Skocz do zawartości
  • 0

do czego te noże ?? i kogo sygnatury ??

Pytanie

Napisano

Mam 2 noże platerowe środka stołu WFM-ki . Przy czym jeden ten na dole to jest nóż do masła a drugi nie wiem do czego ??. nie jest do krojenia bo nie ma ostrego ostrza jak np nóż do sera. Wygląda jak inny nóż do rozsmarowywania tylko czego ?? pasztetu , dżemów ?? Drugie pytanie to łyżka środka stołu platerowa do ?? majonezu ?, owoców sypkich jak borówki , jagody , maliny ? średnica czerpaczka 45 mm i nie wiem jakiej firmy bo sygnatura to tarcza rycerska z wcięciem a na niej rysunek halabardy . I trzecie pytanie mam cały serwis ale sygnatury to tylko literki KH i grubość platerowania 90 co to za firma ?? na ostrzach stalowych jest sygnatura GB lub BG i że są ze stali nierdzewnej . Może ktoś wie co to za firma ??

DSCI0369.JPG

DSCI0363.JPG

DSCI0365.JPG

DSCI0372.JPG

DSCI0371.JPG

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Jak u królowej angielskiej się jadało to wyglądało to coś jak na tym obrazku.  Według mnie to jest nóz do ryby, ale mogę się mylić:)

anozawidelec.jpg

• 0
Napisano

Niestety mam noże do ryb i taki nóż ma z jednej strony ostrze tępe . takie do rozdzielania mięsa od ości . Ten nóż przypomina bardziej łopatkę bo jest cienki z samego przodu a idąc w kierunku rączki rozszerza się jego grubość do grubości 1,5 mm i z obu stron są kanty . No chyba że to jest nóż do masła a ten drugi do ryby bo on ma z jednej strony tępe ostrze a z drugiej strony kant jak normalny nóż .

• 0
Napisano

Według mnie górny nożyk i łyżeczka to zestaw do kawioru, choć podobno metal zmienia smak i najlepsze są z rogu lub masy perłowej.  Łyżeczka może być również do śmietany.

• 0
Napisano

M164U2 " Jezu aleś wymyślił login ;o) " dzięki za zainteresowanie i rozgryzienie tego noża , masz rację jest to nóż do deserów czyli miękkich ciastek typu karpatka , kremówka itp.  Co do łyżki to jest za duża na cukier  , w sumie ma pojemność dużej łyżki obiadowej ale takiej naprawdę dużej " takiej do zup czystych" czyli takiej której nie wkłada się do ust a wlewa płyn do ust.

MonikaNJ  tobie też dziękuję za zainteresowanie, ale  raczej chyba łyżka nie jest do kawioru bo bardzo duża średnica 45 mm ale może do tego służyć , tyle że jak by ją pełną nabrać to 2 - 3 łyżki i pojemnik z kawiorem pusty. Miałem pojemniki z łyżeczkami do kawioru ale pojemność tych łyżeczek jest bardzo mała bo kawior to nie pasztet i nabiera się go niewiele a noże do kawioru owszem maja podobny kształt ale są bardzo małe " krótkie" a ten ma normalną długość 20 cm .

• 0
Napisano

No dobra, czyli mowa tu o formalnie nie regulowanym świecie łyżkek do serwowania.  Rozmiar, kształt, i wykonanie ograniczone jest tylko wyobraźnią producenta:)

lyzkidoserwowania.jpg

• 0
Napisano
2 hours ago, Landszaft said:

M164U2 " Jezu aleś wymyślił login ;o) "

No ale co? M164U2 =  Karabin M-16(Karabin M16 – Wikipedia, wolna encyklopedia) + 4 lub "for" (bo według Szekspira to fotetycznie = 4) + "U" albo "you" (bo według Szekspira to fotetycznie  = U) + "two" lub "too" (według Szekspira to fotetycznie = 2) = czyli  żeby ruskie się nie połapaly mój login po angliskimu to - karabienek M-16 też dla ciebie, lub M-16 dla każdego, ewentualnie druga odsłona osobnika M-16, bo na starym forum ewidencjonowałem tu jako M164U (bez dwójki) :)))

• 0
Napisano

Noże do masła i sera, łyżka do śmietany, niemieckiej firmy Brenger Justus & Co. (JUSTINUSWERK)z Solingen, na ostatnim zdj. Karl Heinrich, producent sztućców z Pforzheim.