Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podczas poszukiwań starych sprzętów fotograficznych na róznego rodzaju bazarach, jarmarkach czy gieładach staroci, często można znależć również stare negatywy. Zazwyczaj są to typowe pamiątki rodzinnem ale czasami można trafić coś interesującego. Kilka miesięcy temu pokazałem tutaj parę unikalnych fotek z Krakowa z 1942 roku i immych wykonanych przez jakiegoś oficera batalionu budowlanego hitlerowdkiej luftwaffen.                                                                                                                                                                                                          Tym razem trafił mi się mały albumik zawierający ok 200 pociętych na pojedyncze klatki negatywy w formacie 6x6. Niektóre są opisane, ale już słąbo widoczne i odręcznym pismem, które trudno mi odczytac. Z tego co się zorientowałem, duża czść tych fotografi została zrobiona na terenie dawnych Prus Wschodnich w latach trzydziestych ubiegłego roku. Jedynie co udało mi się rozpoznać, to katedrę we Frąborku i port w Królewcu. Pewną część stanowią zdjęcia jakby dokumentujące budowę nowych osiedli wiejskich, ciekawe czy to tereny w garanicach naszego kraju? Jest też reportaż śkubny jakiegoś oficera kotnictwa i dość sporo z wycieczki po norweskich fiordach. Poniżej Trochę ciekawszych obrazków.                                                                                                                                                                                               Miłego oglądania, a jakby ktoś chciał  coś ciekawego dopisać, to zapraszam.

cz-b373.jpg

cz-b374.jpg

cz-b375.jpg

cz-b376.jpg

cz-b264.jpg

cz-b274a.jpg

cz-b287.jpg

cz-b289.jpg

cz-b289a.jpg

cz-b294.jpg

cz-b391 1.jpg

cz-b441.jpg

cz-b442.jpg

cz-b443.jpg

cz-b232.jpg

cz-b255.jpg

cz-b299.jpg

cz-b417.jpg

cz-b424.jpg

cz-b425.jpg

cz-b378.jpg

cz-b379.jpg

cz-b388.jpg

Napisano

Wspaniałe te fotografie. Uwielbiam takie klimaty. O pięciomasztowym (maszty stalowe) szkunerze Werner Vinnen zbudowanym około roku 1922 jest odrobina informacji w necie.

Gratulacje za zdobycz.  👍