Skocz do zawartości
  • 0

Pas oficerski?

Debwester

Pytanie

Witajcie, znalazłem u siebie ostatnio pas jak na zdjęciach z ciekawości wrzuciłem zdjęcie w obiektyw google i według niego jest to pas oficerski jednak nie moge nigdzie znaleźć takiego samego wszystkie mają nity a mój nie. Klamra jest mosiężna, skrzywiona ale myśle że podczas użytkowania, ma metr długości i około 4,3 szerokości. Czy ktoś rozpoznaje z jakich lat jest? 

420171280_803130394992285_3127486902481870314_n.jpg

420197016_2056054734778815_126711028096468025_n.jpg

420201377_1578149259598113_6310618525140796629_n.jpg

420349596_2650564591775201_4379725728306739499_n.jpg

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pas to najprawdopodobniej dość stara samoróbka z wykorzystaniem oryginalnej klamry pasa oficerskiego (i to chyba tylko ramki, bo bolce wyglądają jakby nie były od kompletu). Ramka klamry zbliżona do wzoru 36, datowanie od 1936 r do lat powojennych, ponieważ w LWP też używano przez długie lata tego modelu. Oryginalny pas oficerski wz.36 musiałby mieć mnóstwo innych detali, których ten ze zdjęć nie posiada - knopik, przeszycia, zawiesia do koalicyjki i rapci szabli.

Jeśli klamra ma sygnowanie BM, to jest przedwojenna.

Pozdrawiam serdecznie.

T.

• 0

Bolce i ramka raczej komplet, tyle że chrom złuszczony. Sam używam tego typu paski, po wielu latach używania chrom lubi łuszczyć się płatami. Takie pasy były zarówno w wojsku jak i milicji. Tu skóra wymieniona, brakuje przeszyć i knopika. Szlufki, ryfki, bojówki, rapcie nie były elementami trwale mocowanymi.

Wojtek 

• 0
10 hours ago, Tomasz70 napisał:

Pas to najprawdopodobniej dość stara samoróbka z wykorzystaniem oryginalnej klamry pasa oficerskiego (i to chyba tylko ramki, bo bolce wyglądają jakby nie były od kompletu). Ramka klamry zbliżona do wzoru 36, datowanie od 1936 r do lat powojennych, ponieważ w LWP też używano przez długie lata tego modelu. Oryginalny pas oficerski wz.36 musiałby mieć mnóstwo innych detali, których ten ze zdjęć nie posiada - knopik, przeszycia, zawiesia do koalicyjki i rapci szabli.

Jeśli klamra ma sygnowanie BM, to jest przedwojenna.

Pozdrawiam serdecznie.

T.

z tego co widze nie posiada żadnego sygnowania, być może nie znalazłem. W którym miejscu powinny sie znajdować? 

• 0
5 hours ago, Cyrograf15 napisał:

Bolce i ramka raczej komplet, tyle że chrom złuszczony. Sam używam tego typu paski, po wielu latach używania chrom lubi łuszczyć się płatami. Takie pasy były zarówno w wojsku jak i milicji. Tu skóra wymieniona, brakuje przeszyć i knopika. Szlufki, ryfki, bojówki, rapcie nie były elementami trwale mocowanymi.

Wojtek 

być może i sie złuszczył. Pas leżał w starym garażu wiec był narażony na wilgoć i niską temperaturę 

• 0
2 godziny temu, Cyrograf15 napisał:

Czarny pas z chromowaną klamrą to typowy milicyjny, używany do lat 90-tych.

Wojtek

Policja upala do dziś, a takie same paski jak milicyjne (czarne z chromowaną klamrą) nosili też oficerowie lotnictwa/WOPK.

• 0
5 minut temu, honker napisał:

Pracuje w KG SG w W-wie a pas nówka sztuka z przydziału

Identyczny? Wzór się nie zmienił od PRL? Tz. Jak padała komuna miałem 5 lat, a pas był w domu odkąd pamiętam, to sobie dopowiedziałem, że jest z PRL 😅

• 0

Ja bym powiedział że oryginalny PRL sprzed co najmniej 30 lat. Kupiłem taki sam z 15 lat temu i był suchy i sztywny jak jej długo się nakombinowałem jak go zmiękczyć ale wylądował w spodniach od wykopek pozd Marek

• 0

Ten wzór paska jest ciągle w sprzedaży. Niestety dużo gorszej jakości. Za miast porządnego kawałka skóry, prasowana. Nie da się kupić przez internety, bo piszą że skóra nie wspominając że prasowana. W zeszłym roku kupiłem kolejny na Bajzlu, łatwo nie było wyszukać z prawdziwej skóry, pomimo że były na kilkudziesięciu stoiskach.

Wojtek