bogdan76 Napisano 19 Marzec 2022 Share Napisano 19 Marzec 2022 Witam. Głupie pytanie, czy w rosyjskim wojsku są czołgi na gaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takafura Napisano 19 Marzec 2022 Share Napisano 19 Marzec 2022 Nie jestem ekspertem, ale zgaduję że coś usłyszałeś o turbinie gazowej w T-80. Cytuję: można w takim silniku zastosować różne rodzaje paliwa — od kerozyny, przez olej napędowy, paliwo rakietowe, aż po niskooktanową benzynę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 19 Marzec 2022 Share Napisano 19 Marzec 2022 T-80 jest napędzany turbiną gazową, silnik wysokoprężny ma tylko wersja UD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HD1940 Napisano 20 Marzec 2022 Share Napisano 20 Marzec 2022 Niedaleko mego miejsca zamieszkania jest duża firma produkująca komponenty do samochodowych instalacji LPG. Nie wiem czy mają dalej w swojej ofercie ale kiedyś oferowali takie systemy zasilania LPG do diesli. W ramach prób zamontowano to do czołgu T 55 miejscowego konesera. Ale to chyba jedyny egzemplarz na gaz. Ruscy raczej takiego zasilania nie stosują u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HD1940 Napisano 20 Marzec 2022 Share Napisano 20 Marzec 2022 Tu szczegóły rozwiązania: https://www.auto-swiat.pl/porady/wszystko-o-lpg/pierwszy-czolg-na-gaz/4lp9l0y 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takafura Napisano 20 Marzec 2022 Share Napisano 20 Marzec 2022 2 godziny temu, HD1940 napisał: Tu szczegóły rozwiązania: https://www.auto-swiat.pl/porady/wszystko-o-lpg/pierwszy-czolg-na-gaz/4lp9l0y Dobrze że sie nie zakładałem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan76 Napisano 20 Marzec 2022 Autor Share Napisano 20 Marzec 2022 Dziękuję, faktycznie było w telewizji :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
les05 Napisano 20 Marzec 2022 Share Napisano 20 Marzec 2022 Adolf używał czołgów na gaz, wprawdzie tylko do szkolenia ale silniki pracowały na gazie. Turbina gazowa korzysta z gazów powstałych ze spalania zwykłego paliwa a to nie to samo. Więc nie można powiedzieć, że np. Abrams czy T-80 są na gaz. Nie wiem czy w pytaniu Bogdana chodziło o silniki czołgowe spalające gaz czy czołgi wyposażone w turbiny gazowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan76 Napisano 21 Marzec 2022 Autor Share Napisano 21 Marzec 2022 Więc- w telewizji usłyszałem, że część rosyjskich tanków jest na gaz, to było w kontekście problemów z zaopatrzeniem czołgów w paliwo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takafura Napisano 21 Marzec 2022 Share Napisano 21 Marzec 2022 4 minuty temu, bogdan76 napisał: Więc- w telewizji usłyszałem, że część rosyjskich tanków jest na gaz, to było w kontekście problemów z zaopatrzeniem czołgów w paliwo. Pozdrawiam Uparcie wracam to skojarzenia gaz - turbina gazowa - silnik wielopaliwowy. Ten "gaz" to raczej nie LPG czy CNG, butla 2000 lirów byłby zbyt duża ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan76 Napisano 21 Marzec 2022 Autor Share Napisano 21 Marzec 2022 Takafura- absolutnie nie upieram się, a jedynie piszę gdzie to usłyszałem :) I moje wątpliwości zostały rozwiane definitywnie Dzięki :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 7 Kwiecień 2022 Share Napisano 7 Kwiecień 2022 A może chodzi o holzgas . W trakcie wojny Niemcy nie tylko użytkowali samochody napędzane na gaz drzewny ale podobno nie wiem czy fakt czy fejk w obronie Poznania jak brakło benzyny to tez przerobili jeden czy dwa czołgi czy transportery . Podobno dało się jechać ale bardzo powoli , Wiem że nasze wojsko testowało jazdy czołgiem na oczyszczonym rzepaku , było to pokazywane w TV z dwie dekady temu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan76 Napisano 10 Kwiecień 2022 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2022 Wiadomość dotyczyła wojny w Ukrainie ale chyba ktoś zwyczajnie źle się wysłowił. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi