Skocz do zawartości
  • 0

lidar, co to moze byc

Adek12

Pytanie

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
8 minut temu, kimax napisał:

@karpik

Nie wydaje mi się.

Zgaduję oczywiście. Na tel nie wiem w sumie czy to rów czy nasyp.

Po prostu znam podobne miejsce, jakieś pół km od leśniczówki gdzie po coś takie rowy wykopano dookoła polany leśnej. Zawsze było tam sucho i ładny piasek.

• 0
Napisano (edytowane)
13 minutes ago, bjar_1 napisał:

Kto to wie, co autor miał na myśli... Na pewno żadne fortyfikacje. 

https://fotopolska.eu/1150104,foto.html?o=b271898&a=938.9999618531&b=2187.0000023842&c=1
https://fotopolska.eu/1286354,foto.html?o=b271898&a=2817.3333282471&b=2106.6666669845&c=1
to z innej perspektywy
co sądzisz
Tam widac jakby droge dojazdową do tego

image.png

Edytowane przez Adek12

• 0
1 minute ago, karpik napisał:

Po prostu znam podobne miejsce, jakieś pół km od leśniczówki gdzie po coś takie rowy wykopano dookoła polany leśnej. Zawsze było tam sucho i ładny piasek.

Okej rozumiem może i masz racje dzięki za odpowiedź.

• 0
1 minute ago, karpik napisał:

spojrz na linki ktore wyslalem
na zdj powyzej widać tak jakby drogę dojazdową do tego

• 0

Nic specjalnego. Nikt nie wie co leśnicy mają na myśli gdy tworzą swojej dzieła więc mam koło domu 200 kopców xD 

Rów odwadniający, obrys szkółki, pas ppoż. Raczej rozwiązanie jest mało interesujące. A to że idzie tam droga to nic dziwnego. Do każdej polany w lesie idzie jakaś droga bo to do re miejscówki.

• 0
5 hours ago, Kee napisał:

Nic specjalnego. Nikt nie wie co leśnicy mają na myśli gdy tworzą swojej dzieła więc mam koło domu 200 kopców xD 

Rów odwadniający, obrys szkółki, pas ppoż. Raczej rozwiązanie jest mało interesujące. A to że idzie tam droga to nic dziwnego. Do każdej polany w lesie idzie jakaś droga bo to do re miejscówki.

Zobacz na okolice tego
Tam w czasie 2wś były magazyny amunicji
A te zdj juz są po ich zniszczeniu w 44

• 0

Pozwolę się nie zgodzić z Panem, temat ma przećwiczony. Ważne aby to była dość stara i topograficzna , bo mapa administracyjna jest faktycznie zbyt ogólnikowa.

Dla przykładu mapa wydrukowana z poprawkami w 1932 roku ale na bazie pomiarów z 1890 r.

2460_DramburgDrawskoPomorskieinz_1.thumb.jpg.4ad5fb41f50e10f3acfaa432b3704839.jpg

Naprawdę dużo informacji o dawnym układzie dróg i budowli co w połączeniu z mapą wysokościową LIDAR w smartfonie sprawdza sie w praktyce.

• 0
15 hours ago, Erih napisał:

Na moje oko to będzie ślad po ogrodzeniu.

Na Geoportalu ( na pewno są dokładniejsze mapy) nie były widoczne na mapie wysokościowej kopce o wysokości ok. 50 cm. Więc takie zagłębienia ( lub wały ziemne) są tradycyjnie związane z melioracją lub śladami po fundamentach. Jak ogrodzenie to zdecydowanie byłby to murek.

• 0
9 godzin temu, Janko Muzykant napisał:

Jak ogrodzenie to zdecydowanie byłby to murek.

Albo rów i ziemia zebrana na fundamencie płotu. Niemniej upierał się nie będę.

• 0
On 5.02.2024 o 13:15, Janko Muzykant napisał:

Na Geoportalu ( na pewno są dokładniejsze mapy) nie były widoczne na mapie wysokościowej kopce o wysokości ok. 50 cm. Więc takie zagłębienia ( lub wały ziemne) są tradycyjnie związane z melioracją lub śladami po fundamentach. Jak ogrodzenie to zdecydowanie byłby to murek.

A tutaj jak mylisz, ten sam las 
800 metrow na polnoc

image.png

• 0
Napisano (edytowane)
On 17.02.2024 o 11:34, Adek12 napisał:

A tutaj jak mylisz, ten sam las 
800 metrow na polnoc

image.png

Jak mam zgadywać to bardziej na podstawie tego zdjęcia poniżej.

1 to typowe rzędy drzew ( olchy ?) rosnące wzdłuż rowów.

2 zaznaczyłem fragment lasu z drzewami o dużo większych i wyraźniejszych koronach drzew. Czyli lepsza klasa gleby, nadal więcej wody niż na piaszczystej górce obok - 100 lat temu mogła to być zmeliorowana łąka.

image.png.2b1c6fe9c1330102e9df3bb1a667bd8f.png

Edytowane przez Janko Muzykant