Skocz do zawartości
  • 0

Szklane naczynie z napisem ZPS 25

Pytanie

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano (edytowane)

Jednak Zakłady Przemysłu Spożywczego 25. Producenci "spożywki" wówczas otrzymywali szklane opakowania produkowane dla nich w przydzielonych zakładach. Gospodarka planowa...

Wcześniejsze musztardówki miały pokrywkę z grubego szkła, później z jakiegoś tworzywa-lżejsze, cieńsze i tańsze w produkcji.

Moje mają niezidentyfikowane znaki producenta a naklejek brak.

C.

musztardówki 1.JPG

musztardówka 2.JPG

musztardówka 3.JPG

musztardówka 4.JPG

Edytowane przez Catadero
  • 0
Napisano
Teraz, Catadero napisał:

Zakłady Przemysłu Spożywczego

No raczej Szklarskiego ;) Produkcja szklanego naczynia to jednak nie przemysł spożywczy, a szklarski. Swój wyrób (musztardę) oznaczali natomiast klejoną papierową etykietą.

• 0
Napisano

Po analizie różnych materiałów zgadzam się-to skrót producenta szkła. W literaturze natrafiłem (miedzy innymi) na oznaczenia producentów z lat 50-ych : HST, PZZS, HSS.

Niejako przy okazji znalazłem taką ciekawostkę- w hucie szkła o ówczesnej nazwie Znicz B produkowano masowo słoje typu WECK. Do produkcji używano stłuczki szklanej, której źródłem były olbrzymie zapasy min szklanych pozostałych po Niemcach na terenie zakładu. Wsad do pieca wynosił ok. 60% masy. Produkcja DZIENNA wynosiła ok. 10 tysięcy sztuk. W związku z tym cena sprzedaży jednego słoika Centrali (Centrala Zbytu Szkła i Ceramiki w Łodzi) wynosiła 3 zł. Inne huty w kraju produkowały słoje w liczbie 600/800 sztuk na dobę a kwota zbytu to 21 zł i taniej się nie dało. Zatem Centrala ustaliła cenę zakupu od wszystkich producentów w kraju na 21 zł. Ot, gospodarka centralistyczna ! Tak, że w tym wypadku Znicz B zarabiał kilka razy więcej niż wykalkulował...

C.