bialawy Napisano 12 Luty 2023 Napisano 12 Luty 2023 (edytowane) Witam Znajomy ostatnio w rodzinnych zdjęciach wygrzebał zdjęcie dziadka. Co możecie powiedzieć na temat jego umundurowania? Z góry dziękuję i pozdrawiam Edytowane 12 Luty 2023 przez bialawy Cytuj
0 Sedco Express Napisano 12 Luty 2023 Napisano 12 Luty 2023 Mundur lata 20-te. Szabla i kabura (zapewne pusta, bez pistoletu) to rekwizyty atelier fotograficznej. Ciekawe są jeszcze takie buty u szeregowca. Cytuj
0 formoza58 Napisano 12 Luty 2023 Napisano 12 Luty 2023 Buty z ostrogami u szeregowca, świadczą, że słuzył prawdopodobnie w artylerii. Fotograf dał kaburę do pasa szeregowego, szablę i " ułan" na całego ;-). Cytuj
0 Sedco Express Napisano 12 Luty 2023 Napisano 12 Luty 2023 Artyleria konna miała jeśli się nie mylę oznaczenia w postaci proporczyków na patkach kołnierza a u szer. na zdjęciu ich brak. Może był po prostu taborytą ? Cytuj
0 formoza58 Napisano 12 Luty 2023 Napisano 12 Luty 2023 1 minutę temu, Sedco Express napisał: Artyleria konna miała jeśli się nie mylę oznaczenia w postaci proporczyków na patkach kołnierza a u szer. na zdjęciu ich brak Widziałem kołnierz munduru i nie pomyślałem nawet o artylerii konnej. Była jeszcze artlyleria polowa i plutony artyleriii przy pułkach piechoty. W tych przypadkach kanonierzy występowali w butach do jazdy konnej z ostrogami. Oczywiście, może rowniez być taborytą. Cytuj
0 bialawy Napisano 13 Luty 2023 Autor Napisano 13 Luty 2023 Wielkie dzięki za wszelkie informacje. Przekazane dalej znajomemu. Pozdrawiam Cytuj
0 Erih Napisano 13 Luty 2023 Napisano 13 Luty 2023 Zdjęcie wygląda mi na ostro acz niedokładnie retuszowane, więc raczej bym nie wierzył w wierność detali. Cytuj
Pytanie
bialawy
Witam
Znajomy ostatnio w rodzinnych zdjęciach wygrzebał zdjęcie dziadka. Co możecie powiedzieć na temat jego umundurowania?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi