Salieri16000 Napisano 6 Luty 2021 Share Napisano 6 Luty 2021 Czołem koleżanki i koledzy! Szukam wszelkich informacji na temat bitwy pod Kajetanowem (woj.świętokrzyskie), która miała miejsce w dniach 5-7 września 1939 roku. Szczególnie interesują mnie raporty/opisy o ruchach wojsk- zarówno naszych i niemieckich, mapy sytuacyjne, etc. W internecie nie znalazłem zbyt wiele informacji na temat w/w działań. Jedyne co znalazłem to wpis na Wikipedii oraz e-book pt. "Boje Polskie 1939-1945". Najbardziej interesuje mnie sytuacja po wschodniej stronie drogi Kielce-Skarżysko w rejonie Barczy, gdzie swoje pozycje miał baon mjr. Hyżego z 16 DP. Równie przydatne będą informacje na temat działań w rejonie Dąbrowy, Wiśniówki i samego Kajetanowa. Z niecierpliwością czekam na Wasz odzew w tym temacie. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 6 Luty 2021 Share Napisano 6 Luty 2021 Skąd wziąłeś ten 5-7.IX.? Kajetanów to tylko 6.IX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salieri16000 Napisano 6 Luty 2021 Autor Share Napisano 6 Luty 2021 Zgadza się @bjar_1- bitwa miała miejsce 6 września, jednak chodzi mi o ruchy wojsk w dniach od 5-go do 7-ego września, na odcinku od Dąbrowy przez Wiśniówkę i Kajetanów do Barczy- skąd nadciągali niemcy, gdzie rozlokowane były nasze jednostki i którędy przebiegały zarówno ataki jak i odwroty obu walczących armii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 6 Luty 2021 Share Napisano 6 Luty 2021 W literaturze raczej o tym nie poczytasz, coś tam jest w Zarzyckim ("Południowe zgrupowanie Armii "Prusy"). Reszta w archiwach, głównie Sikorski w Londynie i BA-MA we Freiburgu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 6 Luty 2021 Share Napisano 6 Luty 2021 U Zawilskiego też za dużo nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salieri16000 Napisano 6 Luty 2021 Autor Share Napisano 6 Luty 2021 Rzekomo jest to jedna z ważniejszych- pośród 150- bitew oręża polskiego w czasie II Wojny Światowej, a wiadomości na jej temat, jak na lekarstwo... Rozumiem, że działania były dynamiczne- wszystko odbywało się szybko, a same walki w tym rejonie trwały krótko. Lakoniczne opisy działań znalazłem w e-bookach: "Bitwy polskiego września" oraz "Boje Polskie 1939-1945". Dzięki @Tyr za zdjęcie książki- właśnie czytałem ten fragment w wersji elektronicznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 6 Luty 2021 Share Napisano 6 Luty 2021 Teraz, Tyr napisał: U Zawilskiego też za dużo nie ma. Ale nabzdurzył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 6 Luty 2021 Share Napisano 6 Luty 2021 Może u Porwita byś coś znalazł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salieri16000 Napisano 6 Luty 2021 Autor Share Napisano 6 Luty 2021 Jakbym nie znał terenu, to na podstawie fragmentu z powyższej książki, pewnie szukałbym na mapie miejscowości "Kajdanów" i "Dąbrówka" PS A jaka to publikacja o której piszesz @Tyr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 6 Luty 2021 Share Napisano 6 Luty 2021 Zdarza się, że Zawilski dość często na bakier z faktami;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 6 Luty 2021 Share Napisano 6 Luty 2021 Normalna rzecz w historiografii okresu PRL. Historię całego Września trzeba pisać na nowo i powoli się to dzieje na szczęście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 6 Luty 2021 Share Napisano 6 Luty 2021 15 minut temu, Salieri16000 napisał: Jakbym nie znał terenu, to na podstawie fragmentu z powyższej książki, pewnie szukałbym na mapie miejscowości "Kajdanów" i "Dąbrówka" PS A jaka to publikacja o której piszesz @Tyr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 6 Luty 2021 Share Napisano 6 Luty 2021 Jest tutaj trochę bzdetów. "Jodła" to znani kieleccy bajkopisarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salieri16000 Napisano 7 Luty 2021 Autor Share Napisano 7 Luty 2021 @Barbapapa- wielkie dzięki za wklejenie artykułu, mapki i linku. Na laptopie- nie wiem czemu- nie otwierają mi się artykuły na stronie "Jodły", a na telefonie poszło... Odnośnie mapki zamieszczonej na ich stronie, to podają, że pochodzi ona z Wikipedii, a żywcem jest wyjęta z publikacji pt. Boje Polskie 1939-1945 @bjar_1- zgadzam się z Tobą co do koloryzowania przez tę grupę historii- znam ich osobiście, łącznie z "dowodzącym" @Tyr- dziękuję za zasugerowanie mi serii książek Mariana Porwita. Jutro zorientuję się, czy są w osiedlowej bibliotece. Myślę, że informacje które zgromadziłem do tej pory to maksimum tego, do czego mogłem dotrzeć. Są one dla mnie na obecną chwilę wystarczające- dziękuję Wam wszystkim za poświęcony czas i pomoc okazaną mi w tym temacie. Pozdrawiam serdecznie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 7 Luty 2021 Share Napisano 7 Luty 2021 Teraz, Salieri16000 napisał: znam ich osobiście, łącznie z "dowodzącym" Tak, to farmazoniarze dobrze znani na Kielecczyźnie i nie tylko. Robią wszystko i wszystko źle, ale krytyka nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salieri16000 Napisano 7 Luty 2021 Autor Share Napisano 7 Luty 2021 Sam byłem w grupie rekonstrukcyjnej (nie- nie w tej ) i w kręgach reko, są oni nazywani "ułanoidami" Ogólnie to dobre chłopaki- grzeczni i schludni- aż za bardzo schludni i to boli na reko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 7 Luty 2021 Share Napisano 7 Luty 2021 Problem w tym, że wiedza sprzed 40 i więcej lat jest, oględnie mówiąc, słaba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salieri16000 Napisano 8 Luty 2021 Autor Share Napisano 8 Luty 2021 21 godzin temu, Barbapapa napisał: A przeglądałeś monografię Armii Prusy? W wydaniu z 1986 roku jest trochę o tym etapie walk na stronach 178-199. Jeśli chodzi o monografię Jana Wróblewskiego, to właśnie pobrałem PDF'a i biorę się za lekturę. Tej drugiej pozycji nigdzie nie widzę w wersji na kompa- zaraz zapytam w osiedlowej bibliotece. Raz jeszcze wielkie dzięki za pomoc w tym temacie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 11 Luty 2021 Share Napisano 11 Luty 2021 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salieri16000 Napisano 25 Luty 2021 Autor Share Napisano 25 Luty 2021 @miroslav- przepraszam, że dopiero teraz reaguję na materiał, którym się tu ze mną/z nami podzieliłeś, ale właśnie dziś zobaczyłem, że wkleiłeś zdjęcia. Opis bitwy bardzo ciekawy i sporo wnoszący do moich dociekań. Wielkie dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.