CoVoX Napisano 2 Maj Napisano 2 Maj Witam, Poniżej moja mapa z niemieckim fortyfikacjami polowymi (a2, b1 i b2 Stellung) Wszystkie zaznaczone obiekty odwiedziłem osobiście i osobiście ustaliłem ich współrzędne. Niemieckie fortyfikacje polowe 3 Cytuj
Cronos Napisano 3 Maj Napisano 3 Maj Bardzo dobra robota:) W okolicach Dąbrowy Górniczej Gołonoga wymaga uzupełnienia na północ i południe, ale wiem że to żmudny rejon. Część przesunięta, część na prywatnych posesjach. W lasach w stronę na Antoniów jest miejscami bardzo dobrze zachowana:) Graty:) Cytuj
CoVoX Napisano 3 Maj Autor Napisano 3 Maj @Cronos Pierwszego kocha na Gołonogu wypatrzyłem jadąc drogą ekspresową S1. To było jakieś 20 lat temu. Jak wybrałem się tam na rekonesans, to okazało się, że jest ich znacznie więcej... Jednak dopiero przy kolejnych wizytach uświadomiłem sobie, jak gigantyczna ilość kochów znajduje się na b2. Postanowiłem więc skoncentrować się na pozycji b1 :-) Cytuj
CoVoX Napisano 5 Maj Autor Napisano 5 Maj Do mapy dodałem obiekty odnalezione na Ryglu Liswarty Cytuj
CoVoX Napisano 21 Maj Autor Napisano 21 Maj Moje najnowsze trafienie z Rygla Liswarty Może ktoś zna jeszcze jakieś inne obiekty należące do tej linii umocnień? Cytuj
Grzesio Napisano 22 Maj Napisano 22 Maj Tak przez ciekawość - na przykład znacznik Regelbau 668 Rozlazłów wskazuje na puste pole - tak ma być (został zburzony)? Cytuj
Tyr Napisano 22 Maj Napisano 22 Maj (edytowane) Z tego co pamiętam to w zaznaczonym obszarze koło Barkowic był jeszcze jeden ring ale nie bardzo pamiętam na którym polu. Edytowane 22 Maj przez Tyr Cytuj
CoVoX Napisano 22 Maj Autor Napisano 22 Maj @Grzesio Część schronów odwiedziłem ponad 20 lat temu. Od tamtej pory wiele się zmieniło. Niektóre obiekty zostały zburzone, zasypane lub przeniesione. W tamtych czasach urządzenia GPS były też mało dokładne. Położenie znacznika na mapie już poprawiłem - dziękuję za info! Cytuj
CoVoX Napisano 22 Maj Autor Napisano 22 Maj @Tyr Sprawdziłem zdjęcia lotnicze, ale niczego podejrzanego nie zauważyłem. Niestety Ringstandy łatwo ulegają zasypaniu i wtedy trudno je znaleźć. Cytuj
Tyr Napisano 23 Maj Napisano 23 Maj możliwe, że zasypali ew wyrwali, to było ze 20 lat temu jak widziałem. Z jakich lat fotki oglądałeś? Cytuj
CoVoX Napisano 23 Maj Autor Napisano 23 Maj Zdjęcia lotnicze z zasobów GUGiK wykonane w 1957 roku. Są doskonałej jakości i wszystkie ringi widać, jak na dłoni. Jak chcesz rzucić okiem, to mogę Ci podesłać. Cytuj
bjar_1 Napisano 24 Maj Napisano 24 Maj Kupowałeś te zdjęcia, czy są już dostępne gdzieś za friko. Cytuj
CoVoX Napisano 25 Maj Autor Napisano 25 Maj @Tyr Wyślij mi swój adres e-mail na PW. Czy może mieszkasz gdzieś w tych okolicach? Cytuj
CoVoX Napisano 25 Maj Autor Napisano 25 Maj @bjar_1 Akurat te zdjęcia są w rozsądnej cenie... W NCAP jedno zdjęcie kosztuje prawie 400 pln. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi