Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

BTW

Istna symfonia tytułowych „Pojazdów w filmach” to serial „Wojenne dziewczyny”. Nic tylko robić screenshoty i komentować tutaj. W jednym z odcinków był też piękny cywilny motocykl z koszem, ale nie zdążyłem rozpoznać, co to było, czy zarekwirowany przez szkopów Sokół, czy coś innego?

Napisano (edytowane)

Podejmuję rękawicę ale już widzę, że łatwo nie będzie.

Na początek - Spalony wrak samochodu OPEL - Kadett lub Olympia i w tle tył samochodu (najprawdopodobniej) czechosłowacki AERO 30. Także na kolejnym zdjęciu ponownie mijający spalonego OPLA.

Następnie motocykl BMW R35.

Dalej autobus BEDFORD (produkowany w Niemczech ). Następnie ciężarówka, prawdopodobnie także niemiecki BEDFORD.

Ostatnie to ciężarówka OPEL Blitz.

Po drodze przewijają się jeszcze inne "autka" ale nie potrafię ich zidentyfikować. A także motocykle z wózkiem bocznym. Prawdopodobnie M72 udające BMW. Ale tu niewiele trzeba aranżować.

C.D.N.

C.

WD 1a.JPG

WD.1b.JPG

WD 2a.JPG

WD 3a.JPG

WD 4a.JPG

WD 5a.JPG

Edytowane przez Catadero
Napisano
21 minut temu, Catadero napisał:

Chętnie się przyłączę, bo serial jest wyjątkowo doinwestowany jak na polskie realia i to doinwestowany pod wieloma względami.

Pojazdy na pewno są wzięte od kolekcjonerów, bo są za dobre, żeby było inaczej. Niebawem coś na pewno dodam od siebie.

Napisano
5 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał:

W jednym z odcinków był też piękny cywilny motocykl z koszem, ale nie zdążyłem rozpoznać, co to było, czy zarekwirowany przez szkopów Sokół, czy coś innego?

To jednak nie Sokół.

image.thumb.jpeg.2513c37a34f45ea67542f8235e260bf3.jpeg

57 minut temu, Catadero napisał:

image.thumb.jpeg.4f7a0ff957e58c01824eb49d757ee1ad.jpeg

image.thumb.jpeg.2e391672f6a97c8d59dcb2dc268944ef.jpeg

Napisano
20 minut temu, Catadero napisał:

Motocykl to jednak SOKÓŁ 600. Idealny cywil.

DSCF8463.JPG

Ha, najwyraźniej masz rację. Spojrzałem na zdjęcie Sokoła 600 wysłanego na Nowojorską Wystawę Światową 1939-1940 i tamten miał inny design baku i chyba był też ciut inny w okolicach kierownicy.

Napisano (edytowane)
9 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał:

Ha, najwyraźniej masz rację. Spojrzałem na zdjęcie Sokoła 600 wysłanego na Nowojorską Wystawę Światową 1939-1940 i tamten miał inny design baku i chyba był też ciut inny w okolicach kierownicy.

Przez te wszystkie lata kilka SOKOŁÓW przeszło przez moje ręce. Sześćsetki miały różne malowania ale ostatni, którego znalazłem, był z pierwszej serii i miał np. zbiornik paliwa chromowany (ale po prawie trzydziestu latach w szopie z dziurawym dachem "trochę' ten chrom stracił na wyglądzie.

Pierwsza fota to zdjęcie, które zrobiłem przez dziurę w drzwiach szopy.

Na drugim już w świetle dziennym. 

Trzecie (w ręku trzymam płat chromu, który odpadał) i czwarte - SOKÓŁ w gnieździe. Był z niemiecką przyczepką.

DSCF8466.JPG

DSCF8467.JPG

DSCF8468.JPG

DSCF8469.JPG

Edytowane przez Catadero
Napisano
13 godzin temu, sebek1974 napisał:

Citroen Traction Avant😎

gf-QZxY-kHCa-Z1XB_wojenne-dziewczyny-ewka-fronczak-vanessa-alexander-irka-szczesna-marta-mazurek-marysia-joachim-aleksandra-pisula-664x442.jpg

Na takim uczyłem się jeździć (był w rodzinie) i jako szesnastolatek czasem piratowałem po asfaltach 😳

Napisano
38 minut temu, Catadero napisał:

Przez te wszystkie lata kilka SOKOŁÓW przeszło przez moje ręce. Sześćsetki miały różne malowania ale ostatni, którego znalazłem, był z pierwszej serii i miał np. zbiornik paliwa chromowany (ale po prawie trzydziestu latach w szopie z dziurawym dachem "trochę' ten chrom stracił na wyglądzie.

Pierwsza fota to zdjęcie, które zrobiłem przez dziurę w drzwiach szopy.

Na drugim już w świetle dziennym. 

Trzecie (w ręku trzymam płat chromu, który odpadał) i czwarte - SOKÓŁ w gnieździe. Był z niemiecką przyczepką.

DSCF8466.JPG

DSCF8467.JPG

DSCF8468.JPG

DSCF8469.JPG

Dziękuję za ciekawy post i zdjęcia. 👍

Wcześniej wspomniałem o zdjęciu Sokoła 600, jakie Polska umieściła w katalogu tej słynnej (i nieco osobliwej) The New York World's Fair 1939-1940. Cyknąłem Ci to zdjęcie. Ono też bywało w przedwojennej reklamie Sokołów, ale tu masz lepsze i większe. Sokół w serialu „Wojenne dziewczyny” też piękny.

image.thumb.jpeg.de525bd9ae9650bba2f62d9acb46318d.jpeg

Napisano
15 godzin temu, bjar_1 napisał:

Znani polscy kolekcjonerzy starych samochodów żyją z tego, że wypożyczają auta do filmów.

Wielka szkoda, że kolekcjonerom nie przychodzi do głowy zjednoczenie sił w celu zrobienia dużego albumu o ich kolekcjach wraz z relacjami na temat tego, jak ich pojazdy były restaurowane i wraz z pochwaleniem się, w jakich filmach one zagrały. To jest przecież nobilitacja dla kolekcjonera i fajna przygoda. Jeśli jedna z moich rzeczy służyła kostiumografom Furii do szycia kostiumów do tego filmu to też mi było miło.

Polska w samych tylko latach dwutysięcznych zrealizowała dużo filmów i seriali o II wojnie w Polsce, jak m.in. Czas honoru, Zatoka Szpiegów, Pianista, Ludzie i bogowie, Czarny mercedes, Wojenne dziewczyny. Ten ostatni to 65 odcinków, w każdym są pojazdy i niesamowite jest to, że one prawie w ogóle się nie powtarzają z odcinka na odcinek, więc ile musi być tych przepięknie odrestaurowanych pojazdów? Chyba że część przyjechała z RFN, bo w Wojennych dziewczynach role pierwszoplanowych szkopów grają Niemcy, więc jakaś koprodukcja musiała być.

Napisano
12 godzin temu, Catadero napisał:

AUDI Front, pierwszy europejski samochód z napędem na przednie koła.

image.thumb.jpeg.5fbdbd4f2f146b372a38cad507a60d80.jpg

Nie dawało mi spokoju. Przejrzałem archiwum i znalazłem zdjęcie AUDI, którego można było widywać w początku lat osiemdziesiątych w okolicach Chrzanowa (fot.).  Ten biały to jest HORCH 830 z muzeum w Otrębusach. 

DSCF8470.JPG

Napisano

Kolekcjonerzy to jest bardzo hermetyczna kasta i do tego nie bardzo się lubią między sobą. Wiadomo - jeśli "ON" coś ciekawego wygarnął za relatywnie małą kasę, to JA tego już nie zdobędę (chyba, że grubo zapłacę).

Pojazdy do filmów często są pożyczane z zagranicy (kiedyś Czechosłowacja była taką kopalnią) i nie jest wykluczone, że teraz też pożycza się pojazdy z zagranicy.

Ale to już nie nasze zmartwienie 😉 zwłaszcza, że do Polski ludzie ściągają coraz lepsze egzemplarze lub budują te, których zakup byłby zbyt drogi.

Napisano
W dniu 29.10.2023 o 15:22, Catadero napisał:

Najciekawszy z nich (bardzo trudno było go zidentyfikować) to AUTOCAR-amerykańska ciężarówka z demobilu. 

Autocar.jpg

To jest kapitalne zdjęcie i bardzo rzadkie. To, że to jest Autocar U8144T Ponton Tractor to jedno, ale te Autocary targają łodzie desantowe LCVP. Podejrzewam, że może to być zdjęcie zrobione na dzień przed Operacją Plunder, czyli przed forsowaniem Renu.

Napisano
7 godzin temu, Catadero napisał:

Na takim uczyłem się jeździć (był w rodzinie) i jako szesnastolatek czasem piratowałem po asfaltach 😳

Ty szczęściarzu. W mojej okolicy asfalt położono dopiero jakie 15 lat temu.:(