Skocz do zawartości
  • 0

Aluminiowa łyżka z sygnowaniem

Pytanie

Napisano

Łyżka niestety "dostała" ale zachowały się detale.

Długość całkowita (gdyby była w oryginalnym stanie) - 20 cm.

Ktoś ma jakąś wiedzę o tym egzemplarzu i chce się podzielić? 

20240302_182924.JPG

20240302_182934.JPG

20240302_182942.JPG

1709400777752_063301.jpg

1709400777764_063312.jpg

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Standardowa, drugowojenny łyżka armii włoskiej. R.E. to Region Esercito Armia Królewska. Sprawdź kontekst miejsca - czy mogły tam być jednostki włoskie. Jeśli nie, to albo pamiątka niemieckiego żołnierza z pobytu na półwyspie apenińskim (np. Hermann Goering Div), albo zdobycz czerwonoarmisty z walk z Włochami.

• 0
Napisano

Dzięki Tomasz 70, dziś w sieci znalazłem takie samo sygnowanie na innej łyżce. Włoska strona.  

Dowiedziałem się że jest to producent INUF ( Delnicama) i produkował dla włoskiej armii aluminiowe sztućce.

Częściowo wyjaśniłeś mi też , skąd na zachodnim brzegu Polski, wzięła się łyżka włoskiego żołnierza, bo opcja że był tu ( w moich rejonach) osobiście, nie wchodzi w rachubę. 

O tym że ruskie zabrało jakiemuś Włochowi, też myślałem, ale twoje wyjaśnienie z Niemcem na półwyspie jest najbardziej przekonywujące.

Dzięki za pomoc i odpowiedź 

• 0
Napisano

Musisz wiedzieć, że włoskie jednostki stacjonowały na terenie dzisiejsze Polski jeszcze w 1945 np. w okolicach Świnoujścia był I. batalion stawiający zasłony dymne (I Battaglioni Nebbiogeni), a w Gdyni II batalion w oryginalnym włoskim umundurowaniu i ekwipunku

• Super 1
  • 0
Napisano

Dzięki Catadero! 

Nigdy nie miałem takiej sytuacji. Nie wiem, czy to jest problem techniczny po stronie forum, czy istota sprawy leży gdzieś indziej. Lojalnie uprzedzam, że dzisiaj nie piłem 🙃

• 0
Napisano

Hej Tomasz, to się nazywa pełnowartościowa odpowiedź 👍👍👍.

Nie zdawałem sobie sprawy, że Włosi, poza swoim teren, zapuszczali się tak daleko na północ.

A twoja informacja, że byli nad naszym morzem, to już w ogóle prawie sensacja.

Dzięki ponownie z udostępnienie wiedzy, zdjęć  i informacji.

• 0
Napisano

Jeszcze taka ciekawostka - znane lody w Sopocie MILANO to właśnie lodziarnia założona przez byłego żółnrza włoskiego Oronzo De Marco - "fumigatora" we włoskim batalionie zadymiania z Gdyni (od 1943 r.). Został w Polsce po wojnie i tu założył rodzinę.

• Super 1