Betu Napisano 2 Marzec Share Napisano 2 Marzec Łyżka niestety "dostała" ale zachowały się detale. Długość całkowita (gdyby była w oryginalnym stanie) - 20 cm. Ktoś ma jakąś wiedzę o tym egzemplarzu i chce się podzielić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 pablo69 Napisano 2 Marzec Share Napisano 2 Marzec (edytowane) Na pewno jakaś włoska produkcja. Edytowane 2 Marzec przez pablo69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Tomasz70 Napisano 3 Marzec Share Napisano 3 Marzec Standardowa, drugowojenny łyżka armii włoskiej. R.E. to Region Esercito Armia Królewska. Sprawdź kontekst miejsca - czy mogły tam być jednostki włoskie. Jeśli nie, to albo pamiątka niemieckiego żołnierza z pobytu na półwyspie apenińskim (np. Hermann Goering Div), albo zdobycz czerwonoarmisty z walk z Włochami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Betu Napisano 3 Marzec Autor Share Napisano 3 Marzec Dzięki Tomasz 70, dziś w sieci znalazłem takie samo sygnowanie na innej łyżce. Włoska strona. Dowiedziałem się że jest to producent INUF ( Delnicama) i produkował dla włoskiej armii aluminiowe sztućce. Częściowo wyjaśniłeś mi też , skąd na zachodnim brzegu Polski, wzięła się łyżka włoskiego żołnierza, bo opcja że był tu ( w moich rejonach) osobiście, nie wchodzi w rachubę. O tym że ruskie zabrało jakiemuś Włochowi, też myślałem, ale twoje wyjaśnienie z Niemcem na półwyspie jest najbardziej przekonywujące. Dzięki za pomoc i odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Tomasz70 Napisano 3 Marzec Share Napisano 3 Marzec Musisz wiedzieć, że włoskie jednostki stacjonowały na terenie dzisiejsze Polski jeszcze w 1945 np. w okolicach Świnoujścia był I. batalion stawiający zasłony dymne (I Battaglioni Nebbiogeni), a w Gdyni II batalion w oryginalnym włoskim umundurowaniu i ekwipunku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Tomasz70 Napisano 3 Marzec Share Napisano 3 Marzec I batalion listopad 1944 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Tomasz70 Napisano 3 Marzec Share Napisano 3 Marzec Gdynia . Sorki że wchodzą odwrotki. Ale nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje. Oryginalne zdjęcia z dysku są w normalnym formacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Tomasz70 Napisano 3 Marzec Share Napisano 3 Marzec Świnoujście styczeń 1945 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Tomasz70 Napisano 3 Marzec Share Napisano 3 Marzec I patrol nad Bałtykiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Catadero Napisano 3 Marzec Share Napisano 3 Marzec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Tomasz70 Napisano 3 Marzec Share Napisano 3 Marzec Dzięki Catadero! Nigdy nie miałem takiej sytuacji. Nie wiem, czy to jest problem techniczny po stronie forum, czy istota sprawy leży gdzieś indziej. Lojalnie uprzedzam, że dzisiaj nie piłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Betu Napisano 6 Marzec Autor Share Napisano 6 Marzec Hej Tomasz, to się nazywa pełnowartościowa odpowiedź . Nie zdawałem sobie sprawy, że Włosi, poza swoim teren, zapuszczali się tak daleko na północ. A twoja informacja, że byli nad naszym morzem, to już w ogóle prawie sensacja. Dzięki ponownie z udostępnienie wiedzy, zdjęć i informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Sedco Express Napisano 6 Marzec Share Napisano 6 Marzec Jeszcze taka ciekawostka - znane lody w Sopocie MILANO to właśnie lodziarnia założona przez byłego żółnrza włoskiego Oronzo De Marco - "fumigatora" we włoskim batalionie zadymiania z Gdyni (od 1943 r.). Został w Polsce po wojnie i tu założył rodzinę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Betu
Łyżka niestety "dostała" ale zachowały się detale.
Długość całkowita (gdyby była w oryginalnym stanie) - 20 cm.
Ktoś ma jakąś wiedzę o tym egzemplarzu i chce się podzielić?
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi