Skocz do zawartości

Wojna w Ukrainie vol.10

Rekomendowane odpowiedzi

32 minuty temu, karpik napisał:

В Питере ликвидирован  военкор русни. Его подорвали в кафе.

Взрывное кофе😏😏

IMG_20230402_204448_328.jpg

IMG_20230402_204448_560.jpg

IMG_20230402_204447_773.jpg

IMG_20230402_204448_099.jpg

No cóż, pięknie to ogarnęli. Trzeba im to przyznać :-) 

Za

https://www.altair.com.pl/news/view?news_id=39710

W Internecie pojawił się film pokazujący atak bbsl (amunicji krążącej) Łanciet na samobieżną haubicę kal. 155 mm Krab i towarzyszący jej pojazd z zaopatrzeniem. Haubica zostaje trafiona, wybucha pożar, który ogarnia także ciężarówkę. Nagranie zostało opublikowane m.in. przez Ukraine Weapons Tracker.

Po wybuchu wojny na pełną skalę Polska dostarczyła Ukrainie nieokreśloną partię zestawów z haubicami Krab. Co najmniej kilka z nich zostało już uszkodzonych lub zniszczonych przez Rosjan (Trzeci Krab zniszczony, 2022-12-27). Władze Ukrainy zamówiły też większą liczbę nowo wyprodukowanych Krabów (Kolejna partia Krabów dla Ukrainy, 2022-07-13).

Amunicja krążąca Łanciet jest produkowana przez ZALA z grupy Kałasznikow. Rozwija prędkość 120 km/h, a jej zasięg wynosi 40 km. Bsl napędzany jest silnikiem elektrycznym ze śmigłem pchającym. Jego głowica bojowa ma masę 3 kg.

Wojska ukraińskie nie znalazły dotąd skutecznego sposobu obrony przez bronią tego typu. Łanciety wykonały już dziesiątki, a może nawet setki skutecznych ataków na ukraińskie pojazdy opancerzone i inne obiekty.

Moja "ulubiona" witryna internetowa. Pogrubienie pochodzi ode mnie. Swoją drogą jak to jest możliwe, że to "medium wpływu" jeszcze działa?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie