróbuję jeszcze raz...
Czy ktoś ma jakieś materiały (cokolwiek) na temat polskiego pociągu pancernego nr 12 Poznańczyk"?
Poszukuję tego od dłższego czasu i za dużo nie znalazłem.
A propo pociągów natomiast to jak tylko zrobię zdjęcia wieżyczki Piłsudczyka" to wrzucę na forum.

Pozdrawiam, Mariusz

Więc, podsumowując, jeśli zdjęcia u Trojcy rzeczywiście przedstawiają PZ.72B, to ten drugi PZ.72 pewnie miał podobny skład, częściowo pancerny.

Co do Poznanńczyka" - pamiętamy, że pytałeś, ale obawiam się, że od tej pory nic się nie zmieniło w ilości materiałów na jego temat.. :-( Być może coś się znajdzie w: T. Lajourdie: Geschichte der 24ID" str.21; lub W. Oerinck: iel - Warschau", Lipsk 1940 str. 61-63; lub R. Vogel: Grenzjunge im Blitzkireig", Stuttgart 1940, s.120 lub H. Reihnard Die 4. Pz.Div. vor Warschau und an der Bzura", Wehrkunde" nr 5/68 - bo taką bibliografię podaje Szubanski w przypisie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie