Skocz do zawartości
  • 0

Sworzeń, oś, mocowanie koła?

Litwind60

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich.

Proszę o identyfikację przedmiotu. Gdzieś już coś takiego kiedyś widziałem, ale nie mogę dokładnie potwierdzić moich przypuszczeń. Wydaje mi się, że jest to mocowanie od jednego z kół nośnych jakiegoś pojazdu gąsienicowego. Jeśli tak to pytanie jakiego. Jeśli nie, to co to może być w takim układzie?

Długość około 25-30cm, średnica około 4-5cm. Jutro podam dokładne wymiary, narazie brane orientacyjne tylko ze zdjęcia.

Pozdrawiam

20211028_143351.thumb.jpg.6f59d5eca2e83840155897399db0e38f.jpg20211028_143354.thumb.jpg.75680ca76cd8e9ac2ab7fa63890ddfde.jpg

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sworzeń resora Jelcza,Kamaza?

Ani wielkość ani kształt się nie zgadza.

Znalazłem takie zdjęcie na forum, opisane jako oś koła podtrzymującego gąsienicę w maultierze. Nie wiem natomiast jakie ma wymiary, na zdjęciu wygląda na mniejszą niż ta którą posiadam.

Różni się też samą główką, jest wyraźnie wydrążona w przeciwieństwie do mojej. Ale może to jakiś trop. Cały czas obstawiam, ze to coś pancernego.

1565517378_maultiero.thumb.jpg.6444bc665eda71fc7dbb9dedfdf26360.jpg

Napisano

Podaję dokładne wymiary:

Długość całkowita 25,5cm

średnica 4cm

średnica i długość gwintu 3cm

Może wymiary pomogą w dokładnej identyfikacji.

Nie wygląda mi to na sworzeń szekli, w gwincie ma otwór na zawleczkę, a raczej w szeklach coś takiego nie było stosowane.

pozdrawiam

Napisano

Litwind60 zdjęcie zapodane jest moje i od Maultiera, w mojej osi była wkręcana smarowniczka aby smarować oś i koło w dodatku po środku osi była druga dziurka na wyjście smaru smarującego bieżnię osi. na twoim widać jedynie mikroskopijną dziureczkę i raczej służyła tylko do dobrego trzymania w trakcie obróbki skrawania w trakcie produkcji a nie jako punkt smarowniczy bo brak mocowania kalamitki oraz w środku brak możliwości wciśnięcia smaru i jego utrzymania. Ale duże prawdopodobieństwo że oś trzymająca coś co nie poruszało się na osi lub miało niewielkie drobne wahania bo brak istotnie punktu smarnego.  Ale takie mocowania występują praktycznie w każdym wozie bojowym więc jak nie znajdziesz innych charakterystycznych fantów to praktycznie nie do rozpoznania z czego.  Ja do swojej osi znalazłem jeszcze koło, sprężyny zawieszenia i klepki układu jezdnego przez co zidentyfikowałem z czego to jest.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie