Skocz do zawartości

Znaleziony Skarb Monet w Łodzi !!!

shadee

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 137
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Przed chwilą w radiu mówili, że na ulicy Żeglarskiej 7. Znalazł jakiś Żyd, który się zajmuje poszukiwaniami (jeden z jego sukcesów to np. znalezienie na granicy francuskiej diamentów zrabowanych Żydom i ukrytych przez SS). Były to złote i srebrne monety, chyba 59 sztuk, dokładnie nie pamiętam. Dziwi mnie tylko stwierdzenie redaktora, że o dalszym losie depozytu zadecydują Ambasada Izraela i Prezydent Łodzi". Ciekawe jak to się ma do znanej nam ustawy o ochronie zabytków. A gdybym to ja znalazł, to co - też decyduje Ambasada Izraela?

Jakoby przy okazji mam pytanie:

Taka sytuacja:
Jest przekaz rodzinny, że np. pradziad na swoim podwórku zakopał złoto, monety - cokolwiek tam. Podwórko to nadal należy do gospodarstwa tejże rodziny w prostej linii. Po 100 latach rodzina szuka, szuka i w końcu wykopuje ten skarb". Oczywiście ma zdrowy rozsądek i trzyma to w tajemnicy. Ale jak to jest faktycznie od strony prawnej???

od strony prawnej logika (ta taka nasza swojsko-polska:-)) podpowiada ze nalezy odrzucic pomysly o wyjawianiu historii związanej ze schowaniem kosztownosci, odkopywaniem, dzilalnościa eksploratorską, ustwami o ochornie zabytków, poszukiwaniach, odkopywaniach, nakazach, karach, obowiązkach.
Majątek od zawsze" w posiadaniu rodziny i tyle.
Deklaracje majątkowe nie weszly w zycie (nie wiem czy ktos pamięta że pomyśł był swego czasu dośc silnie forsowany) zatem gdybys chcial spieniezyc i za zywa gotowke nabyc dobra doczesne w postaci mieszkania, samochodu etc i w związku z tym UKS zapukalby w pytaniem skad to" - odpowiedz brzmi: klejnoty rodzinne". Prosto wygląda w teorii, nalezy uścislic gdyz zycie przynosi skomplikowane scenariusze.

Panowie , własnie to ogladałem w dzienniku .
No co do K...y nedzy ma z tym wspólnego ambasada Izraela . Czy władze Lodzi są władzami , co z ustawą ? To gdzie ja mieszkam w Polsce czy w Izraelu ? Może to było wykopane na terenie ambasady a się nadymam ? obłęd

No o co ci chodzi? Przecież to naród wybrany i zawsze traktowany był i jest w sposób specjalny. (cokolwiek to mogłoby oznaczać);)
Gdyby to był skarb po jakichś nic nieznaczących Ormianach to wtedy miałbyś święte" prawo się oburzać.;)

Nie rozumiem skąd to oburzenie.
Polska to ladny ale operetkowy kraj w ktorym nie brak absurdów i a co niektórzy dośc mocno relatywizują definicje prawa, przepisów i innych takich społecznych umów nakreślających ramy funkcjonowania określonej grupy istot.

internetowe wydanie wybiorczej :
Dziennikarz ustalił wcześniej z prezydentem Jerzym Kropiwnickim, że o znalezisku - bez względu na jego wartość - decydować będą wspólnie prezydent i gmina wyznaniowa żydowska. - Dla mnie najważniejsze jest śledzenie historii, znalezienie skarbu, niż jego wartość - powiedział Svoray. "

to moze jakies doniesienie na Kropiwnickiego za wspoludzial w przestepstwie?

Skarb skarbem (tak nawiasem mówiąć widziałem przed chwilą relację w tv- prezentuje się wspaniale) ale od kiedy to na terytorium suwerennego???? państaw ambasada izraela ma prawo podejmować jakiekolwiek decyzje!!!! Czysta arogancja ze strony przedstawicieli izraela. I jak tu nie zostać antysemitą?

Yaron Svoray jest niezlym fachowcem i poszukiwaczem z ktorego mozna brac przyklad. Kilkanascie lat szukal diamentow ukrytych przez 2 Amerykanow w czasie II wojny i wreszcie je znalazl... ksiazka ktora napisal jest rewelacyjna.
swoja droga temat produkcji w Lodzi falszywych funtow tez jest ciekawy bo o tym watku sie glosno nie mowilo...
zaraz sie okaze ze banknoty produkowano wszedzie :)

pozdr
robert_kudelski

Eeeextra :-)
Wszyscy się zastanawiają jak obejść/oszukać/olać ustawę o zabytkach, a władza" sama podsówa rozwiązanie :-) Wystarczy nagłośnić sprawę, podepszeć się jakąś ambasadą i dalej szukać bagnetów ;-)

Jeżeli ktoś za to nie beknie, to już mnie nic nie zdziwi.
Może ktoś kompetentniejszy (znający dokładnie ustawę) złoży donos do prokuratury/powiadomi o iuansach" media??
Najlepiej jakieś TVN czy Polsat, oni lubią wszystko nagłaśniać ;-)

Witam
Mozna sie nieźle wk...ić (zdenerwować, zbulwersować :-)) jak sie słyszy coś takiego , tak jak koledzy pisali- jakim prawem o tym skarbie bedzie decydować ambasador Izraela !!!!!! A gdzie jest teraz ustawa ?? Ustawa sie stosuje tylko do starych mauserów, zardzewiałych odznak i hełmów, kto będzie sobie zawracał głowę pięćdziesięciom paroma monetami XVIII , XIX i XX wiecznymi !!!!! Właśnie usłyszałem coś jeszcze lepszego, mianowicie o skarbie bedzie też decydować gmina żydowska !! To tak jak bym znalazł u mnie stare monety po niemcach i byłyby one w dyspozycji najbliższego kościoła augsbursko-ewangelickiego. O sorki, zaraz wbije mi do domu mosad i mnie aresztuja za text (według nich) antysemicki. Widziałem juz trzeci reportarz o tym znalezisku w żadnym nie było mowy o WOJEWÓDZKIM KONSERWATORZE ZABYTKÓW ani NADZORZE ARCHEOLOGA !!!
Pozdrawiam Mateusz

No to ładnie się wje..li, bo nie dość że bez pozwolenia to jeszcze sobie sami na siebie udokumentowali materiał dowodowy do procesu. Bekną ładnie bo widziałem tam georadar z laptopem, a to będzie jakieś 30000 złotych. No i do tego tyle monet, aż żółć się ulewa.

Witam!!
Albo Bocian usunie stąd ten post, albo mnie więkrzość z Was wyklnie. Ale naprawde mam dość słuchania o tym jak wszyscy chodzą na kolanach przed żydami, ktorzy żerują do dzisiaj na bazie holocaustu jacy to oni biedni i wszyscy są przeciwko nim. Nie będe ukrywał że jestem antysemitą już od wielu lat, a to chcociażby dlatego że w moim własnym kraju żyd ma więcej do powiedzenia niż my Polacy. Kwaśniewski i cała reszta błaznow przepraszała już setki razy żydów za ich krzywdy na tutejszych ziemiach, bo oni nas traktują jednoznacznie z niemieckim egzekutorem. Pytam ile to jeszcze będzie trwać ??? !!! Zajmijmy jednoznaczne stanowisko we własnym kraju do cholery !!! Więkrzość potężnych interesow w USA kontrolują właśnie żydzi dlatego Busch jest tak przychylny Izraelowi i nie razi go to że żydzi od lat bezkarnie mordują Palestyńczyków na ich własnej ziemi. Przestańmy żydom włazić w dupe.... troche suwerenności by sie przydalo bo z każdej strony nas albo okradają, albo sprzedają za łapówy !!! przepraszam za błędy ort ale mnie poniosło... aaa i na koniec chcę dać ogłoszenie Nawiążę współprace z żydem z którym będe mógł bezkarnie kopać i prowadzić poszukiwania z wykrywką"
PZDR Bobi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie