heralekk Napisano 20 Marzec 2023 Share Napisano 20 Marzec 2023 Witam. Taka taca ostatnio wpadła przy kopaniu ogródka. Pytanie, jaki to metal? Po przerysowaniu w środku jest srebrna. Taca jest pięknie zdobiona, czy to międzywojnie? Może ktoś się spotkał już z taką lub podobną, z góry dzięki za podpowiedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 friendenemy Napisano 20 Marzec 2023 Share Napisano 20 Marzec 2023 Ma to jakiekolwiek widocznie punce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 heralekk Napisano 20 Marzec 2023 Autor Share Napisano 20 Marzec 2023 34 minuty temu, friendenemy napisał: Ma to jakiekolwiek widocznie punce? Właśnie nie mogę znaleźć, może gdzieś były lub są, może w wygiętych miejscach gdzieś jest, no ale mówię - nie mogę znaleźć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 friendenemy Napisano 20 Marzec 2023 Share Napisano 20 Marzec 2023 Wyczyść lepiej i poszukaj punc lub sprawdź cieczą chromową jeśli masz, albo po prostu udaj się do pierwszego lepszego jubilera, to ci sprawdzi czy to srebro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 hipolit-O4 Napisano 20 Marzec 2023 Share Napisano 20 Marzec 2023 Na foto wygląda na wyrób z cyny lub znalu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Landszaft Napisano 20 Marzec 2023 Share Napisano 20 Marzec 2023 najpierw wyczyścić , jesli srebro dobrej próby to włożyć do kwasku cytrynowego , zejdzie cały szlam , paterze nie zaszkodzi .Jeśli platerowane to niestety kwasek spowoduje wybarwienie mosiądzu , jeśli ZNAL to nie należy wkładać do kwasku bo cynk i aluminium ostro reaguje z kwaskiem. Jeśli skład to bielnik to można kąpać w kwasku . Po zdjęciu tych tlenków szukaj punc producenta. Jeśli markowy produkt lub wykonany ze srebra to na 90% powinny być to samo jeśli na bielniku i platerowany bo to drogi stop i tylko renomowane firmy z niego korzystały . Ale może być to mosiądz platerowany firmy kogucik i wtedy psinco a nie sygnatury. Ale widać że stan taki do złomu i koszt renowacji może przekroczyć wartość tej michy Czyli najpierw pucing , a potem będziemy dyskutować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Landszaft Napisano 20 Marzec 2023 Share Napisano 20 Marzec 2023 Friendenemy co ma mi wykazać ciecz chromowa ?? co mi wykaże Jubiler jak wyrób będzie platerowany ?? Daj my na to daję ci łyżkę platerowaną i masz mi bez uszkodzenia przedmiotu stwierdzić czy srebro czy plater - a na przedmiocie brak sygnatur ?? - jak wykażesz że to plater lub pełne srebro ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Cyrograf15 Napisano 20 Marzec 2023 Share Napisano 20 Marzec 2023 W miejscu uszkodzeń widać czy to srebro czy plater, jak ktoś ma pojęcie a jubiler ma z racji zawodu to rozpozna. Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Landszaft Napisano 20 Marzec 2023 Share Napisano 20 Marzec 2023 to się samo przez się rozumie , nie trzeba wtedy jubilera , jak jest przełam , ale jak go brak to ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 friendenemy Napisano 20 Marzec 2023 Share Napisano 20 Marzec 2023 2 godziny temu, Landszaft napisał: Friendenemy co ma mi wykazać ciecz chromowa ?? co mi wykaże Jubiler jak wyrób będzie platerowany ?? Daj my na to daję ci łyżkę platerowaną i masz mi bez uszkodzenia przedmiotu stwierdzić czy srebro czy plater - a na przedmiocie brak sygnatur ?? - jak wykażesz że to plater lub pełne srebro ? Ty jak zwykle pajacujesz! Mamy tutaj do czynienia z kompletnym złomem, a nie z łyżką itp. Przerost chorej ambicji, nad zdrowym rozsądkiem,to straszna choroba. Tak, wiem, jesteś najmądrzejszy we wsi i wszyscy muszą ciebie słuchać. Nie dorabiaj sobie ideologii, tam gdzie nie ma takiej potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Landszaft Napisano 20 Marzec 2023 Share Napisano 20 Marzec 2023 To nie dawaj chorych dorad . Najgłupsza dorada to ciecz chromowa - co ona ma wykazać - że jest srebro , no jak jest plater to wykaże że jest srebro i... i nie wykaże że to wyrób srebrny lub platerowy. Więc !! , a po co ma deptać do jubilera , taca połamana , z licznymi uszkodzeniami i ... i z tym do jubilera ??? na cholerę ??? wystarczy wyczyścić , najprościej i najtaniej kwasek cytrynowy dla takiego trupa aby zobaczyć po oczyszczeniu co wychodzi na zadrapaniach , przetarciach czy jest inny metal pod platerem lub czy jest metal jednorodny. Aby to sprawdzić to 2-3 minuty oglądu i to bez twoich cudów. I to nie ja pajacuję tylko ty dajesz pajacowe dorady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 friendenemy Napisano 21 Marzec 2023 Share Napisano 21 Marzec 2023 6 godzin temu, Landszaft napisał: To nie dawaj chorych dorad . Najgłupsza dorada to ciecz chromowa - co ona ma wykazać - że jest srebro , no jak jest plater to wykaże że jest srebro i... i nie wykaże że to wyrób srebrny lub platerowy. Więc !! , a po co ma deptać do jubilera , taca połamana , z licznymi uszkodzeniami i ... i z tym do jubilera ??? na cholerę ??? wystarczy wyczyścić , najprościej i najtaniej kwasek cytrynowy dla takiego trupa aby zobaczyć po oczyszczeniu co wychodzi na zadrapaniach , przetarciach czy jest inny metal pod platerem lub czy jest metal jednorodny. Aby to sprawdzić to 2-3 minuty oglądu i to bez twoich cudów. I to nie ja pajacuję tylko ty dajesz pajacowe dorady. Zacznij leczenie nóg,bo na głowę już trochę za późno. Skoro wszystko dla ciebie jest takie jasne,to napisz dokładnie co to jest i z czego jest zrobione. Ciecz chromowa pozwoli samodzielnie zweryfikować,czy to srebro i przybliżoną próbę, a ewentualna wizyta u jubilera też da taką odpowiedź, bo nie każdy jest taki "mundury" jak ty wiejski filozofie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 friendenemy Napisano 21 Marzec 2023 Share Napisano 21 Marzec 2023 Heralekk, jeśli samodzielnie nie jesteś w stanie ocenić metalu z jakiego jest to wykonane, to 100% pewności nie będziesz miał/a nigdy. Ja zasugerowałem w jaki sposób można to najprościej zweryfikować,ale jak widać powyżej, są tacy "spece" co wszystko wiedzą najlepiej. Proponuję mimo wszystko wizytę u jubilera,to Ci konkretnie powie z czego to jest, bez domysłów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 takafura Napisano 21 Marzec 2023 Share Napisano 21 Marzec 2023 2 godziny temu, friendenemy napisał: Zacznij leczenie nóg,bo na głowę już trochę za późno(...) nie każdy jest taki "mundury" jak ty wiejski filozofie. Nie przynoś problemów ze szkoły, pracy czy domu na forum. Nie znam sie, nie biorę udziału w dyskusji ale nużące są takie gimbazowe docinki. Więc bardzo uprzejmie proszę, pisz na priv albo *******. Dziękuję sedecznie i miłego dnia :) 3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Cyrograf15 Napisano 21 Marzec 2023 Share Napisano 21 Marzec 2023 Jak to jest? Gimnazja zlikwidowane a gimbaza została. Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 friendenemy Napisano 21 Marzec 2023 Share Napisano 21 Marzec 2023 Widzę, że kolesiostwo w tym kraju jest na bardzo wysokim poziomie. Wyobraźcie sobie, że mam dzieci starsze od niejednego z was. Jestem obcokrajowcem, który 5 lat temu zaczął od podstaw poznawać ten kraj,język, kulturę (a raczej jej brak) od podstaw. Stereotyp Polaka buraka jest dobrze znany za zachodzie Europy i ta mentalność jest potwierdzona na tym forum. Bliżej wam do bolszewików niż cywilizacji Europy zachodniej. Wasz kraj tracił niepodległość przez takich właśnie buraków, którzy po dojściu do władzy drugiego rodaka mieli za nic. Dokładnie taka jest nędzna mentalność tego narodu. społeczeństwo i władza w waszym kraju,to zwykłe buraki i mentalna USSR. Żaden z was nie zna historii swojego kraju, a to forum głównie o historię się opiera, choć przepraszam, potwierdzacie historyczną prawdę o polaku buraku. Teraz czekam na atak odwetowy,bo ktoś burakiem cisnął w g.wno. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Landszaft Napisano 21 Marzec 2023 Share Napisano 21 Marzec 2023 Nie będzie ataków odwetowych my buraki stoimy wyżej od obcokrajowca który wszystkich obraża , ala taka mentalność obcokrajowca że tu przyjeżdża , obraża wszystkich na forum bo taką wyniósł kulturę z domu od rodziców i mu wolno . Więc nic i nikt Cię tu nie trzyma , możesz spakować manele i wrócić do swojej kultury z której wypełzłeś, jak Ci tak tu ohydnie i źle. Jeśli jednak pragniesz ataku odwetowego to nic prostszego przeczytaj swoje wypociny i pomyśl że to o tobie świadczy . Jaka sztuka taka kultura , a że kultury brak to i sztuka nędzna 1 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Cyrograf15 Napisano 21 Marzec 2023 Share Napisano 21 Marzec 2023 I to by było na tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
heralekk
Witam. Taka taca ostatnio wpadła przy kopaniu ogródka. Pytanie, jaki to metal?
Po przerysowaniu w środku jest srebrna.
Taca jest pięknie zdobiona, czy to międzywojnie?
Może ktoś się spotkał już z taką lub podobną, z góry dzięki za podpowiedzi!
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi