hipolit-O4 Napisano 5 Październik 2021 Share Napisano 5 Październik 2021 Zdjęcie z fotopolski.Co to za pocisk?Dziwny pierścięń wiodacy i rzadkie bruzdy w lufie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 6 Październik 2021 Share Napisano 6 Październik 2021 10 godzin temu, hipolit-O4 napisał: Gdzieś czytałem że rosyjskie lotnicze 20mm,23mm i 37mm jak nie trafiły w cel to po przeleceniu maksymalnego dystansu samoczynnie eksplodowały i taich niewybuchów trudno szukać na ziemi. Jeśli były wyposażone w samolikwidator(od smugacza lub w zapalniku) to się zgadza.Oczywiście i tu zdarzały się buble, więc znalezienie takiego calaka w ziemi nie jest jakimś ewenementem. Co do tego Twojego, to nie miał on owego samolikwidatora jak i ładunku- poza smugaczem i masą zapalającą pod czepcem balistycznym którego nawet nie ma... 8 godzin temu, bjar_1 napisał: Vis - takie się tam poniewierały, nie? Ano były takie, choć większość to odłamkowe z imitacjami zapalnika i z wypełnieniem obojętnym do strzelań testowych właśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hipolit-O4 Napisano 5 Październik 2021 Autor Share Napisano 5 Październik 2021 Także z fp.Jakiś ppanc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 5 Październik 2021 Share Napisano 5 Październik 2021 Ten pierwszy to nie rusek z 23 mm działka lotniczego sporo powojenny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hipolit-O4 Napisano 5 Październik 2021 Autor Share Napisano 5 Październik 2021 Biorąc pod uwagę igliwie sosny wydaje się większego kalibru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
predi888 Napisano 8 Październik 2021 Share Napisano 8 Październik 2021 tak wygląda pusta 85mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 5 Październik 2021 Share Napisano 5 Październik 2021 23mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 5 Październik 2021 Share Napisano 5 Październik 2021 85mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Julekcezar Napisano 5 Październik 2021 Share Napisano 5 Październik 2021 85mm wygląda na pusty. Zobacz czy nie ma fotek spodu. Chyba że ktoś sam smugacz odkręcił, albo jakaś dziwna perspektywa zdjęcia. Jak pustak to się tam możesz przejść i se wziąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
predi888 Napisano 6 Październik 2021 Share Napisano 6 Październik 2021 Generalnie sprawdź czy możesz wsadzić palec w dupkę( ,wiem, trochę nie ten teges) tego 85 bo trafiają się takie gdzie smugacza niema a zapek dalej siedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Julekcezar Napisano 6 Październik 2021 Share Napisano 6 Październik 2021 2 godziny temu, predi888 napisał: Generalnie sprawdź czy możesz wsadzić palec w dupkę( ,wiem, trochę nie ten teges) tego 85 bo trafiają się takie gdzie smugacza niema a zapek dalej siedzi Tak powinien wyglądać tył, żeby pocisk był zdatny do zabrania. Tu akurat fotka fragmentu mojego egzemplarza, w wersji tępołukowej. Jak widać rozkręcony prawdopodobnie przez saperów lwp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
predi888 Napisano 6 Październik 2021 Share Napisano 6 Październik 2021 26 minut temu, Julekcezar napisał: Tak powinien wyglądać tył, żeby pocisk był zdatny do zabrania. Tu akurat fotka fragmentu mojego egzemplarza, w wersji tępołukowej. Jak widać rozkręcony prawdopodobnie przez saperów lwp. ten co pokazałeś to br-365, zdjęcie hipolita przedstawia br-365k, otworek tam jest mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Julekcezar Napisano 6 Październik 2021 Share Napisano 6 Październik 2021 Wiem, dlatego napisałem, że tępołukowy, bo oznaczeń średnio mi się chciało szukać. Ostrołukowego nie mam. Chodzi o zasadę-z tyłu ma być dziura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hipolit-O4 Napisano 6 Październik 2021 Autor Share Napisano 6 Październik 2021 12 godzin temu, vis1939 napisał: 23mm Gdzieś czytałem że rosyjskie lotnicze 20mm,23mm i 37mm jak nie trafiły w cel to po przeleceniu maksymalnego dystansu samoczynnie eksplodowały i taich niewybuchów trudno szukać na ziemi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 6 Październik 2021 Share Napisano 6 Październik 2021 Może być jakiś ślepy/testowy. Strzelnica "Mesko" w Skarżysku to była takimi zasypana., stąd od razu skojarzyłem że to 23 mm. Vis - takie się tam poniewierały, nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Julekcezar Napisano 6 Październik 2021 Share Napisano 6 Październik 2021 2 godziny temu, bjar_1 napisał: Może być jakiś ślepy/testowy. Strzelnica "Mesko" w Skarżysku to była takimi zasypana., stąd od razu skojarzyłem że to 23 mm. Vis - takie się tam poniewierały, nie? Opcjonalnie w takim przypadku w tej 85 może też być korek bakelitowy. Opcjonalnie bo z takim czymś spotkałem się tylko w niemieckich cwiczebnych 37 i 50mm. Słyszałem że ponoć z ruska amunicja robili podobnie, ale ile w tym prawdy nie mam pojęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
hipolit-O4
Zdjęcie z fotopolski.Co to za pocisk?Dziwny pierścięń wiodacy i rzadkie bruzdy w lufie.
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.