Skocz do zawartości
  • 0

PonuryKotek

Pytanie

Napisano

Witam widziałem ostatnio na złomie taki pocisk wygląda na szkolny ktoś coś więcej może powiedzieć? Został na miejscu bo nie jestem go pewien

IMG_20220501_161053.jpg

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Just now, PonuryKotek napisał:

Witam widziałem ostatnio na złomie taki pocisk wygląda na szkolny ktoś coś więcej może powiedzieć? Został na miejscu bo nie jestem go pewien

IMG_20220501_161053.jpg

IMG_20220501_161125.jpg

Napisano

bezpieczne i unikatowe , 2 cm flak treningowy niemiecki pustak , zagięcia na łusce informują że pustak ćwiczebny oraz miejsce na spłonkę pusta dziurka aby nie uszkadzać iglicy zamkowej niepotrzebnie. rare , praktycznie  niespotykany fant.

Napisano
1 godzinę temu, vis1939 napisał:

23×152mm do https://pl.wikipedia.org/wiki/Działko_WJa-23

Na pewno powojenny i szkolny zupełnie bezpieczny/legalny.Żaden to rarytas, tym bardziej w tym stanie ale zabrać można.

Z ciekawości zapytam - jaka jest cecha desygnująca to to, jako powojenne? Nie było identycznych, szkolnych przed 1945? Dla siebie pytam. 😉

PS. To nie złośliwość, a tylko czysta ciekawość.

Napisano
12 minut temu, Tomasz70 napisał:

jaka jest cecha desygnująca to to, jako powojenne?

Łuski stalowe w amunicji tego kalibru to już produkcja po wojnie.Zresztą te szkolniaki bywały na rynku w bdb stanach z widocznymi biciami.Na tej też by wyszły bo coś tam się na denku przebija.

Napisano

VIS możesz pokazać fotki tego co piszesz jak to jest ćwiczebny lotniczy i kto je produkował , bo nie mogę znaleźć informacji o takich szkolnych

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie