kazioW24 Napisano 27 Luty 2022 Share Napisano 27 Luty 2022 Ktoś podpowie co to takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 toyotomi Napisano 27 Luty 2022 Share Napisano 27 Luty 2022 Czołem. Szkoła Morska - Gdynia. pzdr. stani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 kazioW24 Napisano 27 Luty 2022 Autor Share Napisano 27 Luty 2022 Dzięki też już do tego doszedłem w między czasie,tylko jakie lata,aktualnie mają zwykłe klamry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 toyotomi Napisano 27 Luty 2022 Share Napisano 27 Luty 2022 Czołem. 16 minut temu, kazioW24 napisał: tylko jakie lata, Na klamrze mamy emblemat Szkoły Morskiej z lat - II RP. To i pas - pochodził będzie z tamtego okresu. pzdr. stani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 kazioW24 Napisano 27 Luty 2022 Autor Share Napisano 27 Luty 2022 Ale logo jest trochę inne ,jak szukam podobnego to pokazuje na czapkę lata 60,może pas i odbiór na nim coś pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 kazioW24 Napisano 27 Luty 2022 Autor Share Napisano 27 Luty 2022 Nakładka wygląda jakby była nałożona wtórnie,wcześniej było pewnie coś innego,ma inny kolor mosiądzu,z jakiego okresu pochodzi pieczątka odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Edmundo Napisano 27 Luty 2022 Share Napisano 27 Luty 2022 Dennis dobrze prawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Sedco Express Napisano 27 Luty 2022 Share Napisano 27 Luty 2022 Dennis - "Klamra odrabiania z odznaki szkoły Ale na czapkę. " Nigdy w PSM jak WSM (nie wiem jak na Uniwersytecie Morskim) tego typu kotwic nie noszono na czapkach Noszono takie jak ta z mojego munduru PSM (Gdynia) - trzeci rok. Tego typu kotwice na patkach i na czapkach noszono w latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych - czyli w PSM, potem w WSM (do kiedy nie wiem, potem jest już UM). Do mundurów słuchacze potem studenci nie nosili żadnych pasów. Wiem, że takie pasy (lub podobne) zakładali członkowie pocztu sztandarowego PSM . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Sedco Express Napisano 27 Luty 2022 Share Napisano 27 Luty 2022 Na pasie widoczne są uchwyty na rapcie do kordzika. Nikt w PSM (WSM) nie nosił do munduru kordzika - to nie była MW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Sedco Express Napisano 27 Luty 2022 Share Napisano 27 Luty 2022 W PSM jak w PSRM (Państwowa Szkoła Rybołówstwa Morskiego) przez pierwsze dwa lata nauki noszono czapki bez daszka. Na nich była odznaka taka jak na pasie/patce (latem biały pokrowiec). Na trzecim roku mundur i czapka z daszkiem. Odznaka była też na granatowej podkładce. Na beretach (czarnych) taka sama odznaka. Reasumując: - kotwica z literami na pasie jest identyczna z tą noszona w PSM Zamieszczone zdjęcie czapki z daszkiem z odznaką gdzie łapy kotwicy są wyostrzone może być z WSM (Wyższa Szkoła Morska) Nikt nie nosił takich pasów - wg mnie to składak a na klamrze umieszczono dla bajeru odznakę PSM. Z ta odznaka to nie jest ani pas szkoły morskiej ani MW. W Szczecinie taka sama kotwica. Mówię o PSM a nie innych szkołach morskich - np. technikum ryb.morskiego itp. tam były odznaki zmienione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 kazioW24 Napisano 27 Luty 2022 Autor Share Napisano 27 Luty 2022 Pas jest z Gdyni przynajmniej tam go zdobyłem,pierwotnie mogła być inna kotwica taka jak pokazał toyotomi bo widać że była tam duża nakrętka może się zniszczyła i została zastąpiona nowym wzorem,dodatkowo od kiedy jest