Skocz do zawartości
  • 0

półmisek sygnowany Rosenthal z swastyką

Pytanie

Napisano

Witam serdecznie. Z babcinego kufra, w trakcie porządków znalazłam jeden półmisek sygnowany jako Rosenthal z swastyką, doatkowo napis: MODELL BES AMTES  SCHON... DER AP... (nie potrafię rozczytać), czy i gdzie można dowiedzieć się o nim więcej ? Czy jest coś wart dla kolecjonera, jesli wogóle tacy istnieją? Niestety nie potrafię zamieścić jego zdjęcia, nie jestem aż tak biegła w tych nowoczesnych klockach. Może znajdzie się jakaś uprzejma osoba, ktorej mogłabym wysłać zdjęcia na maila? Będę wdzięczna za pomoc i oczywiście wszelkie informacje.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano (edytowane)

Napis zapewne brzmi modell des amtes schönheit der arbeit ,to dość popularne naczynia sygnowane godłem Deutsche Arbeitsfront

Edytowane przez abcd
  • 0
Napisano (edytowane)

W sygnaturze, na samej górze jest znak korony,  pod nią dwa krzyżujące się miecze, a po bokach po jednej literze: po lewej K lub R, a po prawej na pewno C. Nie wiem czy to jest godło o którym Pan wspomniał. Chętnie przyśle zdjęcia na jakiegoś  maila, bo tu niestety nie potrafię.

Edytowane przez Małgosia
  • 0
Napisano

Firma Rosenthalto gigant posiadający kilka fili , produkujący tak porcelanę wysokiej jakości jak i w trakcie wojny masówkę do kantyn , jadłodajni, barów, kolei itp. W trakcie wojny zamówienia państwowe w tym wojskowe były sygnowane niemiecką wroną , w większości to gładka porcelana praktycznie bez zdobień , gruba aby wytrzymała masowe użytkowanie w kantynach czy jakichkolwiek jadłodajniach. Niestety wartość niewielka , niektórzy fani II wojny ją cenią przez tego "ptoka" ale nie wiadomo dla czego bo sama posiada znikomą wartość. Sam napis mówi " Wzór dla najlepszego biura niemiecki frontu pracy " lub coś koło tego

• 0
Napisano (edytowane)

Bardzo dziękuję za informacje, ogromnie poszerzyły moją znikomą wiedzę na ten temat.  Jednak intryguje mnie jeszcze jeden detal w sygnaturze, brak "ptoka" (wrony), inicjały literowe oraz dlaczego jest zdobiony półmisek, skoro był w produkcji masowej?

"W sygnaturze, na samej górze jest znak korony,  pod nią dwa krzyżujące się miecze, a po bokach po jednej literze: po lewej K lub R, a po prawej na pewno C"

20231120_234041zmZM.jpg

20231120_234010zm.jpg

Edytowane przez Małgosia
  • 0
Napisano

Napis brzmi dokladnie w tlumaczeniu

Modell des Amtes - Model uzedu

Schönheit der Arbeit - Piekno Pracy

"Ptoka" nie ma, bo godlo "Sluzby Pracy" Reichs-Arbeits-Dienst (RAD) bylo bez takowego

https://pl.wikipedia.org/wiki/Reichsarbeitsdienst

RAD wywodzil sie i podlegal pod "Deutsche Arbeitsfront" (Niemiecki Front Robotniczy) - swego rodzaju zwiazki zawodowe.

I z godla tej organizacji bierze sie Hakenkreuz w kole zebatym jako godlo z naszego polmiska

https://pl.wikipedia.org/wiki/Reichsarbeitsdienst

RAD mozna moze nieco porownac do powojennego SP

Koszarowane sluzby pracy, ktore zawieraja w sobie sporo paramilitarnych idei. W przypadku RAD byl to rok przed sluzba w Wehrmachcie. 

Przygotowanie bylo raz fizyczne, a dwa cwiczenia z lopatami przygotowywaly do cwiczen z karabinami itp.

Polmiski jak to w kantynach sluzyly na wystawienie plasterkow sera, lub wedlin lub tym podobnych. Nie tylko talerze i kubki byly potrzebne.

• 0
Napisano

W większości jest sygnowany "Wiatraczkiem" lub czasami wroną "ptokiem". Założycielem firmy  był Philip Rosenthal w 1879 roku. w Roku 1937 z uwagi że to była rodzina żydowskiego pochodzenia wyemigrowali do Wielkiej Brytanii a firmę przejęło państwo po wojnie firmę zwrócono rodzinie która obecnie zatrudnia ponad 5 tys pracowników w kilku firmach filiach. Sygnowania firmy Rosenthal sa tak dokładne że można po podsygnowaniach określić dokładnie w jakim roku dany talerz czy filiżanka zostały wyprodukowane. pokazana sygnatura przez abcd została wyprodukowanaw 1942 r. a twoja z sygnaturą R/C stosowana była w latach 38-52 produkcja Kronach Rosenthal

• 0
Napisano

Zimny człowieku wiem mam katalog sygnatur Rosenthala a że sygnatura R/C jest od końca XIX wieku stosowana z przerwami to wiadomo tyle że ten typ sygnatur nie ma żadnych kropeczek , paseczków i innych znaków rozpoznających datę produkcji jak inne . Trzeba przyjąć że produkt z tym oznaczeniem to istotnie Kronach z lat 38-45  a datację wyznacza właśnie sygnatura RAD-u czyli wiatraczek w zębatce.