kribmw Napisano 28 Kwiecień 2021 Napisano 28 Kwiecień 2021 Witam panowie podczas spaceru w lesie znalazłem takie oto stalowe przedmioty.Szpadel dla porównania wielkości.Moje pytanie co to takiego i czy jest to bezpieczne bo leżało pod drzewem.Dodam że tereny poligonu dla esioli.
bjar_1 Napisano 28 Kwiecień 2021 Napisano 28 Kwiecień 2021 T.Mi.Z.42 https://www.lexpev.nl/fuzesandigniters/germany/tmiz42.html
Landszaft Napisano 28 Kwiecień 2021 Napisano 28 Kwiecień 2021 w tym stanie to raczej nie użyte więc ze spłonką i materiałem inicjującym. Tego praktycznie nikt nie rozbierał na tajle a jak zostało wkręcone w minę i pierdyknęło to z zapału praktycznie nic nie zostawało , tak że na pewno kompletne we wszystko, inna sprawa że nacisk przeznaczony raczej na pojazd a nie na piechocińca więc tam jest sprężyna po zbóju .
Landszaft Napisano 28 Kwiecień 2021 Napisano 28 Kwiecień 2021 trochę przedobrzyłem w info , jest ze spłonką ale bez detonatora który był osobno zakładany już w trakcie uzbrajania miny. tyleż spłonka to piorunian rtęci ale brak kapturków na gwintach więc woda tam już była
bialawy Napisano 29 Kwiecień 2021 Napisano 29 Kwiecień 2021 6 godzin temu, Landszaft napisał: a jak zostało wkręcone w minę i pierdyknęło to z zapału praktycznie nic nie zostawało Nie zawsze... dla przykładu...
kribmw Napisano 29 Kwiecień 2021 Autor Napisano 29 Kwiecień 2021 Serdeczne dzięki panowie za odpowiedzi ja takich specyfików nie zbieram więc niech dalej leżą w ziemi pozdrawiam.
Pytanie
kribmw
Witam panowie podczas spaceru w lesie znalazłem takie oto stalowe przedmioty.Szpadel dla porównania wielkości.Moje pytanie co to takiego i czy jest to bezpieczne bo leżało pod drzewem.Dodam że tereny poligonu dla esioli.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.