Uboat Napisano 2 Styczeń 2021 Share Napisano 2 Styczeń 2021 Witam Mam ostatnio dosyć duży problem z pewnym odkryciem. W lesie znalazłem takie kopce, obkopane dookoła. Narazie zliczyłem ich 6, są umieszczone w linii linii prostej w odstępach nieregularnych (20-40m). Czy ma ktoś pomysł co to może być ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takafura Napisano 20 Marzec 2021 Share Napisano 20 Marzec 2021 32 minuty temu, Lupus napisał: Kolega takafura coś wiesz, ale wprowadzasz w błąd. Jak sądzę z wypowiedzi to leśnikiem kolega jest. Świadek to kawał kija, który wbija się obok punktu i ewentualnie maluje się to farbą, albo wiąże folię, szmatkę itp. Po to żeby z daleka łatwiej go było wypatrzyć w trawie czy w lesie. Ten znak podziemny to podcentr, może być to butelka, kwadratowa płytka betonowa, rurka drenarska, a w terenach gdzie jest płytko skała macierzysta może być nawet krzyżyk wycięty w kamieniu. Cenne uwagi co do fachowej terminologii. Zapewniam Cię że moja branża ma równie specjalistyczną i dość hermetyczną terminologię. A co "świadka" - jak można w sekundę sprawdzić zaznaczyłem że to określenie potoczne. Podcenter był nazywany świadkiem kiedyś, jest tak teraz i zapewne będzie tak nazywany przez okoliczną ludność wiejską w przyszłości. Ja będę się pilnował, ale raz że nikt nie zrozumie co miałem na myśli pisząc "podcenter" a dwa to wyjdę na większego snoba niż faktycznie jestem. Ps. Zapytaj wujka googla o to słówko i będziesz wiedział co mam na myśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kee Napisano 3 Styczeń 2021 Share Napisano 3 Styczeń 2021 Oznaczenie granicy no działki. Robi się tak żeby były widoczne i nie ginęły pod liśćmi. Zazwyczaj mają po środku kopca kamień granicznym Nie spotkałem się jednak z tak gęsto rozmieszczonymi więc moz to być element np pułapki na robactwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takafura Napisano 3 Styczeń 2021 Share Napisano 3 Styczeń 2021 Robactwo odpada Tez tak robię jak odtwarzam granicę na styku LP a grunty prywatne. Na środku kopca powinien być kamień: a jak go brakuje to głębiej będzie ceramiczny dren lub flaszka: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 3 Styczeń 2021 Share Napisano 3 Styczeń 2021 Z czym? Pełna?;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kee Napisano 3 Styczeń 2021 Share Napisano 3 Styczeń 2021 1 godzinę temu, takafura napisał: Robactwo odpada Tez tak robię jak odtwarzam granicę na styku LP a grunty prywatne. Na środku kopca powinien być kamień: a jak go brakuje to głębiej będzie ceramiczny dren lub flaszka: Zdarzają się tak gęsto rozmieszczone? I wspomniałeś o czymś co mnie zastanawiało. Wiem że się zakopuje coś pod kamieniem w razie by go ktoś usunął. I właśnie słyszałem o butelkach. Jasne jest dla mnie że nie jest jakimś ogromnym problemem odnaleźć punkt mając mapę i sprzęt geodezyjny ale czy nie lepiej było by zakopywać np krążek z metalu? Można by go wtedy wykryć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takafura Napisano 3 Styczeń 2021 Share Napisano 3 Styczeń 2021 44 minuty temu, Tyr napisał: Z czym? Pełna?;) Gdyby puścić plotkę że pełne - granice by zniknęły w kilka dni 21 minut temu, Kee napisał: Zdarzają się tak gęsto rozmieszczone? I wspomniałeś o czymś co mnie zastanawiało. Wiem że się zakopuje coś pod kamieniem w razie by go ktoś usunął. I właśnie słyszałem o butelkach. Jasne jest dla mnie że nie jest jakimś ogromnym problemem odnaleźć punkt mając mapę i sprzęt geodezyjny ale czy nie lepiej było by zakopywać np krążek z metalu? Można by go wtedy wykryć. Tak, odtwarzaliśmy granice przy zabudowaniach ( spór o drogę wyjazdową z lasu) i geodeta skasował za 18 kamieni granicznych ( odszukanie i wkopanie brakujących). Jedna osada w lesie. Ten "świadek" ( potocznie) z ceramicznej rurki drenażowej to taki archaizm z czasów przed elektrycznych, teraz z kolei geodeci mają takie GPS które dzięki sieci naziemnych anten mają dokładność 1,0 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lupus Napisano 20 Marzec 2021 Share Napisano 20 Marzec 2021 Kolega takafura coś wiesz, ale wprowadzasz w błąd. Jak sądzę z wypowiedzi to leśnikiem kolega jest. Świadek to kawał kija, który wbija się obok punktu i ewentualnie maluje się to farbą, albo wiąże folię, szmatkę itp. Po to żeby z daleka łatwiej go było wypatrzyć w trawie czy w lesie. Ten znak podziemny to podcentr, może być to butelka, kwadratowa płytka betonowa, rurka drenarska, a w terenach gdzie jest płytko skała macierzysta może być nawet krzyżyk wycięty w kamieniu. Czasy przed elektryczne to też nie są, ponieważ podcentry stosuje się do dzisiaj. Jeżeli kopie się słupki graniczne, a tym bardziej osnowy to zakopuje się pod nimi taki właśnie znak. Niemniej kręgi, które są na zdjęciach to kopce wokół słupków granicznych lub osnowy geodezyjnej. W środku szukałbym faktycznie betonowego znaku, ale równie dobrze może tam być o wiele ładniejszy kamień, a konkretnie blok granitu ze Strzegomia (taki jest chyba na jednym ze zdjęcia takafura). Jeśli chciałbyś ich szukać to informuję również iż podlegają one ochronie prawnej. Kara w zależności od klasy osnowy może dochodzić nawet do "3 lat". Za te na zdjęciach jeśli to osnowa to mandat i ewentualnie koszty wznowienia, jeśli to graniczniki to po pysku od sąsiada i ewentualnie koszty wznowienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Uboat
Witam
Mam ostatnio dosyć duży problem z pewnym odkryciem. W lesie znalazłem takie kopce, obkopane dookoła. Narazie zliczyłem ich 6, są umieszczone w linii linii prostej w odstępach nieregularnych (20-40m).
Czy ma ktoś pomysł co to może być ?
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.