Skocz do zawartości
  • 0

Pocisk art.

hipolit-O4

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, hipolit-O4 napisał:

Gdzieś czytałem że rosyjskie lotnicze 20mm,23mm i 37mm jak nie trafiły w cel to po przeleceniu maksymalnego dystansu samoczynnie eksplodowały i taich niewybuchów trudno szukać na ziemi.

Jeśli były wyposażone w samolikwidator(od smugacza lub w zapalniku) to się zgadza.Oczywiście i tu zdarzały się buble, więc znalezienie takiego calaka w ziemi nie jest jakimś ewenementem.

Co do tego Twojego, to nie miał on owego samolikwidatora jak i ładunku- poza smugaczem i masą zapalającą pod czepcem balistycznym którego nawet nie ma...

8 godzin temu, bjar_1 napisał:

Vis - takie się tam poniewierały, nie?

Ano były takie, choć większość to odłamkowe z imitacjami zapalnika i z wypełnieniem obojętnym do strzelań testowych właśnie.

2 godziny temu, predi888 napisał:

Generalnie sprawdź czy możesz wsadzić palec w dupkę( ,wiem, trochę nie ten teges) tego 85 bo trafiają się takie gdzie smugacza niema a zapek dalej siedzi

Tak powinien wyglądać tył, żeby pocisk był zdatny do zabrania. Tu akurat fotka fragmentu mojego egzemplarza, w wersji tępołukowej. Jak widać rozkręcony prawdopodobnie przez saperów lwp. 

IMG_20211006_083347.jpg

26 minut temu, Julekcezar napisał:

Tak powinien wyglądać tył, żeby pocisk był zdatny do zabrania. Tu akurat fotka fragmentu mojego egzemplarza, w wersji tępołukowej. Jak widać rozkręcony prawdopodobnie przez saperów lwp. 

IMG_20211006_083347.jpg

ten co pokazałeś to br-365, zdjęcie hipolita przedstawia br-365k, otworek tam jest mały

2 godziny temu, bjar_1 napisał:

Może być jakiś ślepy/testowy. Strzelnica "Mesko" w Skarżysku to była takimi zasypana., stąd od razu skojarzyłem że to 23 mm.

Vis - takie się tam poniewierały, nie?

Opcjonalnie w takim przypadku w tej 85 może też być korek bakelitowy. Opcjonalnie bo z takim czymś spotkałem się tylko w niemieckich cwiczebnych 37 i 50mm. Słyszałem że ponoć z ruska amunicja robili podobnie, ale ile w tym prawdy nie mam pojęcia. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie