Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie jestem ekspertem, ale zgaduję że coś usłyszałeś o turbinie gazowej w T-80.

Cytuję:  można w takim silniku zastosować różne rodzaje paliwa — od kerozyny, przez olej napędowy, paliwo rakietowe, aż po niskooktanową benzynę.

Napisano

Niedaleko mego miejsca zamieszkania jest duża firma produkująca komponenty do samochodowych  instalacji LPG. Nie wiem czy mają dalej w swojej ofercie ale kiedyś oferowali takie systemy zasilania LPG do diesli. W ramach prób zamontowano to do czołgu T 55 miejscowego konesera. Ale to chyba jedyny egzemplarz na gaz. Ruscy raczej takiego zasilania nie stosują u siebie.

Napisano

Adolf używał czołgów na gaz, wprawdzie tylko do szkolenia ale silniki pracowały na gazie. Turbina gazowa korzysta z gazów powstałych ze spalania zwykłego paliwa a to nie to samo. Więc nie można powiedzieć, że np. Abrams czy T-80 są na gaz.  Nie wiem czy w pytaniu Bogdana chodziło o silniki czołgowe spalające gaz czy czołgi wyposażone w turbiny gazowe.

Napisano

Więc- w telewizji usłyszałem, że część rosyjskich tanków jest na gaz, to było w kontekście problemów z zaopatrzeniem czołgów w paliwo.

Pozdrawiam 

Napisano
4 minuty temu, bogdan76 napisał:

Więc- w telewizji usłyszałem, że część rosyjskich tanków jest na gaz, to było w kontekście problemów z zaopatrzeniem czołgów w paliwo.

Pozdrawiam 

Uparcie wracam to skojarzenia gaz - turbina gazowa - silnik wielopaliwowy.

Ten "gaz" to raczej nie LPG czy CNG, butla 2000 lirów byłby zbyt duża ;)

• 3 weeks later...
Napisano

A może chodzi o holzgas  . W trakcie wojny Niemcy nie tylko użytkowali samochody napędzane na gaz drzewny ale podobno nie wiem czy fakt czy fejk w obronie Poznania jak brakło benzyny to tez przerobili jeden czy dwa czołgi czy transportery . Podobno dało się jechać ale bardzo powoli , Wiem że nasze wojsko testowało jazdy czołgiem na oczyszczonym rzepaku , było to pokazywane w TV z dwie dekady temu .