Skocz do zawartości
  • 0

Co to jest?

Pytanie

Napisano

Hejka;

Moje pytanie jest następujące; co to jest za przedmiot? 

Ma 8cm długości, posiada wzorki, dwie małe dziureczki (na gwoździki?🤔) .

Jest kółeczko jakby na chaczyk.

Myślę, że jest to element jakiejś starej komody lub kredensu , (to tylko moje przypuszczenia).

Proszę o Waszą weryfikacje.

Dziękuję;

20250120_203024~2.jpg

20250120_203918.jpg

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Wygląda trochę jak kołatka, ale 8cm to chyba za mało. Oczywiście jak na kołatkę :) 

• 0
Napisano

Po nieco dokładniejszym oglądzie- tam jest poprzeczne koluszko. Jak dla mnie, to wygląda jakby miał w nie trafiać haczyk. Tak więc zamknięcie od szafki, witryny, zdobnego kredensu, albo zegara pewnie stojącego. Górna część utrącona, pytanie co tam było-tylko zwieńczenie ozdobnego elementu czy lustrzane odbicie tego co widzimy?

• 0
Napisano

cyt; ,,Po nieco dokładniejszym oglądzie- tam jest poprzeczne koluszko. Jak dla mnie, to wygląda jakby miał w nie trafiać haczyk”.

Też tak uważam, lecz 100% pewności nie mam.

Górna część została lekko utrącona, gratuluje spostrzegawczości 👍0EE7BF4E-DD79-4ABB-A7B5-E4EADF1369B2.thumb.jpeg.312858c95f2f6bfa99633d40c45b579e.jpeg 

Dzękuję za odpowiedzi🙃🙂.

• 0
Napisano

Widzę, że inaczej się nie da - tylko łopatą.

Porównaj kolory strzałek na obydwu zdjęciach i wyciągnij wniosek - jak mogła wyglądać odłamana część.

C.

20250120_2030242.thumb.jpg.a808090643c43d5db5bf48dc12725f16.jpg

DSCF7842.JPG

• 0
Napisano

Catadero może mieć oczywiście rację, ułamany w 1/3 mniej więcej szyldzik rączki szuflady jest wysoce prawdopodobny.

Pytanie tylko czy materiał jest gruby - przy szyldzikach taki był, wyciąganie drewnianej szuflady z zawartością po drewnianych prowadnicach wymaga przyłożenia sporej siły, cienka blaszka by tego nie wytrzymała.

• 0
Napisano

wytrzyma wytrzyma , mam różne szufladowe stare uchwyty i często to naprawdę bardzo cienkie blaszki . Tu przykład gdzie odłamana jest 1/3 blaszki mocowania rączki i standardowo jest mocowany na 4 wkręty lub gwoździe . wyrzucone z uwagi zniszczenia .

• 0
Napisano

Landszaft, bywały cieniutkie szyldziki mosiężne zwłaszcza po PWS, kiedy był ostry niedobór tego materiału, ale to raczej nie ten styl i większość z nich była rozwalona. Oczywiście mówię o większych szyldach do większych szuflad, a ten tu jest całkiem spory. Mosiądz to raczej miękki metal.

• Hmmmm 1