Adek12 Napisano 3 Luty Share Napisano 3 Luty Witam Co to może być, fundamenty? W tym lesie w czasie 2wś były magazyny Pzdr Wymiary około 30mx50m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 karpik Napisano 3 Luty Share Napisano 3 Luty Rowy melioracyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Adek12 Napisano 3 Luty Autor Share Napisano 3 Luty Kolejne miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 bjar_1 Napisano 3 Luty Share Napisano 3 Luty Kto to wie, co autor miał na myśli... Na pewno żadne fortyfikacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 kimax Napisano 3 Luty Share Napisano 3 Luty @karpik Nie wydaje mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 kimax Napisano 3 Luty Share Napisano 3 Luty 10 minutes ago, bjar_1 napisał: Kto to wie, co autor miał na myśli... Na pewno żadne fortyfikacje. O jakiego autora chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 bjar_1 Napisano 3 Luty Share Napisano 3 Luty O autora tych rowków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 karpik Napisano 3 Luty Share Napisano 3 Luty 8 minut temu, kimax napisał: @karpik Nie wydaje mi się. Zgaduję oczywiście. Na tel nie wiem w sumie czy to rów czy nasyp. Po prostu znam podobne miejsce, jakieś pół km od leśniczówki gdzie po coś takie rowy wykopano dookoła polany leśnej. Zawsze było tam sucho i ładny piasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Adek12 Napisano 3 Luty Autor Share Napisano 3 Luty (edytowane) 13 minutes ago, bjar_1 napisał: Kto to wie, co autor miał na myśli... Na pewno żadne fortyfikacje. https://fotopolska.eu/1150104,foto.html?o=b271898&a=938.9999618531&b=2187.0000023842&c=1 https://fotopolska.eu/1286354,foto.html?o=b271898&a=2817.3333282471&b=2106.6666669845&c=1 to z innej perspektywy co sądzisz Tam widac jakby droge dojazdową do tego Edytowane 3 Luty przez Adek12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 kimax Napisano 3 Luty Share Napisano 3 Luty 1 minute ago, karpik napisał: Zgaduję oczywiście. Na tel nie wiem w sumie czy to rów czy nasyp. Po prostu znam podobne miejsce, jakieś pół km od leśniczówki gdzie po coś takie rowy wykopano dookoła polany leśnej. Zawsze było tam sucho i ładny piasek. Okej rozumiem może i masz racje dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Adek12 Napisano 3 Luty Autor Share Napisano 3 Luty 1 minute ago, karpik napisał: Zgaduję oczywiście. Na tel nie wiem w sumie czy to rów czy nasyp. Po prostu znam podobne miejsce, jakieś pół km od leśniczówki gdzie po coś takie rowy wykopano dookoła polany leśnej. Zawsze było tam sucho i ładny piasek. spojrz na linki ktore wyslalem na zdj powyzej widać tak jakby drogę dojazdową do tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Adek12 Napisano 3 Luty Autor Share Napisano 3 Luty 56 minutes ago, Adek12 napisał: @bjar_1 @karpikjakies pomysly Ja tam widzę drogę dojazdową do tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Kee Napisano 4 Luty Share Napisano 4 Luty Nic specjalnego. Nikt nie wie co leśnicy mają na myśli gdy tworzą swojej dzieła więc mam koło domu 200 kopców xD Rów odwadniający, obrys szkółki, pas ppoż. Raczej rozwiązanie jest mało interesujące. A to że idzie tam droga to nic dziwnego. Do każdej polany w lesie idzie jakaś droga bo to do re miejscówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Adek12 Napisano 4 Luty Autor Share Napisano 4 Luty 5 hours ago, Kee napisał: Nic specjalnego. Nikt nie wie co leśnicy mają na myśli gdy tworzą swojej dzieła więc mam koło domu 200 kopców xD Rów odwadniający, obrys szkółki, pas ppoż. Raczej rozwiązanie jest mało interesujące. A to że idzie tam droga to nic dziwnego. Do każdej polany w lesie idzie jakaś droga bo to do re miejscówki. Zobacz na okolice tego Tam w czasie 2wś były magazyny amunicji A te zdj juz są po ich zniszczeniu w 44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Erih Napisano 4 Luty Share Napisano 4 Luty Na moje oko to będzie ślad po ogrodzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 bjar_1 Napisano 4 Luty Share Napisano 4 Luty Najlepiej to zapytać miejscowych i wszystko będzie wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Janko Muzykant Napisano 4 Luty Share Napisano 4 Luty Stara wojskowa mapa topograficzna może wiele wyjaśnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 bjar_1 Napisano 4 Luty Share Napisano 4 Luty Wątpię, ani to pozostałości budynków, ani fortyfikacje polowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Janko Muzykant Napisano 5 Luty Share Napisano 5 Luty Pozwolę się nie zgodzić z Panem, temat ma przećwiczony. Ważne aby to była dość stara i topograficzna , bo mapa administracyjna jest faktycznie zbyt ogólnikowa. Dla przykładu mapa wydrukowana z poprawkami w 1932 roku ale na bazie pomiarów z 1890 r. Naprawdę dużo informacji o dawnym układzie dróg i budowli co w połączeniu z mapą wysokościową LIDAR w smartfonie sprawdza sie w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Janko Muzykant Napisano 5 Luty Share Napisano 5 Luty 15 hours ago, Erih napisał: Na moje oko to będzie ślad po ogrodzeniu. Na Geoportalu ( na pewno są dokładniejsze mapy) nie były widoczne na mapie wysokościowej kopce o wysokości ok. 50 cm. Więc takie zagłębienia ( lub wały ziemne) są tradycyjnie związane z melioracją lub śladami po fundamentach. Jak ogrodzenie to zdecydowanie byłby to murek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Erih Napisano 5 Luty Share Napisano 5 Luty 9 godzin temu, Janko Muzykant napisał: Jak ogrodzenie to zdecydowanie byłby to murek. Albo rów i ziemia zebrana na fundamencie płotu. Niemniej upierał się nie będę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Kee Napisano 6 Luty Share Napisano 6 Luty Pozostaje chyba tylko udać się tam osobiście i zweryfikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Adek12 Napisano 17 Luty Autor Share Napisano 17 Luty On 5.02.2024 o 13:15, Janko Muzykant napisał: Na Geoportalu ( na pewno są dokładniejsze mapy) nie były widoczne na mapie wysokościowej kopce o wysokości ok. 50 cm. Więc takie zagłębienia ( lub wały ziemne) są tradycyjnie związane z melioracją lub śladami po fundamentach. Jak ogrodzenie to zdecydowanie byłby to murek. A tutaj jak mylisz, ten sam las 800 metrow na polnoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Janko Muzykant Napisano 24 Luty Share Napisano 24 Luty (edytowane) On 17.02.2024 o 11:34, Adek12 napisał: A tutaj jak mylisz, ten sam las 800 metrow na polnoc Jak mam zgadywać to bardziej na podstawie tego zdjęcia poniżej. 1 to typowe rzędy drzew ( olchy ?) rosnące wzdłuż rowów. 2 zaznaczyłem fragment lasu z drzewami o dużo większych i wyraźniejszych koronach drzew. Czyli lepsza klasa gleby, nadal więcej wody niż na piaszczystej górce obok - 100 lat temu mogła to być zmeliorowana łąka. Edytowane 24 Luty przez Janko Muzykant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Adek12
Witam
Co to może być, fundamenty?
W tym lesie w czasie 2wś były magazyny
Pzdr
Wymiary około 30mx50m
23 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi