bogdan76 Napisano 7 Czerwiec 2021 Napisano 7 Czerwiec 2021 Witam, Znalezione i oddane dla saperów. Znalezione na polu. Mogło wybuchnąć? Pozdrawiam Bogdan
vis1939 Napisano 9 Czerwiec 2021 Napisano 9 Czerwiec 2021 https://myvimu.com/exhibit/54796272-pocisk-szrapnel-carski-76-2-mm W dniu 7.06.2021 o 21:13, bogdan76 napisał: Mogło wybuchnąć Mogło, ale trzeba by się mocno postarać.
bogdan76 Napisano 9 Czerwiec 2021 Autor Napisano 9 Czerwiec 2021 Ale jako eksponat i tak by nie mógł stać w szkole. Może ktoś kumaty rozbierze :)
Cyrograf15 Napisano 9 Czerwiec 2021 Napisano 9 Czerwiec 2021 Jedyny kumaty to saper który to wysadzi. Tylko kompletny idiota może się narażać dla kawałka złomu. Wojtek
predi888 Napisano 10 Czerwiec 2021 Napisano 10 Czerwiec 2021 6 godzin temu, Julekcezar napisał: Obecnie niewypałów wojennych nie da się bezpiecznie rozbroić. Można je tylko wysadzić. Ew. ładunkiem kumulacjnym doprowadzić do deflagracji mw, wtedy czasem zostaje cała skorupa tylko z wypaloną dziurą. Slyszalem o przypadku gdy saperzy jakis ekstremalnie rzadki pocisk tak potraktowali, z jakim efektem nwm. Jak chcesz taki, znaczy szklankę, mieć to pisz na priv. to ja zbyto nie rozumiem sytuacji w które można znaleźć puste skorupy, i to nie takich szrapneli tylko zwykłych odłamkowych czy p.panc. Sam raz trafiłem na miejsce gdzie była cała masa pustych skorup wszelkiego rodzaju, więc najwidoczniej....
Cyrograf15 Napisano 10 Czerwiec 2021 Napisano 10 Czerwiec 2021 To jest akurat proste. 100 lat temu amunicja taka była stabilna i rozbieralna. Obecnie w wypadku tej samej amunicji przykładowo z kordytu wycieka nitrogliceryna a korpus scala rdza. Strach to przenosić, a o rozbieraniu nie ma mowy, jedno co można to wysadzić. Przy elaboracji amunicji, czasami rozbieram ją. Tyle że dokładnie wiem co rozbieram, stan jest idealny i mam do tego narzędzia. Czegoś znalezionego, niewiadomego pochodzenia czy wątpliwego stanu na pewno bym nie dotykał. Wojtek
bogdan76 Napisano 10 Czerwiec 2021 Autor Napisano 10 Czerwiec 2021 Ja jako laik nawet nie zamierzam dłubać w czymkolwiek. Chodziło mi, że jeżeli ktoś jest przeszkolony to wie czy można ruszyć czy nie. Tak czy siak pojechało i nie ma :). Ale dziękuję za wszelkie informacje. Pozdrawiam Bogdan
Julekcezar Napisano 7 Czerwiec 2021 Napisano 7 Czerwiec 2021 Jeśli dobrze widzę i na ostatnim zdjęciu to fragment urwanego zapalnika, a pocisk jest pełny, to zależy od tego co było w środku. Nie znam się zbyt na i szo wojennej amunicji artyleryjskiej, ale jeśli tam była pikryna to mogło walnąć przy rzucaniu, tłuczeniu itp. Może ktoś mądrzejszy się wypowie i poqie więcej.
bialawy Napisano 7 Czerwiec 2021 Napisano 7 Czerwiec 2021 Generalnie obowiązuje zasada żeby nie tykać takich rzeczy. Pamietam jak saperzy za kazdym razem przyjeżdżając na budowę pytali - ktoś dotykał? Przenosił? Wtedy inna procedura jak już przemieszczanie było... lepiej uważać!
bogdan76 Napisano 8 Czerwiec 2021 Autor Napisano 8 Czerwiec 2021 Dziękuję za informację. Rolnik jak leży na ziemi zawsze podniesie ;) Ale nadal nie wiem, czy wezwanie saperów w trybie natychmiastowym było uzasadnione. Bogdan
Julekcezar Napisano 8 Czerwiec 2021 Napisano 8 Czerwiec 2021 1 godzinę temu, bogdan76 napisał: Dziękuję za informację. Rolnik jak leży na ziemi zawsze podniesie ;) Ale nadal nie wiem, czy wezwanie saperów w trybie natychmiastowym było uzasadnione. Bogdan Jak tylko leży to nie walnie. Jeśli nie ma ryzyka że ktoś to będzie dotykał, rzucał, rozbrajał itp. z punktu widzenia techniczno-logicznego nie było uzasadnione. Prawnie to nieco inaczej wygląda i pod tym względem postąpiłeś poprawnie.
Pytanie
bogdan76
Witam,
Znalezione i oddane dla saperów.
Znalezione na polu. Mogło wybuchnąć?
Pozdrawiam
Bogdan
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.