MonikaNJ Napisano 9 Czerwiec Napisano 9 Czerwiec W dniu 11.12.2025 o 13:21, aniaL napisał: Cześć wszystkim, poszukuję książki, o której kiedyś czytałam na jakiejś stronie. Chodzi mi o spisane wspomnienia kobiety z rzezi ukraińskiej. Wspomina ona historie kobiety Katarzyny, która ukrywała się z dwójką córek pod podłogą (starsza Teresa, młodsza Zuzanna). W recenzji były podane ich imiona. Wiem, ze młodsza była pojona alkoholem, żeby nie płakała. Wydaje mi się, ze pomagał im Ukrainiec. Więcej nie pamiętam. Jest to historia mojej babci Teresy i bardzo chciałabym tą książkę kupić. A książek na ten temat jest bardzo dużo i niestety nie mogę już znaleźć tego artykułu. Czy ktoś może coś kojarzy i mi pomoże? Katarzyna chyba nazywała się Kużmiak i była ze wsi Adamówka - to taka dodatkowa informacja Aniu, na stronie Wołyń - Adamówka spójrz proszę na poz. 33 i 34 ; na samym dole jest lista osób, które nanosiły poprawki i pod poz. 15 figuruje pani Ewa i mail do niej. Warto się skontaktować zarówno z twórcą strony jak i z kuzynką; może oni będą wiedzieli coś o szukanej przez Ciebie publikacji.
pawel_breslau Napisano 10 Czerwiec Napisano 10 Czerwiec Ukraina potwierdza chęć kontynuowania współpracy z Polską w zakresie prac poszukiwawczych i ekshumacyjnych. Rzecznik ukraińskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych Heorhij Tychyj podkreślił, że Kijów opowiada się również za prowadzeniem debat historycznych przez ekspertów. https://wiadomosci.onet.pl/swiat/ukraina-potwierdza-chec-wspolpracy-z-polska-przy-ekshumacjach-jest-apel/hsvr1d5?utm_source=livebar&utm_campaign=newsy_sg
Cronos Napisano %s o %s Napisano %s o %s 30 minut temu, bjar_1 napisał: Ale on przeprosił Polaków nie raz, nie raz się ukorzył, tylko widocznie niezbyt nisko. Naprawdę ma większe problemy, niż "Polska mistrzem Polski!"
bjar_1 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Widocznie wykonując fikołek z tym UPA problemów chciał mieć jeszcze więcej.
Cronos Napisano %s o %s Napisano %s o %s WP wykonało sromotniejszy fikołek z 9 Warmińskim pułkiem rozpoznania. Była scysja, ale no Litwa nie jest mistrzem Litwy.
MonikaNJ Napisano %s o %s Napisano %s o %s 3 godziny temu, bjar_1 napisał: "Ludzki Pan" ta nasza Polska nic nie chciała; jak widać są tacy co w to wierzą. 1
pawel_breslau Napisano %s o %s Napisano %s o %s 10 minut temu, bjar_1 napisał: Jako fanatyk starego papieru - czekam. Teraz wszystko co opublikuje roSSja przeciw Ukrainie będzie kłamstwem, tak myślą i mówią Ukraińcy. Też jestem ciekaw co tam będzie.
bjar_1 Napisano %s o %s Napisano %s o %s O ile będzie. Serio Ukry uważają kacapów za mistrzów idealnego podrabiania archiwaliów? ;)
pawel_breslau Napisano %s o %s Napisano %s o %s 8 minut temu, bjar_1 napisał: O ile będzie. Serio Ukry uważają kacapów za mistrzów idealnego podrabiania archiwaliów? ;) Zapewne będzie cosik bo kacapom zależy na tym aby nasze narody były zwaśnione i zrobią wszystko aby dotrzymać kroku. A czy to będzie prawda czy też nie to zobaczymy co tam będzie. Ale Ukraina ewidentnie się boi, gdyż już wybiega w przyszłość twierdząc, że dokumenty będą sfałszowane nie wiedząc co nawet w nich się będzie znajdowało .
Cronos Napisano %s o %s Napisano %s o %s 33 minuty temu, pawel_breslau napisał: Zapewne będzie cosik bo kacapom zależy na tym aby nasze narody były zwaśnione i zrobią wszystko aby dotrzymać kroku. A czy to będzie prawda czy też nie to zobaczymy co tam będzie. Ale Ukraina ewidentnie się boi, gdyż już wybiega w przyszłość twierdząc, że dokumenty będą sfałszowane nie wiedząc co nawet w nich się będzie znajdowało . Kacapom zależy nie od dziś, nie od dwudziestolecia, caratu i nie od rzepy obojga Narodów. Tylko dla szurów jest to wooow:O
Erih Napisano %s o %s Napisano %s o %s 2 godziny temu, pawel_breslau napisał: Zapewne będzie cosik bo kacapom zależy na tym aby nasze narody były zwaśnione i zrobią wszystko aby dotrzymać kroku. A czy to będzie prawda czy też nie to zobaczymy co tam będzie. Ale Ukraina ewidentnie się boi, gdyż już wybiega w przyszłość twierdząc, że dokumenty będą sfałszowane nie wiedząc co nawet w nich się będzie znajdowało . Tyle że znając metodologię pracy rosyjskiego propagitu, to co Moskwa przedstawi będzie tak przesadzone że dla średnio przytomnego człowieka po prostu niewiarygodne. Oczywiście Moskwa celuje w odbiorcę półkę niżej.
canabis.dw Napisano %s o %s Napisano %s o %s Generalnie czego by w tym temacie nie opublikowali to i tak znajdą się tacy co to podchwycą, podadzą dalej, oburzą sie i bedą postulować zerwanie jakichkolwiek relacji związanych z pomocą , a wartość opublikowanych dokumentów nie ma tu kompletnie żadnego znaczenia
Cronos Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 9 godzin temu, canabis.dw napisał: Generalnie czego by w tym temacie nie opublikowali to i tak znajdą się tacy co to podchwycą, podadzą dalej, oburzą sie i bedą postulować zerwanie jakichkolwiek relacji związanych z pomocą , a wartość opublikowanych dokumentów nie ma tu kompletnie żadnego znaczenia Coś jak dokumenty z szafy Kiszczaka.
pawel_breslau Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu https://wiadomosci.onet.pl/swiat/rosja-cynicznie-gra-historia-wolynia-media-pokazuja-rzekome-akta/f81v1jp?utm_source=livebar&utm_campaign=newsy_sg
bjar_1 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu W materiale oskarżyła dowódcę UPA Dmytra Klaczkiwskiego o zamordowanie 11 księży katolickich i prawie 2 tys. Polaków we Włodzimierzu Wołyńskim wczesnym latem 1943 r. Wielkie mi halo. I to są te rewelacje? UPA mordowała Polaków, niesamowite.
pawel_breslau Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 4 minuty temu, bjar_1 napisał: W materiale oskarżyła dowódcę UPA Dmytra Klaczkiwskiego o zamordowanie 11 księży katolickich i prawie 2 tys. Polaków we Włodzimierzu Wołyńskim wczesnym latem 1943 r. Wielkie mi halo. I to są te rewelacje? UPA mordowała Polaków, niesamowite. Dlatego chciałem zobaczyć co mają w tych swoich "archiwach". Myślę jednak, że będą kapać różnymi informacjami aby temat nie umarł za szybko i aby narrację podtrzymywać. A co później ruSSkie "odtajnią" to zobaczymy.
bjar_1 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu W archiwach mają dużo dobrych rzeczy, co widzę np. po kwitach wehrmachtowskich jakimi kapią. Pewnie mają też papiren na tematy okołobanderowskie, bo czemu by nie mieli mieć.
Cronos Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Archiwa posowieckie są bardzo dokładnie i solidnie zdigitalizowane i bardzo dokładnie i solidnie przeczesanie. Przypadek? Nie sądzę. A o wielu papierach, na które natrafiano w latach 90, przed "digitalizacją", słuch zaginął.
bjar_1 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Nie wszystko jeszcze zdigitalizowali, zwłaszcza po wybuchu wojny przestali się w to bawić, a szkoda, bo dobrze się zapowiadało. Wiele cudów leży jeszcze w piwnicy w Podolsku.
Rekomendowane odpowiedzi