stosowany ten odbiór KT 30/3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Edmundo Napisano 2 Marzec 2022 Share Napisano 2 Marzec 2022 W dniu 27.02.2022 o 15:12, Sedco Express napisał: Do mundurów słuchacze potem studenci nie nosili żadnych pasów. Powiadasz Pan że nie nosili pasów. To fragment foty na której jest stryj mojego kolegi, fota z pierwszej połowy lat 60-tych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Edmundo Napisano 2 Marzec 2022 Share Napisano 2 Marzec 2022 Dodaję jeszcze oznakę na czapce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Sedco Express Napisano 2 Marzec 2022 Share Napisano 2 Marzec 2022 2 godziny temu, Edmundo napisał: Powiadasz Pan że nie nosili pasów. To fragment foty na której jest stryj mojego kolegi, fota z pierwszej połowy lat 60-tych. Nie nosili. Zauważ, że na zdjęciu maja białe rękawiczki i tak jak pisałem (!) pasy noszono przy uroczystościach - poczet sztandarowy. Nikt ze słuchaczy PSM nie otrzymywał takich pasów jako część umundurowania. Na czapce jest oznaka PSM identyczna jak na moim zdjęciu. Pamiętam, że niektórzy zlecali prywatnie wykonanie oznaki na czapkę haftem (w Gdyni był specjalistyczny zakład). Oznakę noszono na podkładce ale i byli tacy, którzy metalową oznakę nosili także na granatowej podkładce. Nie było jakiegoś ścisłego przestrzegania przepisów mundurowych (np. były noszone inne szaliki, buty, rękawiczki - zimą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Edmundo Napisano 2 Marzec 2022 Share Napisano 2 Marzec 2022 6 minut temu, Sedco Express napisał: Zauważ, że na zdjęciu maja białe rękawiczki i tak jak pisałem (!) pasy noszono przy uroczystościach - poczet sztandarowy. I z tym się zgodzę. Zauważ także na odmienne klamry przy pasach z "mojej" foty. Pierwsza z lewej jest w miarę widoczna , natomiast druga to tajemnica i kształt też taki nie za bardzo polski. Oczywiście niczego nie sugeruję, analizuję tylko "zapodane" zdjęcie. 9 minut temu, Sedco Express napisał: Oznakę noszono na podkładce... I tą podkładkę widać na "mojej" focie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Sedco Express Napisano 2 Marzec 2022 Share Napisano 2 Marzec 2022 2 minuty temu, Edmundo napisał: I z tym się zgodzę. Zauważ także na odmienne klamry przy pasach z "mojej" foty. Pierwsza z lewej jest w miarę widoczna , natomiast druga to tajemnica i kształt też taki nie za bardzo polski. Oczywiście niczego nie sugeruję, analizuję tylko "zapodane" zdjęcie. I tą podkładkę widać na "mojej" focie. OK, to co napisałem dotyczy PSM w Gdyni i lat 1968-1971. Sądzę, że w Szczecinie było podobnie i tak samo w WSM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Edmundo Napisano 2 Marzec 2022 Share Napisano 2 Marzec 2022 (edytowane) Człowiek z "mojej" foty ur. w 1940 r. ukończył Państwową Szkołę Rybołówstwa Morskiego w Gdyni. Edytowane 2 Marzec 2022 przez Edmundo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Sedco Express Napisano 2 Marzec 2022 Share Napisano 2 Marzec 2022 10 godzin temu, Edmundo napisał: Człowiek z "mojej" foty ur. w 1940 r. ukończył Państwową Szkołę Rybołówstwa Morskiego w Gdyni. Czyli można przyjąć, że są to lata 1958(9)-1960(1) i był w PSRM w Gdyni (istniała do 1968 r kiedy połączona została z PSM) PSRM była też w Szczecinie ale w latach 1962-68 (1968 r. połączenie z PSM w Szczecinie). Wiek 22 lata to trochę za "późno" jak na naukę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
kazioW24
Ktoś podpowie co to takiego.
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi