Jedburgh_Ops Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowane) Czego to człowiek nie odkryje, gdy się przeprowadza? Takiego fajnego numeru w życiu bym się nie spodziewał. Znalazłem dziś dwa gadgety, jak wymarzone dla łódzkiej filmówki, żeby zagrały w jakimś filmie z epoki, albo gdy/jeśli wrócę kiedyś do reko i będę chciał zagrać ludność cywilną to też jak znalazł. Wszystko jak poniżej. Dwie pary okularów w dwóch futerałach. Jeden nie sygnowany; drugi sygnowany: FOTO-OTTICA PAOLO DE SIATI Via di Palma 22-24 Taranto AI twierdzi, że: Paolo De Siati (1895–1960) was a renowned elite optician and photographer from Taranto, Italy. His extensive historical archives document 20th-century life, landscapes, and society in Taranto. Edytowane 2 godziny temu przez Jedburgh_Ops
Tomasz70 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu I jaki ciekawy adres - Via di Palma 22-24 w Tarencie. Toż to prawie samo epicentrum operacji "Judgement", ataku Swordfishów FAA na Regia Marina!
Jedburgh_Ops Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Kto wie, czy gość tej operacji nie fotografował? Jak dziś otworzyłem ten futerał i oniemiałem to pana Paolo De Siati oczywiście zbadałem internetowo. Był nie tylko dobrym optykiem, ale i słynnym (przynajmniej w regionie) fotografem. Jest w necie sporo informacji o nim. Zostawił po sobie na pewno fajne archiwum, a jak widać od tematyki wojskowej nie stronił.
Jedburgh_Ops Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu (edytowane) O, proszę, czego to można się dogrzebać autorstwa tego pana. Edytowane 29 minut temu przez Jedburgh_Ops
Erih Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu We Włoszech przełomu XIX/XX wieku działało wielu fotografów (nie tylko Włochów) ze względu na znaczenie historyczne tego regionu. Tworzono całe kolekcje dydaktyczne rozpowszechniane w postaci slajdów na szkle.
Jedburgh_Ops Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Włosi na pewno nacykali sporo fajnych archiwów. My tymczasem od paru godzin robimy z żoną śledztwo, skąd takie okulary u nas w domu, bo to nic z PRL i musiało to wylądować w naszych rodzinach nie później niż do wybuchu wojny w '39. Mamy już dwie teorie, skąd te okulary mogły się wziąć, bo przed wojną były w naszych rodzinach nie najbiedniejsze osoby, które lubiły sobie podróżować po Europie.
Rekomendowane odpowiedzi