sfw Napisano 6 Luty Napisano 6 Luty Arione znaczy Czapla cz.4 Finał Po starcie z Wisły dnia 06.09.1939, Czapla wodowała na przewidzianym, na Bazę tych wodnosamolotu stawie Siemień. Cała akcja została bardzo dobrze zorganizowana przez okolicznych rybaków. Wytyczyli pas wodowania na stawie w jego najgłębszym miejscu, oznaczając go tyczkami. W pogotowiu były łodzie przy pomocy których CANT został odholowany w bezpieczne miejsce i następnie zamaskowany przy użyciu trzcin i gałęzi. Tak duże wydarzenie, jak przylot wielkiego, srebrnego samolotu, nie mogło ujść uwadze sporej liczebnie mniejszości niemieckiej zamieszkującej okolice stawu. To najprawdopodobniej ich donos spowodował, że po kilku dniach, konkretnie 10 i 11.09, nad stawem pojawiały się niemieckie bombowce. Dodatkowo, w odnalezieniu CANT-a przez załogi Luftwaffe pomógł zapewne wiejący dzień wcześniej wiatr, który spowodował częściowe usunięcie trzciny i gałęzi maskujących wodnosamolot. Jedyny egzemplarz wodnosamolotu CANT Z.506B Arione naszej wrześniowej Marynarki Wojennej zdecydowanie nie trafił w swój czas. Bez uzbrojenia, bez przydziału paliwa i amunicji, skazany był na rychłą zagładę. Tak też się stało, wodnosamolot został zatopiony przez niemieckie bombowce na stawie Siemień w dniu 11.09.1939r. Tak ostatnie chwile polskiej Czapli wspominają okoliczni mieszkańcy: Jerzy Czarkowski z Siemienia: "Wczesnym rankiem, na początku września 1939r., przyleciał wodnosamolot i wodował obok wytyczonego miejsca, koło wyspy Zielony Grond, zamaskowano go trzciną i gałęziami olszowymi z poleceniami lotników (z końca sierpnia 1939 r.) i jak nam się wydawało był niedostrzegalny z powietrza. Lotnicy opuścili wodnosamolot i zakwaterowali się we dworze Siemień. Po jakimś czasie, 2-3 dni, rankiem zjawił się samolot niemiecki, precyzyjnie zbombardował i ostrzelał nasz wodnosamolot, mówiono, że o miejscu postoju Czapli zawiadomił Niemców dróżnik szosowy Miller - późniejszy okupacyjny wójt gminy Siemień. Szczątki wodnosamolotu w czasie zimy zostały częściowo rozszabrowane ... o ile pamiętam mało co wydobyto i to w stanie raczej żałosnym". Mieczysław Bielski z Siemienia: "Chyba na drugi lub trzeci dzień przyleciał samolot niemiecki. Było to rano około 9-11. Zrobił okrąg nad stawem i parkiem dworskim, nie strzelał i odleciał. Latał bardzo nisko. Następnego dnia przyleciał znowu samolot niemiecki i rzucił bombę zapalającą a może dwie, od których zapalił się hydroplan. Nastąpił potężny wybuch i ogromny słup ognia. Na pewno były dwa przeloty niemieckie. Po Siemieniu krążyły przypuszczenia, że przyczynili się do tego koloniści niemieccy mieszkający w niedalekiej wsi Juliopol ... lub dróżnik nazwiskiem Miller, który, po wkroczeniu Niemców został mianowany wójtem gminy Siemień. Przypuszczano, że był on szpiegiem niemieckim ..." Jan Król z Siemienia: "Dzień - dwa dni wcześniej silny wiatr zerwał z jednego skrzydła część trzciny i widać było wyraźnie błyszczące w słońcu skrzydło z szachownicą. 9 września 1939 r. pod wieczór samolot Luftwaffe nadlatujące do wysokości 100-200 m nad Staw Siemieński wykrył i ostrzelał CANT-a. Pociski podziurawiły pływaki Czapli w 6-ciu miejscach i wodnosamolot osiadł na dnie. Po dwóch dniach, 11 września 1939r. o godz. 6.30, niemiecki samolot bombowy typu Heinkel He-111 z II. Gruppe Stabstaffel/LG1 nadleciał nisko nad ziemią i zrzucił cztery bomby kruszące o masie 50 kg każda i 12 bomb zapalających oraz ostrzelał z broni pokładowej zaczynający się palić wodnosamolot. Po krótkiej chwili cala polska Czapla stanęła w płomieniach, gdyż zbiorniki były pełne paliwa. Okoliczni mieszkańcy zgodnie stwierdzali, iż ogień i dym były tak duże, że aluminium topiło się w ogniu, silniki odpadły do wody, a po godzinie wodnosamolot był całkowicie zniszczony". Wszystkie cytaty pochodzą z książki CANT Z-506 B Airone Morskiego Dywizjonu Lotniczego autorstwa p. Andrzeja Olejko Cytuj
Sedco Express Napisano 6 Luty Napisano 6 Luty Ten Heinkel na rysunku to jakaś niedoróbka - bez swastyki na statecznik pionowym... Autor obrazka chciał być świętszy od papieża ? W Polsce ? Cytuj
sfw Napisano 6 Luty Napisano 6 Luty Teraz, Sedco Express napisał: Ten Heinkel na rysunku to jakaś niedoróbka - bez swastyki na statecznik pionowym... Autor obrazka chciał być świętszy od papieża ? W Polsce ? Autorem tej grafiki jestem ja, swastyka tam jest, może słabo widoczna. BTW swastyka i w ogóle oznakowanie He-111 na zdjęciu nie pochodzi z września 1939 ;) Cytuj
Sedco Express Napisano 6 Luty Napisano 6 Luty 4 godziny temu, sfw napisał: Autorem tej grafiki jestem ja, swastyka tam jest, może słabo widoczna. BTW swastyka i w ogóle oznakowanie He-111 na zdjęciu nie pochodzi z września 1939 ;) To miał być tylko przykład gdzie swastyka była malowana. "...swastyka tam jest, może słabo widoczna." Rzeczywiście jest ale widoczna dopiero przy znacznym powiększeniu - przepraszam więc za niewłaściwy wpis. Cytuj
formoza58 Napisano 6 Luty Autor Napisano 6 Luty 4 godziny temu, sfw napisał: Autorem tej grafiki jestem ja, swastyka tam jest, może słabo widoczna. BTW swastyka i w ogóle oznakowanie He-111 na zdjęciu nie pochodzi z września 1939 ;) Dziękuję i pozdrawiam serdecznie Cytuj
formoza58 Napisano 9 Luty Autor Napisano 9 Luty Kpt. obserw. Stefan Korycki , dca eskadry rzecznej na pogrzebie gen. Orlicz Dreszera... Cytuj
Sedco Express Napisano 9 Luty Napisano 9 Luty 2 godziny temu, formoza58 napisał: Libawa, 1930r. Lipawa. Libawa to nazwa miasta po rosyjsku a w tym czasie Łotwa była niepodległym państwem. We wrześniu 1930 r. trzy Lathamy z polskimi załogami złożyły kurtuazyjna wizytę na Łotwie. Cytuj
sfw Napisano 27 Luty Napisano 27 Luty Witam szanowne grono, mam taką prośbę. Przygotowuję się do kolejnego projektu graficznego o MDLot. Pamiętam, że gdzieś widziałem rozłożenie wraków wodnosamolotów MDLot z września '39 w rejonie Półwyspu helskiego. Jednak za chińskiego Boga nie jestem sobie w stanie przypomnieć/znaleźć w której z publikacji była taka mapka zamieszczona. Jeśli ktoś miałby taką wiedzę lub byłby w stanie wkleić w tym wątku plik graficzny z tą mapką będę wdzięczny. Cytuj
formoza58 Napisano 27 Luty Autor Napisano 27 Luty Sfw, ja wrzucałem w tym wątku taką mapkę, tylko znaleźć będzie trudno. Cytuj
Spirit of Warsaw Napisano 27 Luty Napisano 27 Luty 2 godziny temu, sfw napisał: Witam szanowne grono, mam taką prośbę. Przygotowuję się do kolejnego projektu graficznego o MDLot. Pamiętam, że gdzieś widziałem rozłożenie wraków wodnosamolotów MDLot z września '39 w rejonie Półwyspu helskiego. Jednak za chińskiego Boga nie jestem sobie w stanie przypomnieć/znaleźć w której z publikacji była taka mapka zamieszczona. Jeśli ktoś miałby taką wiedzę lub byłby w stanie wkleić w tym wątku plik graficzny z tą mapką będę wdzięczny. Cytuj
sfw Napisano 27 Luty Napisano 27 Luty Super! Dzięki bardzo! 6 minut temu, Spirit of Warsaw napisał: Cytuj
sfw Napisano 11 Marzec Napisano 11 Marzec Witam szanowne grono, poszukuję zdjęć, bądź rysunków, wózków transportowych przeznaczonych do naziemnego transportu morskich wersji Lublina R-XIII. Z dostępnych powszechnie zdjęć nie mogę wykoncypować, czy np. były one połączone dla lewego i prawego pływaka, czy oddzielne, czy miały jakieś poprzeczki wewnątrz swojej konstrukcji czy nie. Poniżej zdjęcia które znalazłem .... pozdrawiam Cytuj
Sedco Express Napisano 11 Marzec Napisano 11 Marzec Rysunki z "Historie Puckie". Powodzenia w budowie modelu. Cytuj
Sedco Express Napisano 11 Marzec Napisano 11 Marzec 21 minut temu, Sedco Express napisał: Rysunki z "Historie Puckie". Powodzenia w budowie modelu. Nr 8 "Historie Puckie" Cytuj
sfw Napisano 11 Marzec Napisano 11 Marzec 12 minut temu, Sedco Express napisał: Nr 8 "Historie Puckie" A R.VIII miały takie same wózki jak R-XIII? Cytuj
Sedco Express Napisano 11 Marzec Napisano 11 Marzec 3 godziny temu, sfw napisał: A R.VIII miały takie same wózki jak R-XIII? Na to pytanie nikt jak sądzę nie udzieli odpowiedzi. Porównując zdjęcia z planami wózka (opracowane współcześnie) widać duże podobieństwo. Wykonywane były w warsztatach MDLot. Konstrukcja generalnie taka sama. Nie spotkałem oryginalnych (z epoki) rysunków, planów żadnych wózków Cytuj
formoza58 Napisano 16 Marzec Autor Napisano 16 Marzec Może w tym roku , skorzysta człek z zaproszenia ;-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi