Skocz do zawartości
  • 0

Meteoryt ???

Pytanie

Napisano

Znalazłem dziś  wykrywaczem w szczerym polu taki oto kamień. Wymiary około 16×16×17 cm. Grubość około 4 cm. W najwyższym punkcie. Waga 1680 gram. Czy to może być meteoryt???

2024-7-28 18-37-23.jpg

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Czy to może być meteoryt? Tak. 

Czy to jest meteoryt? Po tym zdjęciu i szczątkowych informacjach nie da się stwierdzić. 

Prawdopodobnie to szlaka albo inny odpad. 

• 0
Napisano

Szutnik oczywiście na kamienny nie ma co liczyć chodząc po polach z wykrywaczem . Wtedy najlepiej łopata i walić do plecaka tyle kamieni ile się udźwignie ;o)

• 0
Napisano
W dniu 31.07.2024 o 01:06, Landszaft napisał:

Szutnik oczywiście na kamienny nie ma co liczyć chodząc po polach z wykrywaczem . Wtedy najlepiej łopata i walić do plecaka tyle kamieni ile się udźwignie ;o)

Wkurza mnie tylko wrzucanie do jednego wora wszystkiego , co się da. Sam mam kamyczek , do złudzenia przypominający Morasko , gdyby nie głębokość ubytków. Gdy wrzuciłem go tutaj , jakiś " geniusz " od razu walną ,że to szlaka , mimo że koło szlaki nawet nie leżało.

• 0
Napisano

Ale film pokazuje bardzo dobrze jak rozpoznawać meteoryty żelazne  i kamienno żelazne a najważniejsze jak sprawdzić czy szlaka czy jakieś żelastwo  powytopowe  czy też syderyty,magnetyty  lub inne rudy a prawdziwy meteoryt . Jak masz swój kamyczek to możesz sprawdzić co masz a nie denerwować się

• 0
Napisano

łazikując po polach za kamieniami z kosmosu czasami trafiam na grudy koksu zagubione przez rolników wywożących gnój na pola i nie bardzo rozumiem dlaczego koks wyje pod wykrywaczem ?? przecież to w 85-95 % węgiel a reszta to gazy znajdujące się w koksie , tam nie ma żadnego metalu . A wyje jakby był w nim skład metali kolorowych i żelaznych.

• 0
Napisano

Bo koks to nie jest w 100% węgiel. Zawiera też zanieczyszczenia w tym metalami. 

Kolejna sprawa jest to że odpady na polach bardzo często pochodzą z wytopu przemysłowego a nie z domowego opalania dlatego zawierają sporo żelaza. Trafiały tam bo "utwardzano" tym drogi" albo zwyczajnie pozbywano się na lewo. 

Im gorszy koks tym więcej zanieczyszczeń. A wiadomo że dobry kosztuje więc używa/używało się tańszego. Bardziej zanieczyszczonego 

• 0
Napisano

Kee jak pisałem koks to 85 do 95 % węgiel " czyli praktycznie czysty wegiel jak grafit " ale te od 5 do max 12 procent to gazy . Może tam być max do 1 % metali bo koks uzyskujemy z węgla kamiennego który w wyniku spalania wyrzuca na zewnątrz zanieczyszczenia siarkowe . Rudy syderytu odrzuca mi wykrywarka a koks wali na żelazo jak i czasami na kolor !! i to takim sygnałem że ho ho i to niezależnie czy mam w ręce Minelaba , Whita , Garreta czy C-scopa. i w koksie raczej nawet 1 %  metali kolorowych nie występuje , tak że nie wiem czy jakiś gaz zawarty w koksie jako składnik chemiczny nie powoduje takich zmian . po za tym przyznam się czysty węgiel jest doskonałym przewodnikiem " grafit" a koks jest do nich praktycznie zaliczany i nie wiem jak zachowuje się w polu cewki elektromagnetycznej  . czy czasami właśnie koks nie powoduje lepsza przewodności pola elektromagnetycznego przez co jest klasyfikowany jako przewodnik a zarazem przez to jako metal

• 0
Napisano

Weź taka grudę co ci bije. Bardzo drobny papier ścierny albo wodny i wypoleruj kawałek. Zobaczysz jak opiłki się tam świeca ;) albo skrusz go i użyj neodynu. Zobaczysz ile zostanie przyciągnięte ;) 

• 0
Napisano

Znalazłem przy polu ornym łażąc kiedyś sobie meteoryt (chociaż mam nadzieję, że nie). W ...uj ciężki i duży i nie wziąłem (bo za daleko do auta nieść). Takie 40 cm w średnicy jak nic. Typowy jak z obrazka. Chłop orał, rzucił jak to kamień na granicę. Jak inne narzutowe głazaki.  Podjechałem kiedyś z magnesem - się kleił. Nie wziąłem bo samochód załadowany, kamol w błocie - ufajdał bym (tak sobie pomyślałem). Przyjadę następnym razem. Trochę zeszło ... Jak przyjechałem to już nie było. Zrobiłem rekonesans na wiosce co i jak, czy ktoś łaził z wykrywaczem albo coś innego.

Okazało się, że chłop zebrał kamienie i wpierdasił w podmurówkę domu vel ogrodzenia vel chlewu...  😵‍💫

Więc może za jakieś dwa miliardy lat znowu wypłynie gdzieś na polu ornym ... 

😁

• 0
Napisano

Kee co ty tak sie uparłeś że koks to ruda metalu ! weź węgiel kamienny i daj go pod wykrywacz . wykrywacz nie wyje ale odgazuj ten węgiel i zrób z niego koks to już wyje . Tyle że w węglu kamiennym masz ciut inny typ węgla niż po prażeniu i uzyskaniu koksu który ma inny skład chemiczny . Przecież nikt tam nie sypie żelaza czy metali kolorowych . To jest takie same wyprażenie beztlenowe jak uzyskiwanie węgla drzewnego. taki sam proces. gdyby były resztki metali to i wegiel kamienny by wył . po za tym co zobaczysz w szlifowanym koksie ???? to struktura gąbki , nic nie zobaczysz. Koks przetniesz z racji swej struktury nawet piłą włosową i mimo szlifowania nic nie zobaczysz tylko warstwę pęcherzykową mieniącą się czarno-srebrzyscie z racji że to ma strukturę amorficzną grafitu i podobny skład .

Koks  – substancja stała, powstająca w wyniku procesu termicznego przerobu węgla kamiennego, nazywanego procesem koksowania. Koks zawiera głownie pierwiastek węgiel ( C ) – ponad 95 %. W porównaniu do węgla kamiennego koks zawiera znacznie mniej zanieczyszczeń, które usuwane są w procesie koksowania. Pozostałość składa się głównie z węgla a reszta to niewielkie ilości wodoru, azotu, siarki i tlenu oraz resztek popiołu w trakcie gaszenia koksu po wypale

To jest skład chemiczny koksu i gdzie ten metal ???. Kee mieszkam w Bytomiu więc widzę jak to się wypala w Zabrzu i koksownik potwierdził że w koksie nie ma praktycznie w ogóle metali ale jest przewodnictwo elektryczne czego nie ma w węglu kamiennym. Więc potwierdził że w cewce wykrywacza będzie występowało przewodnictwo elektryczne dlatego bije na metal . Wykrywacz rozpoznaje metal po tym że występuje wzmocnienie sygnału przewodnictwa na cewce a w zależności jak jest wzmacniany sygnał tak wykrywacz stara się rozpoznać jaki typ metalu występuje. Koks jest wzmacniaczem sygnału z racji przewodnictwa , a że przewodzi bardzo dobrze " jak grafitowy pręt w baterii" to daje dobry sygnał . Mam już to wyjaśnione i potwierdzone przez pracownika koksowni. tak że zamykam temat . Problem rozwiązany tak że dziękuję

• 0
Napisano

Landszaft, ale ty piszesz o koksie "gotowym do użycia" a nie o odpadach poprodukcyjnych, czyli koksie nie przepalonym a mocno zanieczyszczonym. Pytanie co właściwie znajdujesz - jakieś spady z placu składowania, czy odpady pohutnicze. Ja pamiętam że do utwardzania dróg stosowano właśnie odpady, czyli szlakę hutniczą, między nią trafiały się faktycznie bryłki koksu, ale często pozlepiane z innymi materiałami.

• 0
Napisano

Erich ja wiem co to jest szlaka , wiem co to jest koks . Jo żech sie urodził w familokach i po hałdach za bajtla biegał, jo żech jest hanys z dziada pradziada ino nikt u mnie nie był hajerem. Jak pisze koks to  jest to koks a nie szlaka czy żużel i wiem co to kęsy wytopowe i odpady pohutnicze . Czasami na polach znajduję zagubione w trakcie sprzątania podwórek rolniczych i wywiezione z gnojem kęsy koksu . czystego nie przepalonego . Normalny koks. po za tym co to według ciebie koks nieprzepalony mocno zanieczyszczony ??? . wiesz jak się uzyskuje koks ?? jak wyglądają piece koksownicze , jak zrzuca się koks z pieca i natychmiast gasi aby się nie spopielił . oczywiście sa frakcje koksu w zależności jakiej klasy damy węgiel do pieca koksowniczego . Im gorszy węgiel tym w koksie jest mniej czystego węgla . Ale zawsze jest go od 85 do 95 % . Bo inaczej by nikt nie kupił koksu jak by było go np 70 czy 60 % bo do czego taki szajs byś użył. 85 % koks już jest uważany za najgorszy gatunek i jego uzyskuje się najmniej albo praktycznie wcale bo się obecnie nie opłaca produkować koksu niskiej jakości z uwagi że piece są gazowe uszeregowane w baterie koksownicze wiec produkcja koksu obecnie to praktycznie 90-95 % węgiel w koksie .

• Haha 1