Skocz do zawartości
  • 0

Identyfikacja pocisku ołowianego.

Pytanie

Napisano (edytowane)

Witam. Znalazłem ostatnio w lesie pocisk ołowiany (najprawdopodobniej ślad po powstaniu styczniowym). Wstępnie myślałem że to "Williams Cleaner Bullet" typu trzeciego który ma odciety trzpień popychający ale po czasie zauważyłem że kształt lekko się nie zgadza pocisk jest bardzo "tępy". Jesteście w stanie znaleźć coś podobnego? Pocisk waży około 30 gramów ma około 17mm średnicy i około 16mm długości.

20260905_193750.jpg

20260905_193747.jpg

20260905_193744.jpg

Screen-Shot-2021-06-20-at-4.27.55-PM.png

Edytowane przez JanLoszyn

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Znalazłem to w pobliżu miejsca w którym oddział powstańczy pochował 3 poległych. Breneka czyli pocisk na dziki z 19 wieku? 

• 0
Napisano

To nie jest breneka - pocisk typu breneka posiada bruzdowanie aby pocisk bezpiecznie przecisnął się przez przewężenia lufy tak zwane czoki - tym charakteryzuje sie pocisk breneki 

• Super 2
  • 0
Napisano

Mądrze Landszaft prawi. To nie jest breneka. Obstawiam faktycznie okolice połowy XIX wieku, możliwe są związki z powstaniem styczniowym.

W książce Wojciecha Czarniawskiego "Amunicja wojskowa 1840-1870" na jednej z kolorowych tablic, w dziale Prusy jest podobny pocisk, właśnie ze wskazówką, że pochodzi z powstania styczniowego.

• Super 2
  • 0
Napisano

Bruzdowania breneki są w celu nadania rotacji. Do strzelania breneką stosuje się czoki o bardzo małym zwężeniu C, IC. Breneki występują w różnych kształtach; walców, pocisków a nawet kul. Kiedyś spotkałem i takie jak na zdjęciu. Kaliber do Brown Bess również pasuje. To broń gładko lufowa, tak jak strzelba.

Wojtek

• 0
Napisano

Powtarzasz bzdurę w którą wierzą osoby nie znające się na myślistwie . Jakiej rotacji ??? . Pocisk o kształcie kuli owszem jest stosowany w myślistwie ale nigdy nie nazywany jest pociskiem typu breneka. z uwagi że firma Brenneka istnieje do dzis i produkuje amunicje myśliwską oraz projektuje nowe typy pocisków to "znafcy" uważają ze jak kupione w sklepie z naklejką że z firmy brenneka to wszystko to pociski typu breneka nawet te do sztucerów.   . Pocisk typu breneka to jeden typ określony patentem przez co znany jest jego kształt i bruzdowanie co jest cechą patentu Pana Brenneki który opracował ten typ kul w 1898 roku i służy tylko temu aby przejść przez przewężenie a nie rozsadzić broni , stosowana w broni gładkolufowej  . Zresztą co ja będę tu dyskutował napisz sobie kształt pocisku breneka , i do czego jest bruzdowanie boczne walca pocisku breneki a AI ci samo powie czy masz rację 

• Super 2
  • 0
Napisano

Ja dałem tylko przykład że kula stosowana do dziś dla czarnoprochowców , i możesz zakupić takie kule różnych kalibrów . Złapałem pierwszy lepszy przykład tego typu kul jaki jest sprzedawany obecnie , mam szukać oferty o średnicy 17 mm ??? abyś zrozumiał że to nie breneka a czarnoprochowiec i to w dodatku bardzo stary typ kuli z uwagi że następne w XIX wieku to pociski różnych typów typu Minie z otworem wewnątrz  stosowane od połowy XIX wieku . Wojtek lepiej być myśliwym niż tylko koło nich stać , wiedzy od stania przy nich nie przybywa. 

• 0
Napisano

No patrzę i co ??? przecież napisałem pocisk do gładkolufowej broni czarnoprochowej ładowanej odprzodowo . Coś źle napisałem ??. Chyba nie powiesz że ładowany odtylcowo !! i to na naboje ze spłonką !!!. Zacznijmy że pierwsze karabiny odtylcowe w armii w użyciu MASOWYM to dopiero po 1841 roku karabin Dreyse . Jeżeli to nabój powstania styczniowego to tak jak napisałem powyżej czarnoprochowiec ładowany odprzodowo i to też  prawdopodobnie  z zamkiem skałkowym bo kapiszonowce to także masowo stosowane po 1840 roku. 

• Super 1
  • 0
Napisano

Witam! 

Nasz modi się uparł. Ale kol. Landszaft / Pozdrawiam ! / ma rację . Jest to pocisk do broni czarno prochowej używany do dzisiaj.Nie ma on i nigdy nie miał nic wspólnego z pociskiem Breneka. Jego bruzdowanie , czy jak nazwać wgłębienia na jego powierzchni nie mają nic wspólnego z jego rotacją. Rotacja jest ale najczęściej ,, przez łeb '' Pocisk koziołkuje. Przy strzelaniu na strzelnicy myśliwskiej do tarczy ustawionej w odległości 40 m. bardzo rzadko przestrzelina jest okrągła. Bruzdy zmniejszają tarcie breneki przy przejściu przez czok. A okrągły kształt pocisku myśliwskiego tak jak i loftki zostały wycofane wiele lat temu ze względu na bezpieczeństwo. Powodowały dużą ilość rykoszetów.

Pozdrawiam!

Marek.

• Tak trzymać 1
  • 0
Napisano

Pamiętajmy że powstanie styczniowe to rok 1863 więc skałkówek było bardzo dużo stosowanych ale już wtedy były zakupy prywatne powstańców za granicą na pierwsze masowo stosowane  karabiny kapiszonowe które pół europy w armiach posiadało, więc ich udział był już widoczny w wyposażeniu powstańców. Jako ciekawostkę dodam że nawet zdarzały się baaardzo sporadycznie przywiezione i zakupione prywatnie od armii pruskiej nowoczesne karabiny Dreysego odtylcowe. ale to były efemerydy w powstaniu bez znaczenia bitewnego z uwagi że jak wyczerpał się zapas naboi do tych karabinów to nie było ich skąd zdobyć i karabin stawał się balastem lub maczugą , 

• 0
Napisano

Strzelba to strzelba, niezależnie od tego czy odprzodowo ładowana czy odtylcowo na amunicję scaloną. Landszaft, uparłeś się na Powstanie Styczniowe, dobrze. Przyjmij więc do wiadomości że podstawę stanowiła prywatna broń Powstańców i były to bardzo często strzelby/dubeltówki. Kolczyk96, a to ciekawe. Strzelając z Mossberga na 100m większość przestrzelin mam okrągłych, w sporej mierze jest to zależne od jakości amunicji. Slug z formy LLE, faktycznie zwykle mi koziołkuje.