Skocz do zawartości
  • 0

do czego te noże ?? i kogo sygnatury ??


Pytanie

Napisano

Mam 2 noże platerowe środka stołu WFM-ki . Przy czym jeden ten na dole to jest nóż do masła a drugi nie wiem do czego ??. nie jest do krojenia bo nie ma ostrego ostrza jak np nóż do sera. Wygląda jak inny nóż do rozsmarowywania tylko czego ?? pasztetu , dżemów ?? Drugie pytanie to łyżka środka stołu platerowa do ?? majonezu ?, owoców sypkich jak borówki , jagody , maliny ? średnica czerpaczka 45 mm i nie wiem jakiej firmy bo sygnatura to tarcza rycerska z wcięciem a na niej rysunek halabardy . I trzecie pytanie mam cały serwis ale sygnatury to tylko literki KH i grubość platerowania 90 co to za firma ?? na ostrzach stalowych jest sygnatura GB lub BG i że są ze stali nierdzewnej . Może ktoś wie co to za firma ??

DSCI0369.JPG

DSCI0363.JPG

DSCI0365.JPG

DSCI0372.JPG

DSCI0371.JPG

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

  • 0
Napisano

Jak u królowej angielskiej się jadało to wyglądało to coś jak na tym obrazku.  Według mnie to jest nóz do ryby, ale mogę się mylić:)

anozawidelec.jpg

  • 0
Napisano

Niestety mam noże do ryb i taki nóż ma z jednej strony ostrze tępe . takie do rozdzielania mięsa od ości . Ten nóż przypomina bardziej łopatkę bo jest cienki z samego przodu a idąc w kierunku rączki rozszerza się jego grubość do grubości 1,5 mm i z obu stron są kanty . No chyba że to jest nóż do masła a ten drugi do ryby bo on ma z jednej strony tępe ostrze a z drugiej strony kant jak normalny nóż .

  • 0
Napisano

Według mnie górny nożyk i łyżeczka to zestaw do kawioru, choć podobno metal zmienia smak i najlepsze są z rogu lub masy perłowej.  Łyżeczka może być również do śmietany.

  • 0
Napisano

M164U2 " Jezu aleś wymyślił login ;o) " dzięki za zainteresowanie i rozgryzienie tego noża , masz rację jest to nóż do deserów czyli miękkich ciastek typu karpatka , kremówka itp.  Co do łyżki to jest za duża na cukier  , w sumie ma pojemność dużej łyżki obiadowej ale takiej naprawdę dużej " takiej do zup czystych" czyli takiej której nie wkłada się do ust a wlewa płyn do ust.

MonikaNJ  tobie też dziękuję za zainteresowanie, ale  raczej chyba łyżka nie jest do kawioru bo bardzo duża średnica 45 mm ale może do tego służyć , tyle że jak by ją pełną nabrać to 2 - 3 łyżki i pojemnik z kawiorem pusty. Miałem pojemniki z łyżeczkami do kawioru ale pojemność tych łyżeczek jest bardzo mała bo kawior to nie pasztet i nabiera się go niewiele a noże do kawioru owszem maja podobny kształt ale są bardzo małe " krótkie" a ten ma normalną długość 20 cm .

  • 0
Napisano

No dobra, czyli mowa tu o formalnie nie regulowanym świecie łyżkek do serwowania.  Rozmiar, kształt, i wykonanie ograniczone jest tylko wyobraźnią producenta:)

lyzkidoserwowania.jpg

  • 0
Napisano
2 hours ago, Landszaft said:

M164U2 " Jezu aleś wymyślił login ;o) "

No ale co? M164U2 =  Karabin M-16(Karabin M16 – Wikipedia, wolna encyklopedia) + 4 lub "for" (bo według Szekspira to fotetycznie = 4) + "U" albo "you" (bo według Szekspira to fotetycznie  = U) + "two" lub "too" (według Szekspira to fotetycznie = 2) = czyli  żeby ruskie się nie połapaly mój login po angliskimu to - karabienek M-16 też dla ciebie, lub M-16 dla każdego, ewentualnie druga odsłona osobnika M-16, bo na starym forum ewidencjonowałem tu jako M164U (bez dwójki) :)))

  • 0
Napisano

Noże do masła i sera, łyżka do śmietany, niemieckiej firmy Brenger Justus & Co. (JUSTINUSWERK)z Solingen, na ostatnim zdj. Karl Heinrich, producent sztućców z Pforzheim.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie