Haylash Napisano 11 Styczeń 2022 Napisano 11 Styczeń 2022 Jakiś czas temu otrzymałem taki oto miecz przywieziony z Niemiec. Klinga oczywiście replika, ale rękojeść wydaje się być solidna. Kość słoniowa? Czy sam miecz jest coś warty? Ktoś potrafiłby to wycenić i ogólnie zidentyfikować?
Czlowieksniegu Napisano 11 Styczeń 2022 Napisano 11 Styczeń 2022 A propos i exilibris... Wszystkie wyroby z kości słoniowej chronione są prawem, dlatego do ich sprzedaży wymagany jest m.in. dokument poświadczający ich legalne pochodzenie. Za handel tego typu wyrobami grozi kara od 3 miesięcy do 5 lat więzienia.
Haylash Napisano 11 Styczeń 2022 Autor Napisano 11 Styczeń 2022 5 minutes ago, Czlowieksniegu napisał: A propos i exilibris... Wszystkie wyroby z kości słoniowej chronione są prawem, dlatego do ich sprzedaży wymagany jest m.in. dokument poświadczający ich legalne pochodzenie. Za handel tego typu wyrobami grozi kara od 3 miesięcy do 5 lat więzienia. Tzn nie wiem czy to kość słoniowa. Jest jakiś sposób by to sprawdzić?
bialawy Napisano 11 Styczeń 2022 Napisano 11 Styczeń 2022 20 minut temu, Haylash napisał: Tzn nie wiem czy to kość słoniowa. Jest jakiś sposób by to sprawdzić? Najlepiej zapytać słonia czy to nie jego kość A na poważnie żaden ze mnie spec ale na podstawie pierwszego zdjęcia nigdy w życiu nie powiedziałbym że to wyrób że słoniowej kości. Na podstawie kolejnego zdjecia nie wykluczam, ale na podstawie zdjęć słabo widzę prawdopodobieństwo trafnej oceny.
toyotomi Napisano 11 Styczeń 2022 Napisano 11 Styczeń 2022 Czołem. 3 godziny temu, Haylash napisał: Klinga oczywiście replika, Całość to replika - tsuka - również, wykonana z żywicy imitującej kość słoniową. (tak na chłopski rozum - kto do badziewnej głowni, zamontował by rękojeść z kości...?) A koszt tego = 167,99 € - oczywiście w komplecie z pochwą. (zakupiona w sieci - taniej) pzdr. stani
Erih Napisano 11 Styczeń 2022 Napisano 11 Styczeń 2022 6 godzin temu, Czlowieksniegu napisał: A propos i exilibris... Wszystkie wyroby z kości słoniowej chronione są prawem, dlatego do ich sprzedaży wymagany jest m.in. dokument poświadczający ich legalne pochodzenie. Za handel tego typu wyrobami grozi kara od 3 miesięcy do 5 lat więzienia. Nie w przypadku antyków/staroci. Oczywiście w/w "miecza" to nie dotyczy.
Pytanie
Haylash
Jakiś czas temu otrzymałem taki oto miecz przywieziony z Niemiec. Klinga oczywiście replika, ale rękojeść wydaje się być solidna. Kość słoniowa? Czy sam miecz jest coś warty? Ktoś potrafiłby to wycenić i ogólnie zidentyfikować?
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.