Merill_Marauder Napisano 17 Grudzień 2023 Napisano 17 Grudzień 2023 1 hour ago, Jedburgh_Ops napisał: „Proszę, mam trójkę dzieci”. Mobilizacja w Ukrainie stała się faktem Myślę, że we Wrocławiu byłoby szybciej i prościej.
Jedburgh_Ops Napisano 17 Grudzień 2023 Napisano 17 Grudzień 2023 45 minut temu, Merill_Marauder napisał: Myślę, że we Wrocławiu byłoby szybciej i prościej. Ale rękami polskimi, czy ukraińskiej żandarmerii (gdyby dostała od rządu RP takie uprawnienia)?
Jedburgh_Ops Napisano 17 Grudzień 2023 Napisano 17 Grudzień 2023 Godzinę temu, Czlowieksniegu napisał: Świadectwo wybitnej jakości ruskiej awioniki, w tym półprzewodników, które są potrzebne do systemów IFF.
beaviso Napisano 18 Grudzień 2023 Napisano 18 Grudzień 2023 Nie wiem po co to przytaczasz, ani po co ktokolwiek zapuścił tak durną ankietę. Chyba tylko po to, żeby wykazać, że 1.5% ludzi jest absolutnymi idiotami, dodatkowe 2.6% kretynami, a 12.9% debilami. M.
Merill_Marauder Napisano 18 Grudzień 2023 Napisano 18 Grudzień 2023 9 hours ago, Jedburgh_Ops napisał: Ale rękami polskimi, czy ukraińskiej żandarmerii (gdyby dostała od rządu RP takie uprawnienia)? Nieważne czyimi. Wchodzisz do dowolnego centrum handlowego w weekend i masz 10 pełnych autobusów. Albo blokujesz drzwi w tramwaju albo autobusie rano i masz pełen pociąg.
Merill_Marauder Napisano 18 Grudzień 2023 Napisano 18 Grudzień 2023 9 hours ago, Jedburgh_Ops napisał: Świadectwo wybitnej jakości ruskiej awioniki, w tym półprzewodników, które są potrzebne do systemów IFF. Wrong! Transpondery to oni mają sprawne. Tylko, że przepisowo nigdy ich nie włączają żeby nie zdradzić pozycji. Co czasami miewa konsekwencje.
beaviso Napisano 18 Grudzień 2023 Napisano 18 Grudzień 2023 3 godziny temu, Merill_Marauder napisał: Nieważne czyimi. Wchodzisz do dowolnego centrum handlowego w weekend i masz 10 pełnych autobusów. Albo blokujesz drzwi w tramwaju albo autobusie rano i masz pełen pociąg. Ciekawe co byście powiedzieli, gdyby w razie konfliktu RU-PL takie podejście miała zastosować Polizei względem Polaków, jacy zdecydowali się wyjechać do DE, żeby tam uciec od wojny, a zarazem pracować i zapewniać ochronę i byt swojej rodzinie. Pewnie macie już po 60 lat i Wam mobilizacja nie grozi. Ja sam doskonale wiem co zrobiłbym w razie W, bo wojsko lubię oglądać, ale na zdjęciach. Dlatego nie spieszę się ze złotymi radami, że tych Ukraińców, którzy przebywają w Polsce i nie robią dymu - a tym bardziej w niej pracują (i jadą tym autobusem/trawmajem rano - do pracy) - wysłać na mielonkę. Odsyłać tylko tych, których np. łapią za jazdę po pijaku. M.
Jedburgh_Ops Napisano 18 Grudzień 2023 Napisano 18 Grudzień 2023 (edytowane) 3 godziny temu, Merill_Marauder napisał: Wrong! Transpondery to oni mają sprawne. Tylko, że przepisowo nigdy ich nie włączają żeby nie zdradzić pozycji. Co czasami miewa konsekwencje. Nie, nie mają sprawnych transponderów. Ruscy nie są w stanie wyszlifować kwarcu na takim poziomie, jak się to robi na Zachodzie. Wyszlifować, a co dopiero mówić o dalszych fazach obróbki do filtru, generatora czy rezonatora. W warunkach embarga tym bardziej są odcięci od materiałów szlifierskich i polerskich, które do produkcji półprzewodników robi na świecie tylko jedna firma, w zasadzie monopolista, a ta firma jest z państwa najważniejszego w koalicji antyruskiej. Poza tym ruscy wyłączają transpondery tylko w międzynarodowej przestrzeni powietrznej. Nikt przy zdrowych zmysłach nie wyłączy sobie IFF-a nad lądem i w warunkach bojowych, bo to jest prosta i niemal natychmiastowa droga do śmierci. Ten Su-25 to jest - jeśli dobrze liczę - co najmniej siódmy samozestrzelony sobie samolot przez ruskich podczas tej wojny, a przynajmniej z tego, co wiadomo w miarę publicznie. Edytowane 18 Grudzień 2023 przez Jedburgh_Ops
Merill_Marauder Napisano 18 Grudzień 2023 Napisano 18 Grudzień 2023 10 minutes ago, beaviso napisał: Ciekawe co byście powiedzieli, gdyby w razie konfliktu RU-PL takie podejście miała zastosować Polizei względem Polaków, jacy zdecydowali się wyjechać do DE, żeby tam uciec od wojny, a zarazem pracować i zapewniać ochronę i byt swojej rodzinie. Pewnie macie już po 60 lat i Wam mobilizacja nie grozi. Ja sam doskonale wiem co zrobiłbym w razie W, bo wojsko lubię oglądać, ale na zdjęciach. Dlatego nie spieszę się ze złotymi radami, że tych Ukraińców, którzy przebywają w Polsce i nie robią dymu - a tym bardziej w niej pracują (i jadą tym autobusem/trawmajem rano - do pracy) - wysłać na mielonkę. Odsyłać tylko tych, których np. łapią za jazdę po pijaku. M. Ja mam 44, więc cały wywód już nieaktualny? Proponuję przyjechać do Wrocławia i zobaczyć co tu się dzieje - jeśli przed wojną uciekają w pełni sprawne młode byki, to coś jest nie tak. Poza tym- sorry, istnieje pojęcie Ukraińca nie robiącego dymu? Pytam poważnie, bo przez ostatnie pół roku to chyba nie widziałem- poza jedną starszą Panią z synem. 1
Merill_Marauder Napisano 18 Grudzień 2023 Napisano 18 Grudzień 2023 13 minutes ago, Jedburgh_Ops napisał: W warunkach embarga tym bardziej są odcięci od materiałów szlifierskich i polerskich, które do produkcji półprzewodników robi na świecie tylko jedna firma, w zasadzie monopolista, a ta firma jest z państwa najważniejszego w koalicji antyruskiej. O jakim embargu mówimy? Przypominam, że USA zakupiło w ZSRR tylko ostatnio blisko 70 ton uranu, mimo że publicznie nie chcą mieć z nimi nic wspólnego. W jakiekolwiek embargo to chyba już wierzą tylko pięciolatki.
Jedburgh_Ops Napisano 18 Grudzień 2023 Napisano 18 Grudzień 2023 9 godzin temu, beaviso napisał: Nie wiem po co to przytaczasz, ani po co ktokolwiek zapuścił tak durną ankietę. Chyba tylko po to, żeby wykazać, że 1.5% ludzi jest absolutnymi idiotami, dodatkowe 2.6% kretynami, a 12.9% debilami. M. To nie jest żadna „durna ankieta”, jak wspomniałeś. Zawsze warto wiedzieć, co mają w głowach ludzie mijający nas na ulicach, a tym bardziej, jeśli to jest aż co druga, czy co trzecia osoba, która mija nas, albo stoi obok nas w sklepie i w każdym innym miejscu publicznym.
Jedburgh_Ops Napisano 18 Grudzień 2023 Napisano 18 Grudzień 2023 (edytowane) 6 minut temu, Merill_Marauder napisał: O jakim embargu mówimy? Przypominam, że USA zakupiło w ZSRR tylko ostatnio blisko 70 ton uranu, mimo że publicznie nie chcą mieć z nimi nic wspólnego. W jakiekolwiek embargo to chyba już wierzą tylko pięciolatki. O embargu na rzeczy, które wspomniałem. To embargo wobec ruskich obowiązywało zawsze, i w czasach ZSRR i Rosji, a było i jest to embargo tym łatwiejsze do utrzymania i kontrolowania przez służby, że - jak wspomniałem - pewne materiały do produkcji awioniki, w tym półprzewodników potrzebnych do IFF, robi na świecie tylko jedna firma, ponieważ żadna inna nie jest w stanie opanować takich technologii produkcji tych materiałów, jak właśnie ta jedna. Edytowane 18 Grudzień 2023 przez Jedburgh_Ops
beaviso Napisano 18 Grudzień 2023 Napisano 18 Grudzień 2023 21 minut temu, Merill_Marauder napisał: Ja mam 44, więc cały wywód już nieaktualny? Proponuję przyjechać do Wrocławia i zobaczyć co tu się dzieje - jeśli przed wojną uciekają w pełni sprawne młode byki, to coś jest nie tak. Poza tym- sorry, istnieje pojęcie Ukraińca nie robiącego dymu? Pytam poważnie, bo przez ostatnie pół roku to chyba nie widziałem- poza jedną starszą Panią z synem. To zapisz się do konfy. Mieszkam w Gdańsku, a tu od dawna (od ~ 10 lat) Ukraińców była spora rzesza, bo zjechali do pracy. Cały zeszły tydzień spędziłem w Warszawie, zewsząd słyszałem ichnią mowę i to w dzielnicy, gdzie wynajem kosztuje premium, widzę co się dzieje. Ale może w pełni sprawne młode byki chcą żyć, a nie umrzeć za państwo, w którego świetlaną przyszłość oni akurat nie wierzą, tak jak i my sami? I owszem, istnieje niedymiąca odmiana Ukraińca. Z nimi tak samo jak z Polakami i polaczkami, więc stereotypy schowajmy głęboko. M.
Merill_Marauder Napisano 18 Grudzień 2023 Napisano 18 Grudzień 2023 No ja Cię proszę- w Gdańsku jest podobno około 30 tysięcy Ukraińców, w Warszawie około 100 tysięcy Ukraińców. We Wrocławiu lekko licząc 200 tysięcy! Przyjedź, pożyj pół roku, porozmawiamy o stereotypach.
Merill_Marauder Napisano 18 Grudzień 2023 Napisano 18 Grudzień 2023 27 minutes ago, Jedburgh_Ops napisał: O embargu na rzeczy, które wspomniałem. To embargo wobec ruskich obowiązywało zawsze, i w czasach ZSRR i Rosji, a było i jest to embargo tym łatwiejsze do utrzymania i kontrolowania przez służby, że - jak wspomniałem - pewne materiały do produkcji awioniki, w tym półprzewodników potrzebnych do IFF, robi na świecie tylko jedna firma, ponieważ żadna inna nie jest w stanie opanować takich technologii produkcji tych materiałów, jak właśnie ta jedna. Nie no, bez jaj. Układ IFF jest w samej budowie prostszy do skonstruowania niż komputer sterujący pracą silnika samochodu wyścigowego. Problemem w cywilizowanym świecie jest uzyskanie certyfikacji ICAO, co jest niezbędne do latania w cywilnej przestrzeni powietrznej. Z wiadomych powodów Ruskie's to olewają.
Jedburgh_Ops Napisano 18 Grudzień 2023 Napisano 18 Grudzień 2023 3 minuty temu, Merill_Marauder napisał: Nie no, bez jaj. Układ IFF jest w samej budowie prostszy do skonstruowania niż komputer sterujący pracą silnika samochodu wyścigowego. Nie, tak nie jest.
Czlowieksniegu Napisano 18 Grudzień 2023 Autor Napisano 18 Grudzień 2023 MM "Ja mam 44,..." Upssssssss... To Ty sporej części piszących w tym wątku per Pan/Pani powinieneś mówić :-) A a propos i exilibris "rekrutów"... Pomijając, że spora część jak najbardziej by się, patrząc na wiek, do poboru nadawała, to problem, przynajmniej dla mnie, leży gdzie indziej... Staram się rozumieć, że przeżarta korupcją, z oligarchiczną strukturą własności- także w przemyśle, Ukraina nie ma szans w samodzielnym starciu z mimo wszystko imperium*. Ale jednocześnie jasna tętnicza mnie zalewa, gdy wszyscy są bombardowani prośbami o sprzęt, wyposażenie, uzbrojenie, amunicję, pieniądze, a jednocześnie oczywistą oczywistością jest, że bez ludzi/żołnierzy, to sobie wcześniej wymienione można w .... wsadzić. Nie bez powodu jednym z zarzutów wobec Zelenskiego jest nieprzygotowanie armii od strony masowego wyszkolenia i przygotowania rekrutów. Których to rekrutów dziś nie ma, a "pojedynczy" nie mają szans na pełne przygotowanie- tym bardziej, że dość często pisze się, że zachodnie wyszkolenie nie bardzo ma się do warunków na Ukrainie. * która "jakością" wcale się od Ukrainy nie różni, baaaa- chyba nawet przegania w pukaniu w dno od dołu...
Merill_Marauder Napisano 18 Grudzień 2023 Napisano 18 Grudzień 2023 2 minutes ago, Jedburgh_Ops napisał: Nie, tak nie jest. Jest tak, jest tak. Zasadniczo jesteś w stanie wyprodukować w pełni mechaniczny układ IFF, tylko na lampach i będzie działał. Tylko będzie wielki i ciężki. Jedynym powodem dla którego używasz układów scalonych jest waga i wielkość. Przypominam, że ludzkość na 15+1 bitach, 4Kb RAM i 2KB ROM poleciała na księżyc. 3 minutes ago, Czlowieksniegu napisał: Upssssssss... To Ty sporej części piszących w tym wątku per Pan/Pani powinieneś mówić :-) Tak jest, Proszę Pana :D
Jedburgh_Ops Napisano 18 Grudzień 2023 Napisano 18 Grudzień 2023 Poziom „informacji” karnowskich w portalu wPotylicę.pl. Amerykański spadochroniarz z wojny w Korei (w spadochroniarskim hełmie M1C z lat 50.) z domalowanym godłem Ukrainy ilustruje Ukraińca z obecnej wojny. (Pewnie to kadr z jakiegoś filmu). Cali karnowscy, nic dodać, nic ująć, jak zawsze.
Rekomendowane odpowiedzi