Cidebur Napisano 11 Listopad 2023 Napisano 11 Listopad 2023 Dobry wieczór, czy ktoś z państwa jest w stanie określić cóż to może być za szabla? Pozdrawiam
0 Erih Napisano 11 Listopad 2023 Napisano 11 Listopad 2023 Dobry, a dało by radę lepsze zdjęcie i więcej szabli? Z rękojeści podobna do mle 1822 kawalerii ciężkiej, ale dużo rzeczy mi tu nie gra.
0 toyotomi Napisano 12 Listopad 2023 Napisano 12 Listopad 2023 Czołem Waszmościom. 12 godzin temu, Erih napisał: Z rękojeści podobna do mle 1822 kawalerii ciężkiej Ani ciężkiej, ani lekkiej - Mle 1822 miały tarczkę jelca zakończoną tzw. "dziobem" Przy tej oprawie mamy - ewidentnie - tylne ramię jelca zakończone baryłką (bądź kulką) Poza tym - Kabłąk jelca i obłęki boczne - konstrukcyjnie - to płaskowniki. Dodatkowo - kabłąk jelca posiada swój obłęk boczny. Wszystkie te cechy oprawy, przynależą do jedynego modelu szabli - pruska szabla kawaleryjska M 1852. Pochwa z wąskimi ryfkami - również odpowiada temu modelowi. pzdr. stani 2 1
0 toyotomi Napisano 12 Listopad 2023 Napisano 12 Listopad 2023 Czołem. Dodatkowo - zdjęcie pzdr. stani
0 bialawy Napisano 12 Listopad 2023 Napisano 12 Listopad 2023 5 godzin temu, Landszaft napisał: toytomi - shapo baux Nie żebym się czepiał, ale... "chapeau bas" A tak poza tym zgadzam się całkowicie z powyższym stwierdzeniem! Szacun! Takich modeli już nie robią
Pytanie
Cidebur
Dobry wieczór, czy ktoś z państwa jest w stanie określić cóż to może być za szabla?
Pozdrawiam
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi