Skocz do zawartości

Artyleria '39

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ten helm mi miedzy innymi tez daje do myslenia.Bo nie wyglada na francuski.Jeszcze jedna sprawa, popatrzcie w ktora strone otwiera sie klapka celownika.To z ciekawostek.
Pozdrowienia
Grendel
  • Odpowiedzi 546
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Dla jasności, francuska jest ta haubica kilka zdjęć wyżej, ze szprychowymi kołami. Co do tej z pełnymi kołami... hmm...

Koła wylądają tak, jak w polskich 120mm (czyli francuskie Michelin DS). Nie jestem w tej chwili pewien, jak wygladały francuskie zmotoryzowane 155mm, ale czy nie miały kół szprychowych? Polskich 155mm zmotoryzowanych co do zasady nie było, a w 1 pamot początkowo używane były na wrotkach". Niemniej jednak, jeden egzemplarz haubicy 155mm na kołach Michelin był testowany w 1937 - w tym z belgijskim ciągnikiem FN (według ksiażki Konstankiewicza, działo to miało numer 284?).
Napisano
To dzialo nie daje mi spokoju...Ma inne kola, inne opony, inaczej otwierana klapke optyki i do tego ten helm...Czy Bolszewicy uzywali 155-tek?Najdziksze teorie juz mi sie we lbie legna...
Michal-odbierz maila, to Ci nastepna porcje wysle.
Grendel
Napisano

Bolszewicy uzywali bardzo podobnych 152-ek (M.09), ale ja ich nie odróżniam. Ktoś zna jakieś quick identification points"?.. Co więcej, chyba miały poodbne koła, na dowód czego zdjecie:

Napisano
Tez bylbym ciekaw uslyszec.Ja na tym zdjeciu widze jedynie lufe na zestawie transportowym.Zdjecie zbyt male, by dostrzec jakiekowiek detale.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Wystarczy porównać średnicę kół z osobami obok, położenie lufy względem kół (na wysokość) etc. Weźcie jakiekolwiek zdjęcie lufy Skody na przyczepie i porównajcie, to znajdziecie całą mase innych różnic (błotniki, siedzenia działonu, sposób mocowania lufy etc.).

Pzdr,

jotes
Napisano
Tiaaa...Kola rzeczywiscie na pierwszy rzut oka duzo wiekszej srednicy.I inne ulozenie lufy w zestawie transportowym (zamek do tylu).Po powiekszeniu widac wiecej roznic.Chyle czola, Jotes.U mnie jeszcze za wczesnie na klarowne myslenie;o)
Pozdrawiam
Grendel
Napisano
Ta haubica wyżej wygląda jak wz.17, ale dokłądnie nie jestem pewien. Jeśli przyjąć, że faktycznie w wz.17 klapka celownika otwierała się w bok, a nie w dół, to może być radziecka M.09?..

Ciekawe są te zdjęcia Bodzia z adresu powyżej: ten spalony samochód obok Boforsa faktycznie moze wygladać na PZInż.302...
Napisano

...a oto drugie zdjęcie z tego adresu http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=15504&item=6103528368&rd=1

Działko wygląda na Boforsa (ma poduszki") - czyżby ten ciagnik to był też przewrócony PZInż.302?.. (koła zapasowe by się zgadzały - i bębny na kołach tylnych).

Napisano
Może jestem podejrzliwy, ale coś mi ten jeniec belgijski i jego belgijskie Grossgeschutze wygląda znajomo...: http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=15504&item=6102627772&rd=1
Napisano
Chyba tak, choc nie widac zbyt dobrze.Natomiast na stercie karabinow sa tez takie supertajne elementy uzbrojenia, jak kilof, lopata i skrzynka narzedziowa;o)Swoja droga - sliczna, folwarczna stodola w tle.Niewiele sie takich uchowalo.Na terenach Kongresowki widzialem moze ze dwie.
Pozdrawiam
Grendel
Napisano
Raczej nie, lufa chyba kończy się w okolicach tarczy pancernej - i ma na końcu obręcz wzmacniajacą. Ponieważ album jest z Rosji, podejrzewam, że raczej będzie to 152mm M.09.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie