Skocz do zawartości

Panzer '39 - wraki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tych nazwisk sobie nie wymyśliłem. Ustaliliśmy je wraz z Vincentem Vegą po pokazaniu zdjęć z Forum leciwym mieszkańmcom Mszczonowa pamiętajacym tamte czasy.
Mszczonów został w 80 % zniszczony i po tych budynkach nie ma już śladów. Na ulicy Rawskiej, tam gdzie stała czwórka" ostał sie jeden niewielki budynek, który jest na innym ujęciu tego wraku. Vncent Vega przygotował taką prezentację z nakładajacymi się wrakami na fotografie współczesnego Mszczonow. Ta prezentacja jest dostępna pod adresem

http://www.ergo.livenet.pl/foto/czolgi.html

Może to niewiele, ale zawsze coś. Mamy też przedwojenne zdjecie budynku Ojrowskiego (tego z jasnymi obramówkami wokół okien ), ale niestety nie od strony ulicy Rawskiej, tylko od strony Placu Piłusudskiego. Czyli mówiąc inaczej nie od strony Południowej, tylko północnej.
  • Odpowiedzi 426
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
OK, właśnie o coś takiego chodziło :) Rzeczywiście trudne mieliście zadanie, bo poza tym jednym budyneczkiem i kosciołem niewiele więcej zostało...
Napisano
Piotrze, zdjęcia te oraz parę innych, które mam były na ebayu już dosyć dawno temu. Jako, że interesuję się tematyką września 1939, skopiowałem je sobie z internetu. Niestety, nie wiem kto mógł je kupić. W przyszłym tygodniu dostaniesz trochę lepsze kopie tych i innych zdjęć. Poszukam, może znajdę coś jeszcze u siebie.
Tobie Jotes też je podeślę.

Pzdr
Bodziu
Napisano
Witam.
Jest jeszcze jeden ciekawy punkt odniesienia dla całej tej sytuacji mianowicie ulica ta idzie pod górkę( lub z górki - jak kto woli) a przy samym skrzyżowaniu jest malutka rzeczka. Oprócz tego dośc precyzyjnie mamy ustalone, w którym miejscu stał ratusz, widoczny (słabo) na niektórych fotkach.
Apropos wątku - Czy to ta sama maszyna", jestem w trakcie rysowania (odręcznego) planu sytuacyjnego itwy" jaka rozegrała się w Mszczonowie rankiem 11 września 1939 roku. Na podstawie posiadanych informacji postaram sie zaznaczyć skąd, gdzie i jak zaatakowali Polacy, rozkład budynków, które wtedy jeszcze stały( a przynajmniej murów) oprócz tego zaznaczę miejsca wraków z fotografii, które to dzięki Wam posiadamy (bardzo wielkie dzięki i niskie ukłony). Mam nadzieję, że zainteresuje to Was.
Napisano
do Bodzia i Jotesa

Dzieki. W rewanżu prześlę Tobie i Jotesowi dobre skany czterech innych fotek z września z Mszczonowa, które jeszcze nie były publikowane na tym forum. Jestem ich właścicielem (udało mi się kupić oryginały na Ebayu i Allegro)wykorzystujecie je zgodnie z wolą i wyobraźnią.
Pozdrawiam
Fotki wyślę zaraz po otrzymaniu waszych maili. Rano umieszczę je też w wątku o wrześniu.
Napisano

... i jeszcze to. Chociaż nie jestem przekonany w obu przypadkach, to myślę, że dal kolegów identyfikacja nie będzie problemem.

Napisano
Do Jotes

To spalone świństwo stoi faktycznie w Mszczonowie. Jest to ulica Zarzeczna, prostopadła do tej, na której stała cxzwórka" rozerwana wybuchem własnej amunicji.

Jotes, czy to jest gdzieś do kupienia, a jeśli nie to, czy mogę liczyć na dobry skan.

mszczonow1(małpa)neostrada.pl

Odwdzięczę się skanami innych wojennych fotek
Napisano
PiotrRadz: lepszych wersji nie będzie, to są zapisane zdjęcia z aukcji na ebay sprzed kilku lat.
I jeszcze jedno. Pomyślałem właśnie sobie, że możecie wziąść a tapetę" jeszcze jedno zdjęcie. Chodzi o wrak 7TP z dwoma przestrzelinami z prawego boku znany z bardzo wielu zdjęć. Jedno z nichy było opisane jako przy trasie Mszczonów - Rawa Mazowiecka. Osobiście nie sądzę, żeby to miejsce udało się dzisiaj rozpoznać (tych budynków w tle pewnie już nie ma), ale kto wie...
Napisano
Do jotes

Dzięki za odpowiedź w sprawie publikowanych fotek. Szkoda, że nie będzie lepszych skanów :( To były fajne ujęcia. Szczególnie podobało mi sie to z ulicy Zarzecznej. To drugie, jak też trzy fotki przedstawiajace polską siódemkę na trasie Rawa -Mszczonów już otrzymałem dzięki Bodziowi (któremu jeszcze raz dziękuję za okazaną pomoc).
Napisano
Od dłuższego czasu chodzi za mną pewna myśl - Jak wiemy, wraków broni pancernej było w kampanii wrześniowej stosunkowo niewiele. W dodatku spora ilość zdjęć przedstawia te same czołgi. Próbowaliście swego czasu posegregować zdjęcia 7TP, ale temat umarł z powodów naturalnych - było zbyt trudno. Forum nie jest narzędziem w którym możnaby robić takie rzeczy.

Mam możliwość zrobienia strony internetowej, łatwej w zarządzaniu, na której można by zakładać galerie. Każdą galerię poświęcić innemu egzemplarzowi czołgu, dodawać kolejne zdjęcia w miarę ich ujawniania, dodać opisy dotyczące identyfikacji i miejsca zrobienia.

Galerie podzielić wg typow, dać jakieś możliwości przeszukiwania....

Tak jak mówiłem, mogę to w miarę sprawnie napisać (myślę, że zdążyłbym zrobić wszystko do poniedziałku), mam miejsce na swoim serwerze. Nie obiecuję dobrej grafiki, bo nie mam talentów w tym kierunku.

Oczywiście chciałbym zrobić jakiś początek, potem będzie można zastanawiać się co z tym zrobić. Generalnie wiedza zgromadzona na tym forum jest olbrzymia. Gdyby ją posortować, byłaby jeszcze większa :)

Niestety nie zbieram zdjęć, nie monitoruję aukcji, takie przedsięwzięcie jest możliwe tylko wtedy gdy zdeklarujecie swój udział. To musi być projekt grupowy.

Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam
Krzysiek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie